Túlsúly esetén nem (mindig) véd a fogamzásgátló?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Több-kevesebb gyakorisággal, de előfordul, hogy fogamzásgátló tabletta szedése mellett is megtörténik a teherbeesés. A jelenség elsősorban a túlsúlyos nőket érinti, amerikai kutatók mostanra kiderítették: egyértelműen a zsír az oka mindennek.

A fogamzásgátló tabletta hormonális úton fejti ki hatását: a nem kívánt terhesség ellen ezúton védekező nők hormonszintje nem sokkal a tabletta bevétele után eléri az ahhoz szükséges szintet, hogy a petesejt megtermékenyítése elméletileg lehetetlenné váljon.

Mindezt a gyakorlat alaposan megcáfolhatja; főleg, ha a tablettát szedő nő súlyfelesleggel is rendelkezik – állítja egy több amerikai egyetem kutatóiból álló munkacsoport legújabb kutatása befejezése után.

A tudósok összesen húsz 18 és 35 év közötti nőt kértek fel a teszten való részvételre. Amellett, hogy mindegyikőjük makkegészséges volt, a csoport egyik fele arányos testalkattal rendelkezett, a másik tíz főből álló társaság testtömeg-indexe a harmincat is meghaladta (ehhez, egy 25-34 év közötti nő esetében a 165 centiméteres testmagasságához minimum 82 kilogrammos testsúly társul) – orvosi értelembe véve utóbbiak az „elhízott” kategóriába tartoznak.

A kritikus mutatók

  • Testtömeg index (BMI). A testtömeg index a kilógrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Ha a BMI értéke 18,5 alatti, akkor soványabb, mint az ideális lenne. Ha a BMI 18,5 és 25 közé esik, akkor az Ön tömege optimális. Amennyiben a BMI 25 és 30 között van, akkor túlsúlyos, ha 30 felett van, akkor elhízott.
  • Haskörfogat mérés. Ha a zsírszövet jelentős része a hasüregben található a belek között (mezenteriális zsír), akkor "alma" típusú elhízásról beszélünk. Ha a zsírszövet zöme a csípőn, a combokon és általában a bőr alatt van (szubkután zsír), akkor az elhízás "körte" típusú. Az egészség szempontjából sokkal kedvezőbb a körte típus.
    Ha Önnek pocakja, előredomborodó vagy éppenséggel lecsüngő hasa van, akkor elhízása alma típusú. A hasüregi zsír növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Nőknél a haskörfogat 88 cm, a férfiaknál pedig 100 cm alatt kell, hogy legyen (ezek a számok a különböző ajánlásokban néhány cm-rel eltérhetnek).

Mind a húsz résztvevő a fogamzásgátló tablettát választotta védekezési módszernek, s hormonszintjük alakulását a kutatók a megfigyelés ideje alatt rendszeresen figyelemmel követték.

A bevételt követő első időszakban nem mutatkozott kimutatható eltérés a két csoport tagjainak hormonszintje között, ám kis idő elteltével lényeges különbség alakult ki: a vékony testalkatú nők esetében a hormonszint öt nap elteltével elérte a maximumot, és változatlan is maradt, ugyanakkor a túlsúlyos nők esetében a legmagasabb érték eléréséhez átlagosan tíz nap kellett.

Sőt: egyikőjüknek húsz nap is kellett a maximum szint eléréséhez, ám a hormonszint ingadozása majd csak harminc nap elteltével szűnt meg; s a teherbeesés elleni „védettség” csak ekkorra alakult ki.

Ezzel a túlsúlyosak esetében minden hónapban tapasztalható egy kritikus időszak, amikor a fogamzásgátlás egyáltalán nem mondható megbízhatónak, ám ők, annak tudatában, hogy rendszeresen szedik a tabletták, teljes nyugalomban élik (nemi) életüket.

Ideális testsúly

Testtömegindex (BMI) kalkulátor kitöltése

Alternatív védekezési módszer

A tudósok a vizsgálat lezárulta után értetlenül állnak a probléma előtt, s tanácstalanok, hogy orvosi szempontból mi lenne a megoldás.

Az egyes tabletták dózisainak növelése szóba sem jöhet, mivel azzal együtt a trombózis, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának lehetősége is jelentősen növekedne.

A jelenség megszüntetése ugyanakkor egyre sürgetőbb, hiszen a fejlettebb országokban egyre nagyobb tömegeket érint a túlsúlyosság.

„A további eredményekig, valamint a megnyugtató megoldásig minden túlsúlyos nőnek ajánlott orvosához fordulni, s a kritikus időszakban egy B-megoldást választania fogamzásgátlásra, például gumi óvszert” – hangsúlyozza Ganesh Cherala, az Oregon State University kutatója.

A tapasztalt megbízhatatlanság – Cherala szerint – azzal magyarázható, hogy a fogamzásgátló tablettát – mint számos egyéb gyógyszert is – egészséges embereken tesztelik.

„Amikor a tabletták biztonságát és hatékonyságát vizsgálják, a magas testtömeg-indexű nők rendszerint kimaradnak a tesztből” – magyarázza Cherala – „ám a testsúly és vele együtt az egyes nők testén található zsír mennyisége drámai módon tudja megváltoztatni a gyógyszerek hatását.

Napjainkra szükségessé vált, hogy a készítmények orvosi ajánlásakor az eddig megszokottól eltérő tényezőket, így az esetleges túlsúlyosságot, az érintett nő anyagcseréjének ritmusát is figyelembe vegyék” – teszi hozzá a szakértő.

Antibiotikum és fogamzásgátló

Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.
Antibiotikum és fogamzásgátló

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.