Fogszuvasodás és kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A fogszuvasodás (caries) jó néhány éve népbetegségnek számít. Néha a szuvasodás oly mértékű, hogy nem marad más választás, mint a beteg fog kihúzása. Azonban nem minden esetben kell a végső megoldáshoz folyamodni!

Sokan, akik nem járnak fogorvoshoz, nincsenek is igazán tisztában vele, pontosan hogyan is keletkezik a lyuk a fogon, és alábecsülik a rendszeres kezelés és ellenőrzés fontosságát.

A következőkben néhány érdekes és fontos információt osztunk meg Önökkel.

A lyukas fog nem mindig fáj

A lyukas fogra nem mindig hívja fel fájdalom a figyelmet. Ezért is különösen fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés. Néha ugyanis előfordul, hogy a fogszuvasodás folyamata nagyon lassan játszódik le, vagy a fogideg, ami a fájdalomérzet vezetéséért felelős, a szuvasodás miatt károsodott vagy elhalt. Más esetben a páciensek saját maguk fordulnak fogorvoshoz a fájdalom miatt.

A szuvas fog kezelése

A fogszuvasodás kezelésének lényege a fogban keletkezett lyuk baktériumoktól való megtisztítása, majd a lyuk betömése. A szuvasodás mértékétől függően, vagyis annak megfelelően, hogy mekkora lyuk keletkezett a fogban, különböző anyagok és eljárások jöhetnek szóba. Kisebb lyukakat cement-, vagy kompozit-töméssel látnak el. A nagyobb lyukaknál, rendszerint kerámia vagy arany tömőanyagot használnak. De nagyon jó választás a porcelán betét vagy inlay, a korona vagy a részleges korona is. A fog megmentése érdekében, ha a fogidegek visszafordíthatatlanul károsodtak vagy elhaltak, gyökérkezelésre van szükség.

A lyukas fogat – bármekkora legyen is az a lyuk – minél hamarabb be kell tömni, hogy a szuvasodást okozó baktériumok, ne okozhassanak még nagyobb kárt és fájdalmat.

Fogászati implantátumok

A lakosság nagy részének sajnos van hiányzó foga. Fogaink elvesztéséhez számos kiváltó ok vezethet. Ilyen az erősen szuvas fogazat, a fogágybetegség, vagy esetleg baleset. A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba. Bővebben a fogászati implantátumokról

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Gesundezaehne24.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.