Amalgámtömés - Veszélyes? Érdemes kicseréltetni?

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Manapság az amalgámtömésekkel kapcsolatban az emberek két táborra oszlanak, vannak akik kifejezetten jónak, beváltnak tartják, míg mások viszolyognak a gondolattól, hogy feketés színű fémtartalmú tömés van a szájukban.

Az amalgám nemcsak a pácienseket, hanem a fogászatban dolgozó szakembereket is megosztja! Régi időkben, nagyon sokáig a legelterjedtebb tömésfajta volt.

Tudjuk-e pontosan, mi is az amalgám?

Az amalgám a higany más fémekkel (ezüst, ón, réz, cink) alkotott ötvözete. A higany az ezüsthöz kémiailag kötődik.

Tulajdonképpen, ami szerintem megosztó, és az emberek tudatában van az amalgám töméssel kapcsolatban, az az, hogy higanyt tartalmaz, és – mint tudjuk – a higany mérgező.

De a gyakorlatban jelen lévő fogászati tömőanyagok biztonságosnak mondhatók, beleértve az amalgámot is.

WHO: "A szuvasodás népbetegség és nagyon fontos a megelőzése"

Beláthatjuk, hogy mindannyiunknak van olyan ismerőse, akinek jelenleg is van szuvas foga, vagy töméssel rendelkezik. Igazából manapság irodalmi ritkaság, ha valakinek teljesen ép, megtartott fogazata van.

A megelőzés lehetősége ellenére borzasztóan sok a szuvas fogú páciens.

Veszélyes-e az amalgámtömés?

Az amalgám előnye, hogy egyszerű a feldolgozása, gazdaságos és jó fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Hátránya viszont, hogy nem fogszínű, egyesek szerint kifejezetten csúnya. Ám ezek a tömések nagyon tartósak! Nem bizonyított, hogy veszélyt jelentenek a páciens számára. A tömés készítése előtt a keverés közben szabadul fel higanygőz, ami leginkább az asszisztenciát terheli, a pácienst nem. Az amalgám készítésének szigorú szabálya van érvényben. Vannak forgalomban amalgámkeverő készülékek, melyekbe zárt kapszulában jut be az anyag, így a személyzet is védelem alatt áll. Az elkészült anyagot a fogorvos egy adagoló pisztollyal juttatja a fogüregbe.

Tudományosan nincs bizonyítva, hogy az amalgám szisztémás mérgező hatást gyakorolna a szervezetre.

A fogászati kezelőegységek használatához előírt követelmény, hogy az amalgámtörmelékek szűrésére alkalmasak legyenek, ezzel segítve a környezet védelmét.

Gyermekek, várandós kismamák és szoptatós anyukák esetében a mai napig tilos amalgámtömést készíteni, illetve utóbbi két csoport esetében régi amalgámot eltávolítani.

Allergiás reakciót viszont okozhat az amalgám a szájüregben, mint bármelyik más anyag, pl. más fémek, vagy a műanyagok a fogsorok esetén.

Érdemes kicseréltetni? Mik az amalgámtömés hátrányai?

A legtöbb amalgámtömés régen került be a betegek fogába, így azok már több 10 évesek is lehetnek. Ennyi idő alatt – ahogy a fog természetes ütemben kopik – a tömés felszíne is elállhat az üreg szélétől, így a résen keresztül a tömés alá tud szuvasodni. Javasolt fogorvossal megvizsgáltatni, hogy jól zár-e a tömés, illetve röntgenfelvétellel kontrollálni, hogy mi lehet alatta.

Az amalgámok felszíne idővel elszíneződött, korrodált, nem igazán látni a hétköznapi gyakorlatban szépen felpolírozott, anatómikus rágófelszínnel kialakított amalgámtömést. A dorozmás felszínen könnyűszerrel megtapadnak a szájüregi baktériumok és ételmaradékok. A nem anatómikus felület (legtöbbször olyan, mint egy belenyomott rágógumi) a rágási funkciót is csökkenti.

Az amalgámtöméshez olyan üreg kialakítása szükséges, amiből a tömés „nem tud kiesni”, mivel kémiailag ragasztóval nem köt a fogfelszínhez, csak kitölti az üreget. Ezáltal nem is ad megerősítést a fog falának. Sokszor sajnos a fogra nézve repesztő hatást gyakorol egy ilyen tömés.

Tartósságát tekintve a fehér színű tömés, ha jól van elkészítve, szintén nagyon tartós tud lenni. Egy tömés tartósságát – legyen az amalgám vagy kompozittömés – jelentősen befolyásolja a páciens szájhigiénéje! Ha ez nem kielégítő, akkor bármilyen jó töméssel rendelkezünk, a fog alá fog szuvasodni egy idő után.

Fémallergia esetén érdemes kerülni bármilyen fém jelenlétét a szájüregben, így ebben az esetben javasolt az amalgámtömések cseréje!

Ha a készülő fogpótlás tartalmazni fog valamilyen fémet (részleges kivehető fogpótlás, fémkerámia-korona), szintén érdemes az amalgámtöméstől megválni, mert később galvanizáció lephet fel, kellemetlen fémes ízérzettel.

Dr. Horváth Viktória fogorvos

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, Dr. Veress Dóra
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.