• Mik fokozzák fogaink érzékenységét?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fogak érzékenységéhez vezethet a túl erős dörzsölés fogmosás közben, illetve a savas ételek és italok fogyasztása is, derül ki az amerikai Általános Fogászakadémia felméréséből.

    A 700 megkérdezett fogász egyharmada szerint, az érzékenységet elsősorban a savas ételek és italok, másodikként pedig a helytelen – túl erőteljes – fogmosási technika okozza. A fog érzékenysége, ugyanis a fogakban futó idegek irritációja miatt alakul ki.

    Általában egy vagy több fogat érint, hideg, vagy forró ételek, italok fogyasztásakor, hideg levegő belégzésekor jelentkezik, többnyire hirtelen, éles fájdalom formájában. Amerikában legalább negyvenmillió felnőtt szenved tőle.

    Hirdetések

    Fogcsikorgatás teszt


     Szervezetünk a napi feszültséget gyakran éjszaka dolgozza fel, és ez gyakran fogcsikorgatás formájában nyilvánul meg. Ilyenkor nem csak a fogak károsodnak. Önt is érinti a probléma? Töltse ki tesztünket! >>

    Van B. Hayward, a Georgiai Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karának orális rehabilitáció professzora szerint, az erőteljes súrolás, valamint a savas anyagok fogyasztása koptatja a fogzománcot, és károsíthatja az ínyt is.

    Ha a zománcréteg erodálódik, vagy a fogíny visszahúzódik, a fog érzékenyebb, puhább rétege, a dentin felszínre kerülhet. A dentin közvetlen kapcsolatban áll a fog belső idegközpontjával, ezért felszínre kerülésével az ideg védelem nélkül marad, és érzékennyé válik.

    A felmérésből kiderül, hogy a fogorvosok bizonyos fogkrémeket, szájvizeket, fogfehérítő termékeket, a törött, vagy hibás fogakat, a bulímiát, valamint a refluxbetegséget is okolják a zománckárosodásért, illetve a fogak érzékenységéért.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A fájdalom csökkentése érdekében, ajánlják a megfelelő fogkrém és puha fogkefe kiválasztását. Napi minimum kétszeri fogmosást javasolnak, melyek két-három percig tartanak, és ajánlják a fogselyem rendszeres használatát is.

    A fogkefét 45 fokban, tenyerünk helyett az ujjaink között tartva finoman, körkörös mozdulatokkal végezzük a fogmosást. Célszerű továbbá kerülni a savas ételek és italok, így az üdítők és citrusfélék fogyasztását.

    A fogszuvasodás

     


    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.
    A fogszuvasodásról bővebben>>

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A szájápolás nem csak a fogakra vonatkozik

    A szájhigiénia alatt sokan csupán a rendszeres fogápolást értik. Természetesen nagyon fontos az is, hisz sok probléma és gyulladás megelőzhető vele. De a szájban jelen lévő jó és rossz baktériumok egyensúlya is nagyon fontos, hiszen ennek az egyensúlynak a felborulásával kialakulhat a kellemetlen lehelet. Egyszerű probiotikumpótlással megoldható az egyensúly visszaállítása.

    Érzékenyek a fogai?

    Egyes ételek, főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés szintén kellemetlen lehet. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa az okokról és megoldási lehetőségekről beszélt.

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    Mik lehetnek a rossz szájszag okai? Hogyan előzhető meg?

    A legkellemetlenebb, hogy általában nem is tudunk róla, hogy rossz a leheletünk, amíg finoman nem figyelmeztet rá valaki.

    Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

    Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

    Étkezés után ne mossunk azonnal fogat!

    Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással! Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA