• Fogorvosnál: Kell beutaló? Mikor térítésmentes?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fogászati alapellátás beutaló nélkül, a fogászati szakellátás, így például a szájsebészet vagy a fogászati röntgen beutalóval vehető igénybe. Több esetben is térítésmentesen látják el a betegeket. Ennek ellenére elszomorító tény, hogy átlagosan két tubus fogrémet és két fogkefét használunk el évente.

    Társadalombiztosítási támogatással igénybe vehet fogászati ellátásokat a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes fogorvosnál. A NEAK tájékoztatója szerint a szolgáltató rendelési időben köteles ellátnia a hozzá forduló sürgős eseteket is, egyéb esetben, így éjszaka vagy hétvégén az ügyelet az illetékes.

    Hirdetések

    Előfordulhat, hogy nem elégedett a körzeti fogorvosával, mert például nem végzett megfelelő munkát vagy túl sok betege van, emiatt nem feltétlenül kell magánorvoshoz mennie, lehetősége van másik szakorvoshoz fordulnia, amennyiben elvállalja az ellátását. Ezt beszélje meg vele. Minden esetben vigye magával a TAJ-kártyáját és a személyi igazolványát.

    Keressen rá! Fogorvosi rendelők

    Támogatott ellátások

    Életkortól függetlenül ezeket a fogászati, főként alapellátásokat térítésmentesen veheti igénybe:

    • sürgősségi ellátás,
    • szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer),
    • szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelése,
    • fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés foganként és fogfelszínenként, gyökértömés foganként évente egyszer, ellátási esetenként gyökérkezelés),
    • fogsebészeti ellátás,
    • fogkő-eltávolítás,
    • ínyelváltozások kezelése.

    Támogatott, mégsem megyünk el

    A két legmellőzöttebb probléma a fogkő és a fogászati góc.

    A fogak felületére rakódó fogkő hatására begyullad az íny, ettől vérzik, sorvad, ezt követően pedig elindulhat a csont sorvadása is - nyilatkozta korábban dr. Sarkadi István fogszakorvos. Sok esetben látható a fogkő, de vannak rejtett íny alatti részek is, így nem is gondolják a betegek, hogy a fogkő okozza a problémát.

    A fogászati góc sokszor tünetmentes vagy tünetszegény, esetleg nem specifikus tüneteket okoz. Számos esetben szép lassan, alattomosan alakul ki a góc, viszont a baktériumok és méreganyagaik bekerülnek a véráramba, és máshol okozhatnak másodlagos betegségeket a szervezetben.

    Térítésmentes a teljes körű fogászati alap- és szakellátás (a fogtechnikai költségek kivételével) 18 éves korig, 18 éves kor betöltését követően pedig a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig, valamint 62 év felett.

    Fogorvosi alapellátás

    Ezek az alapellátások beutaló nélkül vehetőek igénybe:

    • fog- és szájbetegek vizsgálata, kezelése, gondozása,
    • fogászati szűrővizsgálatok elvégzése,
    • góckutatás,
    • várandós nők fogászati gondozása,
    • sürgősségi ellátás,
    • beteg keresőképtelenségének igazolása,
    • szakellátásra történő irányítás,
    • fogászati prevenciós munka a gyermek-, ifjúsági fogorvos, illetve az iskolai és ifjúsági fogorvos által.

    Fogászati szűrővizsgálatok

    A vizsgálat a fogászati alapellátást nyújtó fogorvos feladata, függetlenül az ellátás igénybevételének okától minden esetben el kell azt végezni.

    A szájüreg és az arc-állcsonttájék, rágóapparátus vizsgálata:

    • az arc és az állcsontok megtekintése,
    • az ajkak, a szájüreg nyálkahártyájának és a nyelvnek a megtekintése,
    • környéki nyirokcsomók és a nyálmirigyek megtapintása.

    A fogazat vizsgálata:

    • szuvas, tömött és hiányzó fogak, valamint fogpótlások jelenlétének megállapítása,
    • a fogágy vizsgálata, ínygyulladás, fogágygyulladás, fogmozgathatóság regisztrálása,
    • a szájhigiénia vizsgálata, lepedék, fogkő jelenlétének megállapítása,
    • gyermekeknél a fog- és állcsont-rendellenességek megállapítása.

    Sürgősségi ellátás

    Az alábbi sürgősségi beavatkozásokat térítésmentesen veheti igénybe bármelyik finanszírozott fogászatnál, rendelési időben:

    • a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás),
    • a fogból kiinduló gyulladások ellátása (fog üregének megnyitása, foghúzás),
    • a fogmeder gyulladás, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése,
    • a szájüregen belüli tályog megnyitása,
    • a nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása,
    • a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása,
    • állkapocs-ficam visszahelyezése,
    • a frissen tört állcsont nyugalomba helyezése,
    • bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása (tampon, fedőkötés, véralvadást fokozó gyógyszerek helyi alkalmazása, varrat).

