Milyen fogtömést válasszunk?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Arany, kerámia, amalgám, műanyag. Ma már számos lehetőség közül választhat a fogorvoshoz forduló páciens. Az egyik szempont lehet az ár, de ennél sokkal fontosabb a tartósság, azaz hogy a tetszőleges fogtömést választva mikor lesz szükség újabb fogászati beavatkozásra.

A nem túl előrehaladott állapotban lévő fogszuvasodás (caries) kezelésének legjobb módja a fogtömés. Ha sokáig halogatja a szuvas fog kezelését, lehet, hogy már csak a foghúzás segít. Ha időben orvoshoz fordulunk, elég a fog szuvas részének eltávolítása, és a hiányzó rész, vagyis a lyuk töméssel történő pótlása.

Tudnivalók az amalgám tömésről
Az amalgám összetevői közül a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, így akár évekkel később is jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei. Bővebben az amalgám tömésről

Ha nem tudjuk, melyik a legjobb választás, kérjünk tanácsot a fogorvostól! Az árnál sokkal fontosabb kérdés az, hogy mennyi ideig tart ki a tömés, mennyire ellenálló anyagból készül, és az esztétikai szempontok sem utolsók. A kerámia-, az amalgám-, az arany- és a műanyagtömés tartóssága eltérő.

1. Amalgám

Az amalgámot körülbelül 150 éve alkalmazzák fogtömésként. 10 éves élettartamával igencsak tartósnak mondható, ám egészségre gyakorolt hatásai vitatottak. Az amalgám 50%-át kitevő higany bizonyos körülmények között káros hatással lehet az egészségre. Az amalgámtömés előnye, hogy ingyenes.

2. Kompozit és cement

A kompozit-cement keverék, amit kompomernek is neveznek, átlagosan kettő-öt évig tart ki.

3. Arany

Az arany a hátsó őrlőfogak töméseként jöhet szóba. Rendkívül hosszú életű, tartóssága 15 év. Hátránya, hogy az arany fogtömés ára igencsak borsos.

4. Kerámia

A kerámia tömés tartósságát tekintve az arany alternatívája. Nagy előnye a nemesfémmel szemben, hogy a frontfogak pótlására is alkalmazható, mivel külleme igazodik a fogak természetes színéhez. Tartóssága körülbelül 10 év. A szép mosolyt ez esetben is meg kell fizetni.

Az inlay-ekről ide kattintva olvashat

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; portalderzahmedizin.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.