Hogyan előzhető meg a fogak sárgulása?

szerző: Sólyom Eleonóra
megjelent:

A fogfehérítés az egyik leggyakoribb (kisebb) beavatkozás a fogászatban, de a gyógyszertárak polcai is tele vannak otthoni fogfehérítő készítményekkel, valamint egyre népszerűbbek az ilyen-olyan szerekkel kiegészített fogkrémek, amik visszahozzák fogaink csillogását.

Legalábbis ezt ígérik. De ki akarna ezekre költeni, ha egyszerűen meg is előzheti? Egy kis odafigyeléssel fogaink épségét és színét egyszerűen megőrizhetjük.

Mitől veszítik el fogaink a fehérségüket?

A külső zománcréteg a szervezetünk legerősebb szövete, transzlucens, ez adja a fogak csillogását. Egyes ételek és italok fogyasztása során bizonyos anyagok rátapadnak, így csökkentve fényességét. Ez a réteg azonban élettelen, így fehérítése egyszerű, sok lehetőséget kínál erre a piac.

Az alatta lévő dentin réteg azonban élő. Ez a réteg egy alapvető sárgás színnel rendelkezik, de az életkorral ez az árnyalat egyre sötétebbé válik. Ez látszik át, az életkorral ugyancsak egyre degradálódó (és vékonyodó) zománcrétegen. Könnyen párhuzamot vonhatunk a bőrünk öregedésével. Ahogyan egyre ráncosodunk, úgy sárgul a dentin is. Ezt a változást legalább olyan fontos megelőzni, késleltetni, mint a külső réteg vékonyodását.

Tehát ahhoz hogy megakadályozzuk az előbb említett folyamatokat, változtatnunk kell az életmódunkon. Pár egyszerű lépéssel évekkel fiatalíthatjuk meg fogainkat.

Óvjuk a dentint!

Ha napozni megyünk, napszemüveget és napvédő tejet viszünk magunkkal, hogy megóvjuk bőrünket az öregedéstől. De mi védi meg a fogakat?

  1. Védjük fogainkat az ütésektől! Biztosan mindenki találkozott már olyannal, akinek csak egyetlen egy fogának színe tért el a többitől. Ezt okozhatja gyerekkorban szerzett sérülés is, de egy hirtelen baleset esetén is érheti fogunkat olyan ütés, aminek következtében az öregedés felgyorsul, sárgaság jelenik meg. Ezért mindig tegyünk fel sportolás közben protektort a fogainkra is!
  2. Ha már koccanás, akkor bruxizmus. Stresszes mindennapok miatt egyre gyakoribb panasz a rendelőbe érkező betegeknél, amiről gyakran maguk is csak az orvosnál szereznek tudomást. Az éjszakai fogcsikorgatás óriási erőt fejt ki a fogak rágófelszínére, aminek következtében felgyorsul a degradációjuk, beindul az elszíneződés. Kérjük mindenképp szakember segítségét!
  3. Nem megfelelő táplálkozás esetén hiánybetegségek léphetnek fel a szervezetben. Természetesen az egész szervezetet befolyásolják az étkezési szokásaink, így a dentint is. Egyes gyógyszerek, stressz is felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat. Optimális diétával, pihentető alvással, és a stressz megfelelő kezelésével összes szövetünket karbantarthatjuk!

Ki figyel oda a zománcra?

Nem elhanyagolható a zománc védelme sem, azonban a mai álláspont szerint az elsődlegesnek a dentin védelme tekinthető. Ennek egyik oka, hogy a külső réteg „újraépítésére” és „újraszínezésére” a fogorvostudományban egyre több eszköz áll rendelkezésre. Mégis fontosnak tartom kitérni pár alapvető ételre és italra, amik befolyásolhatják a zománcréteg felépítését.

Károsak, de nemcsak a színező hatásuk, hanem a magas savtartalmuk miatt is. Mindezek ellenére nem lehet célunk ezek teljes kiiktatása, de javasolt a bevitt mennyiség minimalizálása.

A legnagyobb ellenségeink

A „főbűnösök” listája sem olyan rövid, de az alábbi 5 élelmiszer talán a legnagyobb „ellenségeink” közé tartozik:

Fekete tea: talán a leginkább kerülendő italok egyike. Helyettesíthetjük zöld teával, ami nem csak a fogainknak hozhat pozitív változást.

Kóla, Szóda, Sport italok: Nem csak a magas cukortartalmuk miatt, hanem a foszfát, citrát és magas szódatartalmuk miatt is ártalmasak. Az interneten egy időben óriási népszerűségnek örvendtek a különböző videók, amik azt mutatták be, hogy egy nap, ilyen italokban mit művel a fogakkal. Úgy vélem ezt nem kell bemutatni. Még szerencse, hogy nem gyakori az, hogy valaki kólába áztatja a fogait.

Kemény cukorkák: Ha elrágjuk az a baj, ha nem, az a baj. Ugyanis rágás során a zománcréteg sérül, de minél tovább tartjuk a szánkban, a magas cukortartalom annál tovább áll fenn a szájban. A cukorból pedig a fogakon lévő baktériumok savat képeznek, ami a zománcot degradálja. Ezen kívül az összes színezékről elmondható, hogy ami képes a nyelvet és a pólót beszínezni, az a fogakat is be fogja előbb, vagy utóbb.

Vörös és fehér bor: Színes polifenolokat és csersavat (tanninokat) tartalmaz, amelyek mind sárgítják, mint degradálják a zománcot. Fontos, hogy sok tévhittel ellentétben a fehérbor csersavtartalma is igen magas, így legalább olyan ártalmas, mint a vörös.

Curry, édes chili, paradicsom szósz: A zománc pórusaiba bújva támadja azt meg. Ha azonban nem szeretnénk kihagyni az ételeink ízesítéséből ezeket a fűszereket, fogyasszunk étkezés előtt friss zöldsalátát vagy párolt zöldségeket (pl. brokkoli, karfiol). Az ilyen zöldségek ugyanis egy külső réteget vonnak a fogaink köré, amik megakadályozzák a pórusok betömődését.

2 tipp étkezés utánra

  • Ne kapd elő a fogkefét rögtön! Savas ételek és italok fogyasztása után a zománcréteg felpuhul. Erős dörzsölés hatására így félő, hogy kárt teszünk benne. Várjunk legalább egy órát a fogmosással!
  • Evés után egy nagy korty víz. Kimossa a savmaradékot, gyors tisztítást végez a szájban, és még az emésztést is segíti.

Ha mindezek után még mindig nem vagyunk megelégedve fogaink természetes színével, keressük fel fogorvosunk, aki minden bizonnyal megtalálja a számunkra ideális fehérítési eljárást.

(Sólyom Eleonóra)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.