Mi van a fogkefén?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Horváth Viktória, fogorvos frissítve:

Az angol University of Manchester kutatói megállapították, hogy egy fedetlen fogkefe több mint 100 millió baktériumtól nyüzsög, melyek között a súlyos hasmenést okozó E. coli és a bőrfertőzést okozó Staphylococcus is megtalálható.

Egy szájüregnyi baktérium

Azonban pánikra semmi ok, hiszen a szájüregünk sem steril, több száz mikroorganizmus található benne. A probléma akkor kezdődik, mikor a baktériumok egyensúlya felborul. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a plakk, amit eltávolítunk a fogainkról, nem más, mint baktériumok s ételmaradék tömege. Így aztán fogmosás alkalmával telepakoljuk baktériumokkal a fogkefénket.

A fogkefe betegíthet?

Valószínűleg nem, amennyiben a sajátunkat használjuk. Függetlenül attól, hogy mennyi baktérium él a szánkban, illetve került át a fogkefénkre onnan, a szervezet természetes védekezőrendszere általában képes megvédeni bennünket ezeknek a baktériumoknak a káros hatásaitól – így eléggé valószínűtlen, hogy pusztán csak a fogmosástól kapjunk el valamilyen fertőzést.

A szervezet általában képes megvédeni magát a baktériumoktól, így nem valószínű, hogy a fogkefe kárt okozna. Mégis érdemes néhány dolgot a fogkefe tárolásával kapcsolatosan megfogadni!

Ne mosson fogat WC-öblítéssel egy időben!

A legtöbb fürdőszoba kicsi, és sok helyen a WC nagyon közel van a mosdókagylóhoz, ahol a fogkefénket tároljuk.

Minden WC-öblítés során baktériumok jutnak a levegőbe, melyeket valószínűleg Ön sem szeretne a fogkeféjére juttatni. Éppen ezért ajánlott a fogkefét a WC-től a lehető legtávolabb tárolni, és WC-öblítés során a WC fedőjét lehajtani!

Emellett tanácsos, akárcsak evés előtt, fogmosás előtt is kezet mosni!

További hasznos, fogkefetárolási tippek

Miután eltávolította fogkeféjét a WC közeléből, fogadja meg az alábbi fogkefetárolási tanácsainkat is:

  • Tárolja leöblítve! Minden egyes használat után alaposan öblítse le fogkeféjét folyó vízzel!
  • Tartsa szárazon! A baktériumok szeretik a nedves környezetet, ezért olyan helyen tárolja a fogkefét, ahol két fogmosás között alaposan ki tud száradni! Ne használjon fogkefekupakot, mert az párás, nedves környezetet – ezáltal jó táptalajt – biztosít a baktériumoknak.
  • Függőlegesen tárolja, ne fektetve!
  • Ne ossza meg! Bármilyen közel is álljon Önhöz a testvére, házastársa, szobatársa, soha ne adja kölcsön a fogkeféjét, mint ahogy ne is vegye kölcsön másét! Ne is tárolja közvetlenül más fogkeféje mellett a sajátját, mert úgy azok könnyen baktériumot cserélhetnének!

Érdemes fertőtleníteni a fogkefét?

Ma már léteznek olyan eszközök, melyek a fogkefe fertőtlenítésére szolgálnak. A fogkefe baktériumai hővel, ultraibolya fénnyel, csíraölő spray-vel vagy öblítéssel pusztíthatók el, bár nincs rá bizonyíték, hogy ezáltal csökkenne a betegségek kockázata. Cserélje inkább háromhavonta a fogkeféjét!

Mikor kell kidobni a fogkefét?

A fogkefén található baktériumok korlátozásának legjobb módja, ha rendszeresen cseréli a fogkeféjét! Szakemberek szerint legalább háromhavonta cserélni kell a fogkefét! Ha a sörték elkoptak, ha Ön beteg vagy gyenge az immunrendszere, cserélje ennél is gyakrabban! Elektromos fogkefe alkalmazásakor a fej cserélésére ugyanaz vonatkozik, mint a hagyományos fogkefére!

Minden alkalommal, mikor kísértést érez arra, hogy kihagyjon egy fogmosást és/vagy fogselyemhasználatot, gondoljon arra, mennyi baktérium található a szájban, s hogy azok mire képesek!

A baktériumok okozzák az ínybetegségeket, a fogszuvasodást, a rossz leheletet! Éppen ezért fontos, hogy minél gyakrabban mosson fogat és használjon fogselymet, ezáltal megszabadulhat a baktériumok egy részétől! Fogmosás előtt alkoholmentes, antibakteriális szájvízzel való öblögetés szintén sokat segít abban, hogy minél kevesebb baktérium kerüljön a fogkeféjére!

Tovább Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos elmondja

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Horváth Viktória, fogorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.