• Klórhexidin - a kémiai plakk-kontroll jelentősége

    Szerző:
    WEBBeteg

    A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer.

    A fogszuvasodás komplex folyamat eredménye. A szénhidrátokból, fehérjékből és hámsejtekből álló plakkokban elszaporodó baktériumok savakat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot. Az íny begyullad (gingivitis), sorvad, vérzékeny lesz (parodontosis), súlyosabb esetben a fogágy is begyullad (parodontitis), ill. a fogak meglazulnak. Fokozottan hajlamosak rá a legyengült immunrendszerűek (diabetes, haematológiai betegség, erős stressz), várandósok, dohányosok, fogszabályozót viselők, és azok, akik „elbliccelik” a szájápolást. Pedig a plakkok még alapos fogmosással sem távolíthatók el tökéletesen, ezért hasznos kémiai plakk-kontrollal kiegészíteni.

    A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer. Antimicrobás hatású a Gram-pozitív és -negatív, aerob és anaerob baktériumokkal szemben egyaránt. Gátolja a plakk-képződést, az ínyvérzést és a gyulladást, a száj-nyálkahártyán és a fogakon megtapadva hatása 8-12 órán át érvényesül. A korszerű klórhexidines készítmények nem okoznak barnás elszíneződést, ízérzékzavart, és alkoholmentes összetételüknek köszönhetően nem irritálják a nyálkahártyát.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A különböző koncentrációjú öblögetők indikációja más és más. A hígabbak 6 hónapig is használhatók megelőző céllal, a töményebbek 1-2 hónapig kisebb szájsebészeti beavatkozásoknál. A legtöményebbek 1-2 hetes intenzív kezelésre valók, nagyobb beavatkozások előtt és után.

    A klórhexidines fogkrém-gél nem tartalmaz SLS-t (Na-lauril-szulfát). Önmagában is alkalmazható a mindennapi szájápolás részeként. (A hagyományos fogkrémekben levő SLS gátolja a klórhexidin elnyújtott hatását.)

    A klórhexidines gél az ínybe masszírozva javítja a szájöblítő hatékonyságát. Használata ínygyulladásban, protézis, fogszabályozó okozta sérüléseknél, vagy komolyabb fogorvosi beavatkozásoknál ajánlott.

    (Forrás: Gyógyszerészek Lapja)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A rossz szájszag problémákra utal

    Gyerekkorban még egyáltalán nem jellemző a rossz lehelet kialakulása, ennek az az oka, hogy a gyerekeknél még egyensúlyban vannak a szánkban lévő baktériumok. A szájüreg természetes flórájában jó és rossz baktériumok vannak jelen, akkor van gond, ha ez az egyensúly a rossz baktériumok felé billen. Külső pótlással visszaállítható ez az egyensúly.

    Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

    Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

    Fogorvostan-hallgatók: hatással vagyunk a páciensekre

    Fülöp Zsanett, végzős fogorvostan-hallgató a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A hallgató államvizsga előtt áll, és a folytatáson gondolkodik, ha minden igaz, a szájsebészet felé veszi az irányt.

    Mikor érdemes megfontolni a barázdazárást?

    A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. A barázdazárással a fogak barázdáit és gödröcskéit elzárják a szájüregtől, azaz az eljárás a fogszuvasodás megelőzésére szolgál, a fog kímélését tartja szem előtt.

    A fémmentes fogpótlások előnyei

    Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a fémmentes pótlások.

    Szájüregi gyulladások - Tünetek és kezelés

    A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt az egyensúlyban lévő flórát azonban megbolygathatja pl. egy fertőzés és ezzel gyulladást okozhat a nyálkahártyán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA