Újév és karácsony között híznak el az emberek: Hogy lehet karcsú tavaszra?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A szűk farmert és a lepattanó inggombokat sokan az adventi időszak számlájára írják, pedig ilyenkor felmérések szerint átlagosan csupán 370 gramm súlyfelesleget halmozunk fel. A fölösleges kilók valójában nem karácsony és újév között, hanem újév és karácsony között rakódnak le.

A karcsúság hívei januárban elkezdik a megszorításokkal járó fogyókúrákat, diétákat, és egyre többen látogatják a fitness termeket is. Nem kell bűntudatot éreznie, ha az ünnepek alatt kicsit elengedte magát! Ne a karácsonyt hibáztassa a plusz kilókért! Ha az év többi részében odafigyel a helyes táplálkozásra és a rendszeres mozgásra, tavasszal sem kell majd kínzó diétákon törnie a fejét!

Testtömeg-index

Ellenőrizze Ön is BMI-értékét testtömegindex-kalkulátorunkkal!

Mit tehet, hogy tavaszra fittnek és csinosnak érezze magát?

  • Sétáljon sokat a friss, téli levegőn!
  • Az édességek utáni vágyat nagyon jól csillapítják a különféle teák, például a fahéjtea. Ne sanyargassa magát! Ha lemond az édességekről, a teát nyugodtan édesítheti, de cukor helyett inkább mézet válasszon!
  • Egyen sok halételt! A legegészségesebb a pisztráng, a lazac és a fogas. Ezek védik a szívet, nagyon finomak és alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint más húsoknak. A legjobb, ha főve vagy sütőben sütve készíti el őket. A téli fényhiányos hónapokban különösen nagy szükségünk van D-vitaminra csontjaink egészségének megőrzése érdekében, a halak pedig kiváló D-vitaminforrást jelentenek!
  • A zöldségek létfontosságú vitaminokat, tápanyagokat tartalmaznak, melyek fitten tartják szervezetünket. Nyersen vagy párolva ideális a fogyasztásuk. Kerülje a magas zsírtartalmú önteteket!
  • A szaunázás és a termálfürdőzés jót tesz testnek és léleknek, és a csokoládéval szemben, amit sokszor szintén a jobb kedv reményében fogyasztunk, garantáltan kalóriamentes!
  • Igyon sok folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet vagy cukrozatlan gyümölcs és zöldségleveket!
  • A csokoládé és a bonbonok kiváló alternatívája lehet a friss gyümölcsökből készített szörbet (fagyasztott vizes gyümölcspüré, gyümölcsfagylalt). Nassolnivalónak pedig megfelelő választás lehet valamilyen zsírszegény sajt, pl. mozarella, Gouda, light sajtok. A sajtok ráadásul kitűnő kalciumforrást jelentenek, a kalcium pedig a csontok egészsége szempontjából nélkülözhetetlen. Persze ezekkel sem szabad túlzásba esni!
  • A krémleveseket ne tejszínnel vagy tejföllel sűrítse, hanem pürésítse a zöldségeket!

A testsúly befolyásolja a várható életkort

Másfél millió ember adatai alapján elmondható, hogy mind a túlsúly, mind a túlzott soványság rosszat tesz az egészségnek és megrövidíti az életkilátásokat. Amerikai kutatók 19 nagy tanulmány eredményeinek összesítése alapján számolták ki, hogyan hathat a testsúly a várható élettartamra. A testsúly befolyásolja a várható életkort

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
gesundheit.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.