• Hogyan kezdjem az új tabletta szedését?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fogamzásgátló tabletta szedésének módszere elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig a modern készítményekkel, a dobozban található szedési útmutatóval nem lehet tévedni.

    Mikor kell bevenni az első szemet?

      Fogamzásgátló tabletták típusai


    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Fogamzásgátló tabletták típusai>>

    Az első szem fogamzásgátló tablettát a menstruációs ciklus, azaz a havi vérzés első napján ajánlott bevenni. Ha ez hétfőre esik, egy hétfői jelölésű tablettát kell kinyomni a levélből, ha keddre, akkor egy keddit, és így tovább.

    Ezután minden nap a napnak megfelelő jelzésű szem következik.

    Nem okoz problémát, ha az első szem bevételére nem a vérzés első napján, hanem később kerül sor, ebben az esetben azonban a tabletta mellett kiegészítő fogamzásgátlásra van szükség még 7 napig.

    Hirdetések

    Mindig kell szünetet tartani?

     Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?


    Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    A fogamzásgátló tabletta szedése>>

    Lehetőség nyílik a ciklus eltolására is, ha az utolsó tabletta bevétele után nem tartunk szünetet. Ilyenkor azonnal másnap el kell kezdeni az új levelet, azaz be kell venni az új csomag fogamzásgátlóból az első darabot.

    Léteznek olyan fogamzásgátló készítmények, melyekben hatóanyag nélküli tabletták is találhatók. Ezeket azért csomagolják a levélbe, hogy a páciens soha ne feledkezzen meg a gyógyszer bevételéről, még a tablettamentes napok után sem. Ilyen esetekben a 21 tabletta helyett 28 szem van egy levélen, melyből az utolsó hét csupán placebo.

    Amennyiben nem szeretnénk szünetet tartani, ezeket az „üres” tablettákat nem kell bevenni, hanem az utolsó „igazi” szem után kell elkezdeni az új csomagot. Lehetséges, hogy nem állapítható meg egyértelműen, melyik is a 7 darab hatóanyag nélküli tabletta, ilyenkor kérjünk segítséget az orvostól, vagy a gyógyszerésztől.

    Hogyan lehet eltolni a tabletta bevételének idejét?

     Amit a fogamzásgátlásról tudni kell


    Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
    Amit a fogamzásgátlásról tudni kell>>

    A fogamzásgátló tabletta szedését később is lehet kezdeni, de a 21 darabos készítményeknél a szünet után a következő napnál sohasem szabad tovább várni, különben nem lesz megbízható a hatása.

    A 28 darabos levél esetén végig kell szedni az összes szemet, és az utolsó tabletta után következik az új. Most szült nőknél lehetséges, hogy az orvos javaslatára meg kell várni az első szabályos menstruációt. Léteznek olyan esetek, amikor erre nincs szükség, erről azonban minden esetben az orvos dönt.

    (WEBBeteg - lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.