Gyakori szájbetegségek és tüneteik

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

Az ajkak, a fogíny és a száj nyálkahártyája igen érzékeny terület. A legkisebb sérülés vagy fertőzés okozta sebesedés is rendkívül kellemetlen.

Az étkezés és a szájápolás ilyenkor fájdalommal jár, súlyosabb esetben láz és levertség is kíséri a tüneteket. Ha panaszaid egy hétnél tovább tartanak, mindenképpen fordulj szakorvoshoz, hiszen nem tudhatod, nem áll-e komolyabb probléma a háttérben.

Az orvosi kezelést hatékonyan kiegészítheted néhány házi praktikával, enyhébb esetben akár önmagukban is gyógyulást remélhetsz tőlük.

Az afta tünetei és kezelése

Mit érdemes tudni az aftáról?

Az afta, a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő (recidiváló) gondot jelent.
Mit érdemes tudni az aftáról?

Az önmagában vagy csoportosan felbukkanó 1-5 milliméteres átmérőjű, sárgásfehér fekélyek, leggyakrabban az ajkak vagy az orca belső oldalán alakulnak ki. A háttérben gyakran húzódik immunrendszer-gyengeség vagy vírusfertőzés, de egyes élelmiszerekkel szembeni allergiás reakció is.

Visszatérő afta esetén érdemes allergiatesztet végeztetned, mely kiterjed a gluténérzékenység vizsgálatára is. A gyógyszertárban kapható fertőtlenítő szájvizek mellett a gyógynövények is gyors megoldást nyújtanak. A kamillás öblögetés nyugtatja a száj nyálkahártyáját, a csersavtartalmú apróbojtorján, geránium és a varázsmogyoró főzete vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.

A kúraszerűen, emelt adagban szedett B1-vitamin hatékony fegyver az afták leküzdésében: 100-300 mg-os napi mennyiséget szedj a gyógyulásig. Az afták kiújulásának kockázatát csökkentheted, ha naponta 15 mg cinket tartalmazó táplálékkiegészítőt fogyasztasz a cinkben gazdag olajos magvak mellett.

A fogínygyulladás alapos szájápolással előzhető meg

Szájüregi gyulladások

A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt az egyensúlyban lévő flórát azonban megbolygathatja pl. egy fertőzés és ezzel gyulladást okozhat a nyálkahártyán.
Tünetek és kezelés

Ha a vérző, gyulladt fogínyed védelmében óvakodsz az erőteljes szájápolástól, csapdába kerülsz: valóban kellemetlen ilyenkor a fogkefe dörzsölése, ám a fogak felszínén lerakódott lepedék az elsőszámú felelős a panaszok kialakulásáért. Éppen ezért a megelőzés érdekében a megfelelő technikájú és gyakoriságú fogtisztítás nélkülözhetetlen. Lelkiismeretes ápolás mellett is utolérhet az ínygyulladás, ha sérülés vagy fertőzés áll a háttérben. Leggyakrabban mégis a szájüregben elszaporodó baktériumok hibáztathatók érte.

A kezelés során több oldalról is szembeszállhatsz a panaszokkal. Fertőtlenítés céljából kiváló természetes segítség az ezüstkolloid-oldat, mely az antibiotikumoknál is több baktériumot képes elpusztítani. Használd öblögetésre naponta több alkalommal is!

A zsálya kivonatát tartalmazó gélt patikában szerezheted be, borsónyi adaggal dörzsöld be a fájdalmas területet. Csökkenti a gyulladást, fertőtleníti és hűsíti a szájnyálkahártyát. Hasonlóan hatékony a grépfruitmag kivonatát tartalmazó oldat, melyet hígítva öblítésre, töményen pedig ecsetelésre használhatsz.

Válassz puha sörtéjű fogkefét, így a fájdalom kevésbé akadályoz meg az alapos szájápolásban.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Az afta típusai és kezelése

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Afta
Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.