A professzionális fogtisztítás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A professzionális fogtisztítás a fog-, fogíny- és fogágybetegségek megelőzésének egyik fontos eleme. Része a fogkő eltávolítása is, melynek éppoly természetesnek kellene lennie mindenki számára, mint a mindennapi fogmosásnak és a fogselyem használatának. Miben más, illetve mivel több a professzionális fogtisztítás a hagyományos fogkő-eltávolításnál?

A professzionális fogtisztítás nem kizárólag a fogkő eltávolítását jeleneti, a kezelés több lépésből áll.

A fogkő súlyos következményekkel járhat

A fogkő látványnak sem kellemes, viszont ezenkívül más problémákhoz is vezethet, mint az ínyvérzés, a kellemetlen szájíz és szájszag. Érdemes tehát e problémákkal fogorvoshoz fordulnunk, még akkor is, ha maga a fogkő esetleg nem látszik.

Mi is történik professzionális fogtisztítás közben?

A professzionális fogtisztítás során a fogorvos eltávolítja a még meg nem szilárdult, valamint a már ásványosodott lepedéket is, azaz a fogkövet, az alsó és felső fogínyről, illetve a fogakról. Ez depurátorral történik, ami lehet speciális fogkőkaparó eszköz, de ultrahangos készülék is.

Ezt követően az összes fogfelszínt (beleértve a fogpótlásokat, a koronákat, a tömések felületeit és széleit) egy forgófejű polírozó eszköz és polírpaszta segítségével simára, fényesre polírozza, hogy a későbbiekben megnehezítse a lepedék lerakódását.

Ezt követően jön a folyamat speciális része, ami plusz a hagyományos fogkő-eltávolításhoz képest, vagyis a homokfúvás vagy sópolírozás, amelynek során a fogorvos nagy nyomású vízsugárral porlasztott sót vagy aprószemcséjű homokport fúj a fogakra, és ezzel a módszerrel a nehezen hozzáférhető fogfelszínek elszíneződéseit is megszünteti.

Végül a fogzománc védelme érdekében egy speciális fluoridos lakkal kezeli az immár sima, ragyogóan fehér, csillogó fogak felszínét.

A kezelés alkalmával tanácsot kérhet fogorvosától arra vonatkozólag, hogyan tisztítsa helyesen fogait, és ha szükséges, hogyan javítson száj- és fogápolási szokásain.

Mennyi ideig tart egy kezelés? Jár-e fájdalommal?

A teljes kezelés rendszerint fél órát vesz igénybe, és nem jár fájdalommal, legfeljebb érzékenyebb fogak esetén okozhat enyhe kellemetlen érzést, de ez is inkább a fogkő nem ultrahanggal történő eltávolítása során léphet fel.

Fogfehérítés helyett is érdemes lehet kipróbálni!

Mivel ezzel a módszerrel az elszíneződött fogak kémiai behatás nélkül nyerhetik vissza fehérségüket, érdemes azoknak is kipróbálniuk, akik ragyogóbb mosolyt szeretnének, de a fogfehérítést inkább elkerülnék. Annál sokkal kíméletesebb, természetesebb módszerről van ugyanis szó, ráadásul az ára is sokkal kedvezőbb.

Milyen gyakran ajánlott a fogkövet eltávolíttatni?

A fogorvosok évente két (de legalább egy) alkalommal javasolják a fogkő eltávolíttatását, ha a professzionális fogtisztítást választjuk, arra is ugyanez érvényes.

A professzionális fogtisztítás költségei

A fogkő-eltávolítást a társadalombiztosítás finanszírozza, tehát ingyenes. A professzionális fogtisztításért viszont fizetnünk kell, költsége változó.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: GesundeZÄHNE
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.