Állkapocs-ízületi rendellenesség - Krónikus arcfájdalom jelezheti

Medipress
megjelent:

Krónikus arcfájdalom jelentkezésekor ajánlatos azonnal fogorvoshoz fordulni, mivel az ilyen jellegű fájdalom, állkapocs-ízületi rendellenességre (TMD) utalhat.

Krónikus arcfájdalom, fülben és környékén érzett állandó fájdalom, fülcsengés, a száj mozgatásakor kattogó vagy pattogó hangok jelentkeznek, nem szűnő fej-és nyakfájás, a száj csak korlátozott mértékben nyitható.

Amennyiben a fentiek közül bármelyik jelentkezik, akkor a Pennsylvaniai Fogorvosi Szövetség (PDA) javaslata alapján, érdemes felkeresni a fogorvost, mivel ezek a tünetek állkapocs-izületi rendellenességekre (TMD) utalhatnak.

Az állkapocs-ízület problémái

A TMD az állkapocs izületét, és az arcizmokat érintő problémákra utal. Fontos megérteni, hogy a TMD nem egy bizonyos betegség, inkább egy általános, összefoglaló fogalom az állkapocs izületének elváltozásaira.

Az állkapocs-ízületi rendellenességgel összefüggésbe hozott fájdalmat okozhatja az arcüreg megbetegedése, fogfájás, az állkapocs direkt érintettsége, hosszas fogcsikorgatás, stressz miatti izomfeszülés, izületi kopás, daganat, vagy kezdődő ínybetegség. A tünetek jelentkezhetnek az arc, a fej vagy az állkapocs egyik, vagy mindkét oldalán.

Hogyan kezelhetőek az állkapocs fájdalmai?

Szájüregi, koponya- és nyakizom-vizsgálatokkal, röntgennel, a fogorvosok általában be tudják azonosítani a krónikus fájdalom okát, és megfelelő kezelést tudnak javasolni.

"Az alapos vizsgálat során fel kell tárni a beteg teljes anamnézisét, a tünetek felmérését, számítógéppel meg kell mérni az izomaktivitást (EMG), szonográfiás vizsgálattal meghallgatni és rögzíteni az izület által kiadott hangokat." – mondta Dr. Alexandra George, a PDA tagja, wexfordi fogorvos, aki már sok TMD-s beteget kezelt.

A diagnózistól függően a fogorvos specialistához utalhatja be a beteget kezelésért, mely többféle opcióból állhat:

  • Izomlazítók.
  • Stresszcsökkentő gyakorlatok.
  • Harapásbeállítás.
  • Fizikoterápia.
  • Hiányzó fogak pótlása.

(medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.