Étkezés után ne mossunk azonnal fogat!

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással! Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.

A savak úgy hatnak fogainkra, mintha a márványt ecettel tisztítanánk. A savak feloldják a fogzománcot. Ezért nem ajánlott közvetlenül evés után fogat mosni.

Nem szükséges mindig fogat mosni, miután eszünk valamit. A főétkezések után viszont, tehát legalább napi három alakalommal alapos fogmosás szükséges. A főétkezések közt pedig használhat cukormentes rágógumit. A rágózás egyes tanulmányok szerint korlátozza a fogak elszíneződését, és serkenti a nyáltermelést. A nyál pedig semlegesíti a szájban lévő savakat.

Miért veszélyesek a savak?

Nem csak a gyümölcsök, hanem az édességek is savassá teszik a szájüreget. Néhány ember érzékenyen reagál a savakra. A fogzománc a fognyak körül elvékonyodik, és főleg idősebb embereknél, a fognyak szabaddá válik. A fogzománc alatt található a dentinállomány, ami a fogak tömegének jelentős részét adja. A dentinállományban kis csatornák vannak, melyeket folyadék tölt ki. Ha a dentin szabaddá válik, a savak könnyen megtámadják, mivel a dentin felületén lévő pórusokon keresztül bejutnak a csatornákba. A fogak belsejéből kiinduló finom idegvégződések erre fájdalommal reagálnak.

Aki érzékenyen reagál a savakra, savas ételek fogyasztása után, igyon meg egy pohár vizet!

Mindenkinek ajánlott evés után vízzel kiöblíteni a szájüregét, azután kb. tíz perccel a főétkezéseket követően fogat mosni.

Fogas kérdés: Hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés. Fogas kérdés: Hogyan mossuk?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.