• Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségtelen táplálkozás, és az azzal kapcsolatos betegségek gazdasági költségeinek visszaszorítására, már több országban bevezették, illetve tervezik bevezetni a főként gyors ételeket, és szénsavas üdítőket sújtó só- és cukoradót. Mik a várakozások és mik az eddigi eredmények?

    Az adónem fő célja, hogy csökkentse az elhízáshoz, cukorbetegséghez kapcsolódó élelmiszerek fogyasztását. Számos tanulmány bizonyította, hogy egy bizonyos élelmiszerre kivetett adó, akár 25 százalékkal is csökkentheti annak fogyasztását. Ugyanakkor az is tény, hogy a már elhízott személyek, kevésbé érzékenyen reagálnak kedvenc élelmiszereik árának változására, mint az egészséges testsúlyúak.

    Tévhitek az egészséges táplálkozásról


    Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
    Az egészséges táplálkozásról>>

    Szakértők hangsúlyozzák, hogy a megadóztatott termékek listáját körültekintően kell kiválasztani, és fontos lenne emellé egy széles körű, egészséges táplálkozásról szóló kampány, az iskolai italautomaták egészségesebb alternatívával való helyettesítése, vagy azok megjelenítése is (pl. tej- vagy narancslé automata). Ez utóbbi azért is fontos, mert általában a szerényebb iskolázottsággal és anyagi helyzettel rendelkezők fogyasztják a magas kalória-, ám alacsony tápértékű egészségtelen, megadóztatásra váró élelmiszereket. Fontos azt is tudatosítani, hogy az ő körükben nagyobb gyakorisággal fordulnak elő az egészségtelen táplálkozással összefüggő egészségügyi problémák, mint az átlag populációban.

    Hirdetések

    Az egészségtelen élelmiszereket sújtó adó bevezetésével több helyen is az alkohol- és dohánytermék megadóztatásával járó eredményt várják, melynek hatására jelentősen csökken az alkohol- és dohányfogyasztás. Természetesen mindehhez széleskörű felvilágosító kampány is társult azok káros hatásairól.

    Csökkent a fogyasztás a cukor-és sóadó hatására

    Egy holland és egy amerikai kutatás is azt bizonyította, hogy a szénsavas üdítőkre és pizzára kivetett 10 százalékos adó, az üdítők esetében 7, a pizzánál 12 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezett. Ez azt jelenti, hogy az adóval, fejenként napi 56 kalóriával lehet csökkenteni a kalória bevitelt, ami átlagosan évi 2 kg fogyást eredményezhet. A tanulmány az Archieves of Internal Medicine című szaklapban jelent meg.

    A figyelmeztető cédula hatékonyabb, mint az áremelés?

    Hamburgeradóról és az egészségügyi reformról


    A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke, Antal Emese szerint az emberek akkor kezdenek változtatni az életmódjukon, amikor kiderül, hogy betegek. „Az egészségtudatosság még egyáltalán nem jellemző magatartás hazánkban, bár az igazsághoz tartozik, hogy az utóbbi években azért egyre többen figyelnek az életmódjukra.” Háttér a "hamburgeradóról" >>

    A kanadai University of Alberta által vezetett kutatás fő célja az volt, hogy megtudja, az egészségtelen élelmiszerekkel kapcsolatban a fogyasztói ár emelése, vagy a figyelmeztető címke van elrettentőbb hatással a vásárlóra. A kutatásban 364 önkéntes vett részt, akiket arra kértek, hogy válasszanak egészséges vagy egészségtelen élelmiszerek között a bevásárlás során, majd a választás okairól töltsenek ki egy kérdőívet.

    Azt tapasztalták, hogy az egészségtelen élelmiszerek által legveszélyeztetettebbeket, a legmagasabb BMI-vel rendelekzőket nem az ár, hanem a figyelmeztető címke befolyásolta, kevésbé volt valószínű, hogy olyan élelmiszert válasszanak, mely felhívta annak veszélyeire a figyelmet, míg a magasabb árnak önmagában nem volt jelentős visszatartó hatása. Ugyanakkor az egészségesebb testsúlyúaknál körülbelül egyenlő aránnyal esett latba az ár és a figyelmeztető címke is.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    A kutatók szerint fennáll annak veszélye, hogy az adó nem fogja elrettenteni a túlsúlyosakat és a gyorsétel függőket, legfeljebb az olcsóbb üdítőt vagy gyorsételt fogják megvásárolni. Mivel ezek tápanyagtartalma valószínűleg még alacsonyabb, ennek további komoly egészségügyi hatásai lehetnek.

    Önnek mi a véleménye? Mi lenne a leghatékonyabb módja annak, hogy visszaszorítsuk az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, tudatosítsuk az egészséges táplálkozás alapjait? Szóljon hozzá!

    (WEBBeteg - Cs. K.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA