A fogamzásgátlók és egyéb gyógyszerek kölcsönhatásai

WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész frissítve:

A fogamzásgátló tabletták kölcsönhatásba léphetnek más, egyidejűleg alkalmazott gyógyszerekkel, befolyásolva egymás hatását. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló eseteket és lehetőségeket.

Antibiotikum és fogamzásgátló

A mai szakmai irányelvek szerint már nem szükséges rutinszerűen kiegészítő védekezés a kombinált fogamzásgátlók és a legtöbb antibiotikum együttes alkalmazásakor. Akkor azonban, ha - akár az antibiotikum-kezelés, akár a betegség miatt - hány a beteg, a hányás a fogamzásgátló bevételét követő 3-4 órán belül jelentkezik, a betegtájékoztatóban lévő, az elfelejtett tablettákra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

A kivétel erősíti a szabályt. Ugyanis a leginkább tuberkulózisra és a bakteriális agyhártya gyulladás megelőzésére alkalmazott rifampycin antibiotikum máj enzim induktor hatása miatt ténylegesen csökkenti a fogamzásgátók hatását. Alkalmazása szerencsére ritka, ám ebben az esetben a terápia alatt, valamint azt követően 28 napig mindenképpen szükséges a kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása.

Fogamzásgátlók és antiepileptikumok

Az antiepileptikumok egy része csökkentheti a fogamzásgátlók hatását, ami nem kívánt terhességhez vezethet. Ilyen hatóanyagok, melyet az egyes epilepszia ellenes gyógyszerek tartalmaznak: a karbamazepin, primidon, felbamát, topiramat. Ezért néhány antiepileptikum esetében nagyobb hormontartalmú fogamzásgátlók szedése szükséges.

Ezzel ellentétesen a lamotrigin hatóanyagú antiepileptikum és fogamzásgátlók együtt szedése az epilepsziás rohamok megnövekedett gyakoriságához vezethet. Ilyenkor a lamotrigin adagjának emelése lehet szükséges.

Ha epilepsziája miatt gyógyszert szed, feltétlenül tájékoztassa erről nőgyógyászát.

Fogamzásgátló tabletták típusai

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Fogamzásgátló tabletták típusai

Fogamzásgátlók és a pajzsmirigyre ható szerek

Ha a pajzsmirigy működése szabályos, de autoimmun pajzsmirigygyulladás fennáll, akkor a beteg szedheti a fogamzásgátló tablettát. Ilyen esetekben alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták alkalmazása javasolt, illetve javasolt évente ellenőrizni a pajzsmirigy-funkciót.

Ha pajzsmirigy-túlműködéssel állunk szemben, akkor a szervezet anyagcseréje fokozottabb, és ennek következtében a fogamzásgátló tabletta hormontartalma gyorsan csökkenhet, ezért könnyen hatástalanná válhat. Ilyen eseteben más fogamzásgátló módszer kell választani.

Csökkent pajzsmirigy működés esetén szedhető a fogamzásgátló, de a pajzsmirigy gyógyszerünk adagjának emelésére lehet szükség. Ilyen esetekben a pajzsmirigy működését félévente ellenőrizni kell.

Családtervezéskor a fogamzásgátló tabletta elhagyása után ellenőrizni kell a pajzsmirigy hormonokat, különösen azoknak, akiknek volt már a családban pajzsmirigybetegsége.

Vércukorszintet csökkentő szerek és fogamzásgátlók

A vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (beleértve az inzulint is) hatását is befolyásolhatja a fogamzásgátló szedése. Így tájékoztassa orvosát, ha Ön cukorbeteg és fogamzásgátlót szed, a diabéteszre szedett készítmények adagolásának módosítására lehet szükség.

Szteroidok és fogamzásgátlók

A fogamzásgátló tabletták ösztrogéntartalma fokozhatja a kortikoszteroidok hatását, mivel a májban ugyanazon enzim végzi lebontásukat. Sokszor kevesebb szteroid adása is elegendő lehet a terápia beállítása során. Szoros követés szükséges, ha az ösztrogén szedését abbahagyja, ezt mindenképp jelezze kezelőorvosának.

Fogamzásgátlók és vérnyomáscsökkentők, vízhajtók

A drospirenon hatóanyagú fogamzásátlók emelhetik a kálium szintjét, ezt elsősorban veseelégtelenségben szenvedő betegeknél indokolt figyelni.

Veseelégtelenségben nem szenvedő, vérnyomáscsökkentőt szedő betegeknél szintén számításba kell venni, hogy bizonyos vérnyomáscsökkentők és vízhajtók szintén káliumszint-emelkedéssel járhatnak. A drospirenon tartalmú fogamzásátlót együtt szedve egyéb káliumszintet emelő gyógyszerekkel, érdemes egy hónap szedés után ellenőriztetni a káliumszintet. A kálium szintet emelő gyógyszerek: ACE-gátló (pl. perindopril, ramipril) és ARB (lozartán, valzartán) típusú vérnyomáscsökkentők, káliumspóroló diuretikumok (amilorid).

További gyógyszerek

A fogamzásgátlók vérszintjét, ezzel hatását változtathatják meg az alábbi gyógyszerek, illetve gyógynövények, ezért váratlan vérzést okozhatnak. Az alábbi gyógyszerek használatakor érdemes más fogamzásgátlási módszert is használni.

  • a HIV- és Hepatitis C-vírusfertőzés gyógyszerei;
  • bizonyos gombaellenes szerek (ketokonazol);
  • közönséges orbáncfű nevű gyógynövény.

Tipp WEBBeteg gyógyszerkereső

Fogamzásgátló tabletta és elhízás

Kezdetben, a maihoz viszonyítva, nagyon nagy mennyiségű női hormont tartalmaztak a hormontartalmú fogamzásgátló gyógyszerek, de a gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően ma már kevesebb és „szelídebb” hormonokat használnak a gyártók, ezáltal csökkentve a lehetséges mellékhatásokat is. Az egyik leggyakrabban említett ilyen mellékhatás a hízás volt. A kérdést kutatók is vizsgálták, hogy kiderüljön: mi is az igazság. Fogamzásgátló tabletta és elhízás

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.