Kutatás a tejtermékek fogyasztásának egészségügyi hatásairól

MTI
megjelent:

Holland kutatók 120 ezer ember, egy évtizedes követéses vizsgálata alapján, arra a megállapításra jutottak, hogy a tejtermékek fogyasztása nem árt az egészségnek, de nem is jár túl sok előnnyel.

A telített zsírokban gazdag tejtermékek - a vaj és egyéb, teljes tejből készült termékek - nagyobb mennyiségben való fogyasztása, nem emelte a megfigyelés időtartama alatt a férfiak halálozási kockázatát, a nőknél azonban némiképp nőtt a szívbetegségek miatti halálozási kockázat.

Ugyanakkor a teljes zsírtartalmú savanyú tejtermékek - melyek közé a joghurt és a kefir is tartozik - nagyobb mennyiségű fogyasztása, a halálozási kockázat kis mértékű csökkenéséhez volt köthető, a férfiaknál és a nőknél is. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a kimutatott kapcsolat nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést ennek megállapítására, az ilyen jellegű felmérések nem alkalmasak.

A tanulmányban 120 852 felnőtt egészségi állapotát követték nyomon 10 éven át, amely időtartam alatt, valamivel több mint 16 ezer résztvevő halt meg. A felmérésbe bevont emberek - akik életkora 55 és 69 év között volt - részletes, az étrendjükre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki a tanulmány kezdetekor.

Eltérő eredmények a nők és férfiak vonatkozásában

Az eredmények értékelésekor, a férfiaknál nem mutatkozott összefüggés a teljes zsírtartalmú tejtermékek elfogyasztott mennyisége, és a halálozási kockázat között. A nőknél azonban úgy találták, hogy minden, napi 10 grammal több elfogyasztott vaj négy százalékkal emelte a halálozási kockázatot a követés alatt.

R. Alexandra Goldbohm kutatásvezető elmondta, hogy nem találtak magyarázatot a férfiak és nők közti különbségre, a teljes (zsíros) tejtermékek és a szívkockázat összefüggése vonatkozásában, ám elképzelhető, hogy a nők szervezete másként dolgozza fel a telített zsírokat, mint a férfiaké.

A savanyú tejtermékek mindkét nem esetében csökkentik a halálozási kockázatot

A vajjal és más teljes tejtermékekkel kapcsolatban talált eredményekkel ellentétben a fermentált, savanyú tejtermékeknél arra a megállapításra jutottak, hogy nőknél és férfiaknál is némileg csökkentette a halálozási kockázatot, ha többet fogyasztottak ezekből: minden 100 milliliterrel megnövelt mennyiség a napi étrendben, 8 százalékkal fogva vissza a halálozási kockázatot.

Goldbohm azonban hangsúlyozta, hogy a fermentált tejtermékek védőhatásának igazolására, még további vizsgálatok szükségesek. Az egyik általa idézett magyarázat szerint, ezekben a tejtermékekben lévő tripeptidek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.

A leideni kutatók tanulmánya, a hét végén jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban. A nagyszabású követéses vizsgálat elkészítését a Holland Tejtermék Alap támogatta.

Mi van a tejben?

A tejről azt gondoljuk, hogy tiszta és egészséges, a természet ajándéka, pedig napjainkban már nem sok köze van a zöld rétekhez. Egy tehén napi 60 liter tejet is adhat. Mielőtt az üzletekbe kerül, alkotóelemeire bontják, többször átöntik, pumpálják, összerázzák, majd végül újraegyesítik alkotórészeit. Mi van a tejben?

Furcsa kifejezések a csomagoláson

Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben. Segítünk

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.