Az afta kiváltó okai, kezelése és megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Horváth Viktória, fogorvos frissítve:

Az afta fájdalmas, kerek vagy ovális alakú hólyag, vagy a hólyag felszakadása után keletkező fekély a szájüreg nyálkahártyáján. Többnyire ártalmatlan, és szövődmények nélkül gyógyul. De mivel kellemetlen és fájdalmat okoz, nagyon zavaró, főleg, ha időről időre kiújul.

Az afta sárgás vagy szürkésfehér színű, sokszor gyulladt piros udvar veszi körül. A fájdalmas terület mérete változó, lehet gombostűfejnyi, de akár 3 cm átmérőjű is (utóbbi a Sutton-afta).

Mi okozza az afta kialakulását?

A mindig visszatérő afta oka nem teljesen ismert. Az aftát feltehetően vashiány vagy bizonyos élelmiszerekkel szembeni érzékenység, pszichés terhelés, undor, esetleg szájüregi mechanikai sérülések (például éles fogszél) okozzák. Családi halmozódás is megfigyelhető. Eddig nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy az aftát vírusok vagy baktériumok okoznák. Sokszor tudják, megfigyelik a páciensek, hogy pl. csonthéjasok (dió, mogyoró stb.) rágcsálása után jön ki.

Az afta kezelése

Az afta többnyire nem igényel speciális kezelést. A terápia a tünetek megszüntetésére és a gyógyulási folyamat gyorsítására irányul. Alkalmazhatók fertőtlenítő, fájdalomcsillapító öblögetők, szopogató tabletták vagy gélek (Anaftin, Mundisal gél). Súlyos esetben glükokortikoid hatóanyagú gyógyszerek szedésére lehet szükség.

Amíg az afta el nem múlik, kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek fogyasztása fájdalmat okoz, ilyenek például a citrusfélék, a csípős fűszerek, forró italok, forró levesek és a csokoládé. Ne használjunk túlzottan mentolos fogkrémet! Helyette válasszon enyhébb ízűt, pl. a Parodontax vagy a Meridol fogkrém egészen enyhe ízű.

Ha az afta nagyon nagy és/vagy gyakran kialakul, esetleg sok jelentkezik egyszerre, mindenképp keressen fel orvost, hogy kivizsgálja az okát, ilyen esetben ugyanis egyéb betegég gyanúja, pl. rosszindulatú folyamaté is felmerül.

Ez is érdekelheti A szájüregi daganatok korai tünetei

Túl gyakori szájüregi afta vagy nyálkahártya-elváltozás meglétekor érdemes a háziorvosunkat felkeresni egy vérkép készítésének céljából, ugyanis nagyon sok belgyógyászati betegség a szájüregben ad először tünetet!

Megelőzés

Mivel az afta okai nem pontosan ismertek, nem is lehet teljes biztonsággal megelőzni. Ha azt figyelte meg, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása után alakul ki az afta, például ha mogyorót vagy paradicsomot evett, akkor ezeket kerülje. Próbálja meg kerülni vagy kezelni a stresszt!

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; onmeda.de
Lektorálta: Dr. Horváth Viktória, fogorvos

Cikkajánló

Az afta típusai és kezelése

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Afta
Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.