Fogínygyulladás a terhesség alatt

Medipress
frissítve:

Számos korábbi tanulmány megállapította, hogy a terhes nők hajlamosabbak a periodontitiszre, vagyis a krónikus fogínygyulladásra.

A kutatási eredmények szerint a mozgó, kilazult fog, és/vagy, a duzzadt íny a periodontitisz előjele lehet. A várandós, vagy nemrégen szült nők esetében, sokkal magasabb a fogínygyulladás kialakulásának kockázata, mivel a terhesség idején megemelkedett progeszteron- és ösztrogénszint, könnyen gyulladásokat okoz, megváltoztatva a fogíny szöveteit, állítja Dr. Alessando Villa, a tanulmány szerzője, a Milánói Egyetem orvosi, sebészeti és fogorvosi részlegének munkatársa.

Megelőzés: megfelelő szájhigiénia és rendszeres orvosi kontroll

A kutatás vezetői, a szintén fogínygyulladásokat vizsgáló korábbi tanulmányok elemzése során megállapították, hogy a kutatók soha nem tették fel azt az egyszerű kérdést a terhes nőknek, hogy van-e kilazult foguk, illetve tapasztaltak-e duzzanatot az ínyükben. Dr. Villa véleménye szerint, ezzel az egyszerű és kézenfekvő kérdéssel ki lehet szűrni, ha valaki hajlamosabb a krónikus fogínygyulladásra.

Dr. Villa foghigiéniás szokásokat vizsgáló tanulmányából kiderült, hogy a nőknek mindössze körülbelül 50%-a mos fogat naponta többször, illetve 35%-uk csak akkor látogat el egy fogorvoshoz, ha már fáj a foga.

Parodontózis teszt

A parodontózis teszt segít felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Parodontózis teszt kitöltés

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.