A szájszag kialakulásának megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig rossz hatással van az önértékelésre és rányomja bélyegét a szociális kapcsolatokra is. A rossz lehelet megszüntetéséhez, illetve kialakulásának elkerüléséhez nem elegendő a rendszeres fogmosás.

A kellemetlen szag forrása nemritkán a nyelv. A nyelv rendszeres tisztítása hozzátartozik a szájhigiéniához, éppolyan fontos, mint az alapos fogmosás és a fogköztisztítás.

Mi okozza a szájszagot?

Alaposan szemügyre véve láthatjuk, hogy a nyelvünk felszíne egyenetlen, és ennek fontos szerepe van a táplálék feldolgozásában. Azonban ez megkönnyíti a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek rajta, a mikroorganizmusok az apró ételdarabkákat fogyasztják, és anyagcseretermékeik okozzák a kellemetlen szagot. Ráadásul ezek az apró élőlények felelősek a foglepedék és a fogszuvasodás kialakulásáért is. Ha megtelepedtek a nyelven, könnyűszerrel ellephetik a fogakat és a fogínyt is. Szakértők szerint a szájszaggal küzdő páciensek felének problémája megszüntethető lenne a nyelv rendszeres tisztításával.

A szájszag okai és megelőzése

A szájszag általában ártalmatlan, azonban nagyon zavaró lehet. Nagyon ritkán komoly betegségek is okozhatnak kellemetlen leheletet. Az esetek 80-90 százalékában a szájüregben vagy az orr-garatüregben kell keresni az okot. Bővebben a szájszag okairól és megelőzéséről

Hogyan kell tisztítani a nyelvet?

A nyelv tisztítása a felsoroltak miatt teljesen magától értetődő kellene, hogy legyen mindenki számára. Elsősorban a nyelv hátsó részére kell nagy figyelmet fordítani, naponta kétszer óvatosan puha fejű fogkefével vagy speciálisan erre a célra kialakított nyelvtisztító kefével kell megmosni a felületét.

A nyelvtisztítás közben mindig hosszanti irányba mozgassuk a fogkefét, és közben legyünk óvatosak, csak finoman mossuk, és ne súroljuk! A fogkefét ne toljuk túlságosan hátra, mert öklendezést válthat ki. Sose használja nyelvtisztításra ugyanazt a fogkefét, amivel a fogait mossa, ezzel csak azt érné el, hogy a szájüreg egyik részéről a másikra juttatná a baktériumokat.

Fogmosás után ajánlott antibakteriális szájvízzel öblögetni. Ez gondoskodik a tisztaság érzéséről és a friss leheletről. Ha mindez nem segít, kipróbálhatja az ultrahangos professzionális fogtisztítást. Ezt az orvosi kezelést háromhavonta ajánlott megismételni.

Miért hasznos a fogköztisztítás?

Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolat tiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát. Fogainknak öt oldala van a szájüregben, ebből két oldal a szomszédos fogak felé néz. A szomszédos fogak között azonban, olyan szűk a hely - adott esetben pár tized milliméter -, hogy ezeket az oldalakat fogkefével lehetetlen tisztítani. Ezért ezen a területen fogköztisztítást kell alkalmazni. Bővebben a fogköztisztításról

Ez is érdekelheti A nyelv betegségei

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; portalderzahnmedizin.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.