• A professzionális fogtisztítás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A professzionális fogtisztítás a fog-, fogíny- és fogágybetegségek megelőzésének egyik fontos eleme. Része a fogkő eltávolítása is, melynek éppoly természetesnek kellene lennie mindenki számára, mint a mindennapi fogmosásnak és a fogselyem használatának.

    A professzionális fogtisztítás, nem csak a fogkő eltávolítását jeleneti, a kezelés több lépésből áll.

    Hirdetések

    Mi is történik professzionális fogtisztítás közben?

    A fogkő súlyos következményekkel járhat


    A fogkő látványnak sem kellemes, viszont ezen kívül más problémákhoz is vezethet, mint az ínyvérzés, a kellemetlen szájíz és szájszag. Érdemes tehát e problémákkal fogorvoshoz fordulnunk, még akkor is, ha maga a fogkő esetleg nem látszik. A fogkő mibenlétéről, eltávolításáról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt. A fogkő következményei>>

    A professzionális fogtisztítás során, a fogorvos eltávolítja a még meg nem szilárdult és a már ásványosodott lepedéket, azaz a fogkövet, az alsó és felső fogínyről, illetve a fogakról. Ezt követően az összes fogfelszínt (beleértve a fogpótlásokat, a koronákat, a tömések felületeit és széleit), víz és porlasztott só, vagy egy forgófejű polírozó eszköz segítségével simára, fényesre polírozza, hogy a későbbiekben megnehezítse a lepedék lerakódását. Végül a fogzománc védelme érdekében, egy speciális fluoridos lakkal kezeli a fogak felszínét. 

    A kezelés alkalmával tanácsot kérhet arra vonatkozólag, hogyan tisztítsa helyesen fogait, és ha szükséges, hogyan javítson száj- és fogápolási szokásain.

    Milyen gyakran ajánlott a fogkövet eltávolíttatni?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A fogorvosok évente két alkalommal javasolják a fogkő eltávolíttatását, ha a professzionális fogtisztítást választjuk, arra is ugyanez érvényes.

    A professzionális fogtisztítás költségei

    A fogkő-eltávolítást a társadalombiztosítás finanszírozza, tehát ingyenes. A professzionális fogtisztításért viszont fizetnünk kell, költsége változó. A kezelés rendszerint egy órát vesz igénybe.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: Gesundezaehne24.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szív- és cukorbetegség fogkőtől?

    A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos beszélt.

    A szájüregi daganatok korai tünetei

    A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon. Ez a tény azért meglepő, mert a betegség korai jelei hamar észrevehetőek, és a korai diagnózist követő, időben elkezdett terápia lényegesen kevesebb szenvedéssel jár és sokkal eredményesebb, mint a későn elkezdett kezelés.

    Mik lehetnek a fogkő következményei?

    A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

    Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

    Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő különböző gyulladásos folyamatokkal járnak együtt.

    A fogkő miatt is kaphat infarktust

    Hazánkban évente megközelítőleg ötvenezren halnak meg elhízás, magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint előidézte szívinfarktusban. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a már ismert rizikófaktorok mellett az ápolatlan fogazat is növeli a rizikót.

    Szájhigiéniai ABC - Így ápoljuk fogainkat

    A fogak tisztán tartása, a megfelelő eszközhasználat és a rendszeres fogorvosi kontroll nem csak esztétikai szempontból fontos. A rossz vagy mozgó fogak az egészségre nézve is komoly kockázatot jelentenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások