• Mikroszkópos gyökérkezelés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Zuglói Fogászati Klinikán dolgozó Dr. Molnár Katalin a mikroszkópos gyökérkezelés szakembere.

    WB: - Mik az előnyei a mikroszkópos eljárásnak?
    Dr. Molnár Katalin: - Még a legtapasztaltabb fogszakorvos sem képes szabad szemmel érzékelni azokat az apró szövetdarabokat vagy más, a fogcsatornákban megbújó anyagokat, amelyek a gyulladást kiváltják. Sőt, néha maga a fogcsatorna is olyan méretű vagy alakú, hogy mikroszkóp nélkül nem lehetne rendesen megvizsgálni.

    Hirdetések

    WB: - Mikor alkalmazzák a mikroszkópos eljárást?
    Dr. Molnár Katalin: - Valójában minden gyökérkezelésnél csak mikroszkóp alkalmazásával mehetnénk biztosra. Ugyanakkor ez az eljárás sokkal drágább, mint a hagyományos, ezért ha a szakorvos úgy dönt, hogy a páciens anatómiája a szabad szemmel végzett kezeléssel is hatékony lesz, akkor elhagyjuk a mikroszkóp alkalmazását.

    WB: - A kezelés ára befolyásolja a pácienseket a mikroszkópos vizsgálat választása mellett?
    Dr. Molnár Katalin: - Ha a mérleg egyik serpenyőjében a drágább, de hatékony kezelés van, amellyel meg lehet menteni a páciens fogát, a másikban meg az esetleges fogvesztést követő fogpótlás még többe kerülő ára, akkor a legtöbb páciens elfogadja a mikroszkópos kezelés szükségességét.

    WB: - A régebben gyökérkezelésen átesett páciensek, akiknek a hagyományos módszer hátrányaként visszamaradt a fogcsatornában némi gyulladást okozó anyag, szintén örülhetnek a mikroszkópos kezelés áldásos hatásának?
    Dr. Molnár Katalin: - Hogyne! Sőt, tapasztalatom szerint ők örülnek a legjobban, hogy végre megoldást találtak a sok panaszt okozó foguk számára. Mikroszkópos vizsgálattal rögtön fel lehet deríteni, hol kell megtisztítani a fogcsatornát, és ezután a panaszok már nem térnek vissza.

    Mikroszkópos gyökérkezelés

    WB: - Hány gyökérkezelésre alkalmas mikroszkóppal felszerelt fogászati klinika van Magyarországon?
    Dr. Molnár Katalin: - Becslésem szerint legfeljebb egy tucat. Egy ilyen komoly műszer rendkívül értékes, és használatát nem könnyű elsajátítani még a rutinos szakorvosoknak sem. A Zuglói Fogászat körülbelül egy éve szerezte be ezt a speciális mikroszkópot, azóta áll a hozzánk forduló páciensek rendelkezésére ez az eljárás.

    (Zuglói Fogászati Központ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Mikor van szükség gyökérkezelésre?

    A gyökérkezelés célja mindig az olyan fogak megmentése, melyek pulpája már elhalt. A fog belsejének, azaz a pulpának az elhalását, többnyire pulpitisz vagy egy mélyen lévő szuvasodás, ritkább esetben valamilyen sérülés (erős ütés) okozza.

    Mikor szükséges feltétlenül eltávolítani a bölcsességfogat?

    Bölcsességfognak a leghátsó őrlőfogat nevezzük, mely már 14 éves korban elkezd kinőni az állkapocsból. Az íny áttörésének ideje a 18. és 25. életév között következik be. Nem mindenkinek nőnek ki a bölcsességfogai, és nem minden esetben kell eltávolítani őket.

    Fogászati implantátumok - Drága mulatság, megéri?

    A lakosság nagy részének sajnos van hiányzó foga. Fogaink elvesztéséhez számos kiváltó ok vezethet. Ilyen az erősen szuvas fogazat, a fogágybetegség vagy esetleg baleset. A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba.

    A gyermekkori fogromlást reflux is okozhatja

    A fogak romlását nemcsak az elhanyagolt szájhigiéné, vagy a túl sok cukrozott üdítő, édesség okozhatja. A gyermekkorban jelentkező fogromlás refluxbetegség jele is lehet.

    Új szabály sújtja a fogorvosokat

    A fogorvosok attól tartanak, hogy kevesebb lesz a páciensek után járó állami támogatás, és a rendelőt sem tudják majd fenntartani. Június elsejétől kormányrendelet írja elő, hogy egy beteg kezelésére mennyi időt kell minimálisan fordítani, így azt is szabályozták, hogy egy nap maximum hány beteget láthatnak el.

    Szeretik a britek a magyar fogorvosokat

    A fogászati kezelés miatt külföldre utazó britek továbbra is Magyarországot kedvelik legjobban - derül ki egy a Világgazdaságban megjelent brit internetes felmérésből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA