• Fogszuvasodás: Az édességevés gyakorisága növeli a kockázatot

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy amerikai gyermekfogász szerint, a fogszuvasodás elkerülése érdekében jobb, ha a gyerekek egyszerre fogyasztanak nagyobb mennyiségű édességet, mint ha bizonyos időközönként torkoskodnak.

    A Temple Egyetem gyermekfogorvosa, Mark Helpin azt állítja, hogy a cukorka és más finomított szénhidrátok fogyasztásának gyakorisága, és az édesség ragacsossága jelentős tényezők a fogszuvasodás kialakulásának kockázatában.

     A fogkő és következményei


    Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
    Mi történik, ha nem kezeltetjük? >>

    A szénhidrátok fogyasztása felborítja a száj pH egyensúlyát, így savasabbá válik, ami megnöveli a fogszuvasodás kockázatát. Valahányszor megeszünk egy cukorkát, a szájüregben kialakuló savas környezet megszűnése akár egy óráig is eltarthat.

    „Ha most elfogyasztok egy cukorkát, a szám pH-értéke savassá válik, és a normalizálódáshoz 30-60 percre lesz szükség” – mondta Helpin. „Ha az első darabbal együtt 2-3 másik cukorkát is megeszem, a szám ugyanannyi ideig marad savas, mintha csak egyetlen cukorkát ettem volna. Ugyanúgy 30-60 percnek kell eltelnie.

    Hirdetések

    Ha egész nap cukorkát eszik a gyerek...

     A fogszuvasodás


    A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.
    A fogszuvasodás okai >>

    Ha egész nap cukorkát eszem, sokkal hosszabb ideig uralkodik a savas környezet a számban. Minél hosszabb ideig vannak a fogak kitéve a savas környezetnek, annál nagyobb a fogszuvasodás kockázata.” Helpin, a Temple Egyetem Gyermekfogászati Tanszékének vezetője elmondta, hogy a szülők többféleképpen is minimalizálhatják a kockázatot, miközben hagyják, hogy a gyerekek élvezzék a nyaralást. „A szülők adhatnak a gyerekeknek egy adag cukorkát, és egy újabb adagot sokkal később. Nem szabad azonban hagyni, hogy egyenek egy édességet, aztán egy óra múlva egy újabbat” – tanácsolja a szakember.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

      Étkezéskor kiváló lehetőség nyílik arra, hogy desszertként édességet adjunk a gyerekeknek, mert ilyenkor fokozódik a nyáltermelés, ami segít kiöblíteni a szájüreg savasságát. Helpin azt tanácsolja még a szülőknek, hogy édességevés után, mosassanak fogat a gyerekekkel, vagy ha erre nincs lehetőség, háromszor-négyszer öblítsék ki a szájukat evés után, ami szintén csökkenti a szájüreg savasságát. Helpin arra is felhívja a figyelmet, hogy a cukorka helyettesítése egy zacskó chipsszel nem oldja meg a fogszuvasodás problémáját. „A chips is szénhidrát, és ugyanúgy savas környezetet hoz létre a szájüregben, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Ezek az ételek ráragadnak a fogakra, és így adják a ragacs tényezőt” – állítja. A szakember szerint jobb, ha a gyerekek cukormentes édességet kapnak, és érdemes kerülni a ragacsos, gumiszerű cukrokat, amelyek rátapadnak a fogakra, és mivel a baktériumoknak hosszú időre kiváló táptalajt biztosítanak, megnövelik a szuvasodás kockázatát.  

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Ön is függő, mégpedig cukorfüggő!

    Az édes íz utáni rajongás születésünktől velünk van. Az anyatej íze, ezzel együtt a biztonságot adó anya közelsége, illata, simogatása mind-mind erősítik a hozzá köthető táplálék boldogságérzést kiváltó hatását.

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

    A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában.

    Minden csokoládé árt a fogaknak? Meglepődne!

    A japán, angol és USA-beli kutatások nemrégiben egy igen megdöbbentő tényt tártak fel. Az eddig üldözött, hányatott sorsú csokoládé bekerült a jövő medicinái közé és hatásosnak bizonyult a cavitásképződés, plakképződés és fogszuvasodás elleni harcban.

    Megelőzi a fogszuvasodást az új cukorka

    A fogorvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a túl sok cukorka fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Ezt az állítást Christine Lang cáfolja meg, aki a kollégáival együtt létrehozott egy olyan édességet, ami nemcsak nem árt, de még használ is a fogaknak.

    Szeretik a britek a magyar fogorvosokat

    A fogászati kezelés miatt külföldre utazó britek továbbra is Magyarországot kedvelik legjobban - derül ki egy a Világgazdaságban megjelent brit internetes felmérésből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA