Rossz lehelet: Az étrendben keresendő okok

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A rossz lehelet elleni legjobb védelem, az étrend és a megfelelő szájhigiénia kombinációja. Rossz lehelete van? Talán meg kellene vizsgálni az étrendjét!

Amennyiben betartja a fogászati higénia alapjait – naponta kétszer mos fogat, használ fogselymet, mossa a nyelvét – a rossz lehelet oka az étrendje lehet. Bizonyos élelmiszerek, akár órákra is kellemetlenné tehetik a leheletét. Íme a leggyakoribb tettesek:

Fokhagyma és hagyma – A rossz szájszagért, leginkább a fokhagyma és a hagyma felelős, ha ételekről van szó. Ennek oka, hogy a hagymában és fokhagymában található büdös kénvegyület, a szájban időzik, felszívódik a véráramban, és így válik kilégzéssel érezhetővé.

Rossz lehelet
Az állandó rossz leheletet általában azok a bűzös gázok okozzák, amelyek a fogainkat és az ínyünket borító baktériumok bocsátanak ki.
A rossz lehelet leggyakrabban előforduló okai

Kávé és alkohol – A kávé és az alkoholtartalmú italok, kedvező körülményeket biztosítanak a szájban lévő baktériumoknak. Emellett szárító hatásuk is van, mely csökkenti a nyáltermelést, és lehetővé teszi a kellemetlen szagokért felelős baktériumok terjedését.

Számos más élelmiszert tartanak felelőssé a rossz szájszagért, köztük a tejtermékeket, a húsban gazdag diétát, a narancslevet és a szódát, ám ezekről nincs megbízható tudományos bizonyíték.

Dr. Paul Vankevich, a Tufts Fogorvosi Egyetem adjunktusa szerint, bármilyen étel vagy ital okozhat rossz szájszagot, ha sokáig lehet a szájban. A fog- és nyelvmosás, segít a jó lehelet visszaszerzésében.

Ételek és italok, melyek jót tesznek a leheletének

A fogkő és következményei
Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
Mi történik, ha nem kezeltetjük?

Víz – Ez a szagmentes folyadék, segít kimosni a szájából az élelmiszer darabokat, melyek a baktériumokat táplálják. A vízivás segíti a nyáltermelést, mely egyfajta állandó tisztítószerként működik, ami oldja a kellemetlen szagú étel és italmaradékokat.

Cukormentes rágógumi – A rágógumi fellazítja a fogakról, az ínyről és a nyelvről, az odarakódott élelmiszerdarabokat és elhalt sejteket, és elősegíti a nyáltermelést.

A leggyakoribb fogápolási tévhitek

"Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
Gyakori tévhitek

Vankevich szerint a xylitollal édesített cukormentes rágógumi rendkívül hatékony a rossz lehelet elleni küzdelemben, mert gátolja a szájban élő baktériumok szaporodását. A legjobb hatás érdekében étkezés után, legalább öt percig rágjon rágógumit. Fontos, hogy xylitol (xilit, nyírfacukor, xilóz) tartalmú élelmiszerhez, rágógumihoz, fogkrémhez stb. házikedvencei soha ne férhessenek hozzá, mert ez a cukorféleség halálos méreg a kutyákra és más háziállatokra nézve!

Zöldségek és gyümölcsök – A C-vitaminban gazdag ételek, mint a piros kaliforniai paprika és a brokkoli, barátságtalan környezetet hoznak létre a szájban lévő baktériumok számára.

Nyersen fogyasztva, még hatékonyabbak a rossz lehelet elleni küzdelemben, mint bármely más ropogós termék, mely mechanikus csiszoló hatásával, segít lazítani a csapdába esett élelmiszerdarabkákat.

Joghurt – Japán kutatók megállapították, hogy a cukormentes, probiotikumos joghurt naponta kétszeri fogyasztása, hat héten át jelentősen csökkenti a rossz leheletet azáltal, hogy csökkenti a rossz szagokat okozó szulfid vegyületeket. A joghurt emellett kiváló D-vitamin forrás, mely segít csökkenteni a száj baktériumok számát.

Fűszerek és fűszernövények – A petrezselyem klorofillt tartalmaz, melynek szagtalanító hatása van a szájban. Egyéb leheletjavító fűszerek a szegfűszeg, ánizs és az édeskömény. Noha a fűszerek rossz lehelet elleni hatása inkább a néprajzban gyökerezik, mint tudományos bizonyítéka lenne, nem árt megpróbálni.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.