• Hogyan védekezzenek a fiatalok a terhesség ellen?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Számtalan módszert ismerünk, amellyel a teherbeesés elkerülhető. A nem kívánt terhesség a serdülőkorúak között a legveszélyesebb.

    Ebben az életkorban a serdülőknek nincs elegendő információjuk a szexuális életről, ugyanakkor a filmekből, magazinokból árad rájuk egy hamis információáradat, miszerint a szexuális élet fantasztikus, veszélytelen, érdekes, igazi felnőttes dolog, amit érdemes kipróbálni. Elképesztő adat, hogy a 15 éveseknek körülbelül a fele túl van az első szexuális élményén.

    Hirdetések

     A fogamzásgátlásról


    A fogamzásgátló módszerek listája serdülőknél nem ugyanaz, mint felnőttek esetén. Problémát jelent, hogy kell-e állandó fogamzásgátlás, hiszen a serdülők általában alkalomszerűen élnek nemi életet. Ugyanakkor partnereik száma több. A fogamzásgátló módszerek közül úgy érdemes választani, hogy kikérjük nőgyógyász véleményét is. A fiatalkorúakat a gyermek-nőgyógyászati szakrendelés várja. Ott kapnak tanácsot a nőgyógyásztól.

    Az orvosnak a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásánál figyelembe kell venni az első menstruációtól eltelt időt, illetve a kapcsolatok számát is. Minél gyakoribb a partnerváltás, annál inkább kell gondolni az szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére. Mindenkivel megtörténhet, hogy elkap partnerétől fertőzést. Akkor is, ha ő maga még nem élt nemi életet, hiszen a partner korábbi kapcsolatában megfertőződhetett.

    A legtöbb fiatal úgy gondolja, hogy ezek a nemi úton terjedő betegségek ritkaságok, csak a felnőttek beszélnek róla, hogy elrettentsék őket a szexuális élettől, de ez egyáltalán nem így van. Másik fontos tény, hogy a fertőzések következményeként később betegségek alakulhatnak ki. Például ma már tudjuk, hogy a HPV (humán papilloma virus) fertőzés oka a méhnyakráknak, a Chlamydia pedig meddőséget okozhat.

    A tablettákról

    A serdülőknél a legbiztosabb módszer a hormonális fogamzásgátló tabletta. A tabletta felírása az orvos és beteg közös döntése. Annak írható fel tabletta, aki már legalább másfél éve menstruál, rendszeresek a ciklusai, kimutatható petefészekműködés, petesejtérés. A másodlagos nem jegyek már elértek egy meghatározott szintet.

     Fogamzásgátlás és trombózisveszély


    A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk! Fogamzásgátlás és trombózisveszély >>

    Tehát nem életkortól függ, hogy kinek írható fel tabletta. Léteznek alacsony hormontartalmú tabletták, általában ezeket választják a fiataloknak. A tablettaszedés nem veszélytelen azonban, hiszen egy érőben lévő szervezetről van szó, amit károsan befolyásolhat a korán elkezdett, hosszú ideig tartó gyógyszerszedés. Nem írható fel öröklött trombózis hajlam esetén a fogamzásgátló, mert ezzel betegséget okozhatunk.

    Javasolt a tabletta szedése előtt egy vérvételt végezni a trombózishajlam megállapítására. A tablettát minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni. Általában 21 napig minden nap egy tablettát kell bevenni, majd hét nap szünet következik, mely 2-3. napján jelentkezik a menstruáció.

    A 7 nap leteltével a következő adagot akkor is el kell kezdeni szedni, ha még a vérzés tart. A szedési hiba közti vérzést vagy terhességet okozhat. Érdemes a nap egy állandó eseményéhez kötni a tabletta bevételét, akkor kisebb az esélye annak, hogy elfelejtik bevenni. A tabletta hatását csökkenti a hasmenés, más gyógyszer egyidejű szedése. Ilyen esetekben kiegészítő módszer alkalmazása javasolt.

    Létezik hormontartalmú gyógyszer, melyet esemény utáni tablettának hívnak. Ezt az aktust követő 72 órán belül kell bevenni a nem kívánt terhesség elkerülése céljából. Receptre kapható. Azoknak ajánlott, akik nagyon ritkán élnek nemi életet, mert havi 1 alkalomnál többször nem szabad alkalmazni. Nem javasolt folyamatos fogamzásgátlásra, mert nagyobb a hormontartalma, nagyobb kárt okoz a serdülő szervezetében, mint egy kisebb hormontartalmú gyógyszer folyamatos, napi szedése.  

    Az óvszerről

     A szexuális úton terjedő betegségek
    Az emberek többsége szemérmes, nehezen tárulkozik fel, ezért is fontos a leggyakoribb nemi betegségekről „beszélni”. A betegségek tünetei >>

    A serdülők nagy része sajnos nincs tisztában a gumióvszer helyes használatával. Emiatt a módszer megbízhatósága a nem kívánt terhessége szempontjából a kívántnál alacsonyabb.

    Ugyanakkor csak ez a védekezési módszer véd a nemi úton terjedő betegségek ellen, emiatt javasolt a serdülőknél a használata, hiszen ebben az életkorban gyakoribb a partnercsere, így nagyobb a fertőződés veszélye.

    Természetes módszerek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Meghatározhatóak a női ciklus azon napjai, mikor petesejt kilökődés van. Ekkor a legnagyobb az esélye/veszélye a terhesség létrejöttének. De a serdülők szabálytalan ciklusai miatt nem javasolt ezen módszer alapján a fogamzásgátlás ebben az életkorban.

    A megszakított közösülés módszerének használata is igen gyakran vezet nem kívánt terhességhez. A legmegfelelőbb módszer ebben az életkorban a fentiek alapján a fogamzásgátló tabletta (ha nincs ellenjavallata) és a gumióvszer használata.

    Legjobb a két módszer ötvözése. Így mindkét partner vigyáz, és elkerülhető a terhesség létrejötte, és egy nemi betegséggel való fertőződés is. A fogamzásgátló tabletta szedése alatt évenkénti nőgyógyászati kontroll javasolt.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Dohányzás: súlyosabb következmények a kismamáknál, mint gondolták

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető.

    Mennyi TSH érték az ideális a teherbeeséshez?

    Teherbeesés előtt sokan kivizsgáltatják magukat, hogy a baba a legideálisabb körülmények közt foganjon meg, ugyanis így nem csak maga a megtermékenyülés és a beágyazódás megy könnyebben, de megfelelő értékek mellett csökken a vetélés és a koraszülés kockázata is.

    6 tipp a reggeli rosszullétek ellen

    A nők 80 százaléka átéli az émelygéssel, hányingerrel, hányással járó reggeli rosszulléteket, amelyek az esetek egy kis részében akár a magzatot is veszélyeztethetik. Dr. Demjén László szülész-nőgyógyász tippeket adott a kellemetlenség ellen.

    Úgy felpuffadtam, mintha terhes lennék - Hormonális okok

    Különösen a nőknél megfigyelhető, hogy időnként annyira puffad a hasuk, hogy már-már terhesnek néznek ki. Vajon mi lehet az oka az ilyen jellegű puffadásnak?

    Miért gyakoribbak nőknél a szájüregi problémák?

    A nőknél sokkal gyakoribbak a szájüregi problémák, melynek hátterében az őket érő hormonális változások állhatnak. A hormonális változások nemcsak a fogíny vérellátását befolyásolják, hanem szervezetünk reakcióját azokra a toxikus anyagokra is, melyekből a lepedék képződik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.