    Fizetni kell az esztétikus tömésért?

    Az egészségbiztosító mind az amalgám, mind pedig az esztétikus tömés készítését támogatja, a fogorvos kompetenciájába tartozik annak megítélése, hogy a fogtömés melyik formáját választja. A fogtömés és gyökértömés esetén egyéves jótállást vállal a szakorvos, beleértve az esztétikait is. A jótállási időn belül keletkezett problémát, rendellenességet, illetve a jelzett panaszt a tömést készítő fogorvosnak kell megszüntetnie.

    Speciális ellátás
    Debrecenben, a Fogorvostudományi Karon az értelmi fogyatékkal élő betegeknek lehetőségük van speciális, altatásban történő fogászati kezelések igénybevételére is. A narkózisban történő kezelések megtervezéséhez előzetes szakvizsgálat szükséges.

    Milyen ellátást kap a fogszakorvosnál?

    Mindenképpen szükséges beutalót kérni, és kötelező az időpont-egyeztetés. 

    • szájsebészeti kezelés
    • fogászati röntgen
    • fogszabályozás
    • fogágybetegségek kezelése
    • különböző műtétek
    • gyermekszakellátás

    Megsérültem munka közben

    Üzemi baleset következtében szükséges ellátás esetén a kivehető és a rögzített fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentes, a fogtechnikai eszközök árához pedig a tb-támogatás alapjául szolgáló ár erejéig nyújt támogatást az egészségbiztosító.

    Közgyógyra fogászati ellátás?

    A megváltozott munkaképességű személy vagy a meghatározott szabály szerint öregségi nyugdíjban, rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesülő, valamint a közgyógyellátásban részesülő, a kivehető fogpótlások fogorvosi munkáira térítésmentesen jogosult, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig mindig meghatározzák.

    Olvasson tovább! Bővebben a közgyógyellátásról

    Egyetemi fogászat

    A 10 féléves, kifejezetten gyakorlatorientált fogorvosképzés keretében a Debreceni Egyetem hallgatói az utolsó 4 félévben már tevékenyen részt vesznek a betegellátásban. A végzést követően, így kellő rutinnal rendelkeznek ahhoz, hogy alapellátó fogorvosi praxisban rögtön munkába álljanak.

    Jelenleg több mint 200 szabad hely biztosít karrierépítési lehetőséget, szükség van tehát a jól képzett szakemberekre. Ugyanakkor a friss diplomás fogorvosok szervezett képzéseken bővíthetik tudásukat, illetve tovább szakosodhatnak gyerekfogászat, fogszabályozás, parodontológia, fogpótlás, konzerváló fogászat és dento-alveoláris sebészet szakterületekre. Több egyetemi fogászati klinikán lehetőség van arra, hogy külső betegeket lássanak el. Ebben az esetben az adott gyakorlati napon fogadják a pácienseket, oktató/fogszakorvos irányításával folyik a munka.

    Forrás: Debreceni Egyetem

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Tóth András, újságíró
    Forrás: NEAK (OEP)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Ízületi fájdalmak gyötrik?

    WEBBeteg

    Egyszerű és célzott fájdalomcsillapítás masszázsfej segítségével. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Fogorvostan-hallgatók: hatással vagyunk a páciensekre

    Fülöp Zsanett, végzős fogorvostan-hallgató a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A hallgató államvizsga előtt áll, és a folytatáson gondolkodik, ha minden igaz, a szájsebészet felé veszi az irányt.

    Mikor érdemes megfontolni a barázdazárást?

    A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. A barázdazárással a fogak barázdáit és gödröcskéit elzárják a szájüregtől, azaz az eljárás a fogszuvasodás megelőzésére szolgál, a fog kímélését tartja szem előtt.

    A fogágybetegség szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet

    Sokan akkor mennek csak fogorvoshoz, amikor már baj van. Pedig ma már a helyes fogápolással és a rendszeres kontrollal megelőzhető a fogászati betegségek zöme. Érdemes a fogszakorvostól személyes fogápolási tanácsot kérni, hiszen egyénenként eltérőek lehetnek az ajánlott fogtisztító eszközök és azok szakszerű alkalmazása.

    Jogszabályváltozások - Szombaton hatályba lép az egészségügyi alapellátási törvény

    Augusztus 1-jén lép hatályba az egészségügyi alapellátási törvény, amely azt is rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz, valamint kedvezményekkel ösztönzik a részvételt az állami szűrővizsgálatokon.

    Dr. Sarkadi István: a két legmellőzöttebb probléma a fogkő és a fogászati góc

    Novemberben van a fogászati hónap, jó apropó ennek kapcsán felkeresni fogorvosunkat, de tegyük hozzá, nem csak a fogazat, hanem az egész száj, így az ajak, a szájpadlás vagy éppen a nyelv vizsgálata is fontos, különös tekintettel a szájüregi rákok gyakoriságának növekedésére. Dr. Sarkadi István hódmezővásárhelyi fogszakorvosnál jártunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA