• Túlsúly esetén nem (mindig) véd a fogamzásgátló?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Több-kevesebb gyakorisággal, de előfordul, hogy fogamzásgátló tabletta szedése mellett is megtörténik a teherbeesés. A jelenség elsősorban a túlsúlyos nőket érinti, amerikai kutatók mostanra kiderítették: egyértelműen a zsír az oka mindennek.

    A fogamzásgátló tabletta hormonális úton fejti ki hatását: a nem kívánt terhesség ellen ezúton védekező nők hormonszintje nem sokkal a tabletta bevétele után eléri az ahhoz szükséges szintet, hogy a petesejt megtermékenyítése elméletileg lehetetlenné váljon.

    Hirdetések

    Mindezt a gyakorlat alaposan megcáfolhatja; főleg, ha a tablettát szedő nő súlyfelesleggel is rendelkezik – állítja egy több amerikai egyetem kutatóiból álló munkacsoport legújabb kutatása befejezése után.

    A tudósok összesen húsz 18 és 35 év közötti nőt kértek fel a teszten való részvételre.

    Amellett, hogy mindegyikőjük makkegészséges volt, a csoport egyik fele arányos testalkattal rendelkezett, a másik tíz főből álló társaság testtömeg-indexe a harmincat is meghaladta (ehhez, egy 25-34 év közötti nő esetében a 165 centiméteres testmagasságához minimum 82 kilogrammos testsúly társul) – orvosi értelembe véve utóbbiak az „elhízott” kategóriába tartoznak.

     

     A kritikus mutatók


    • Testtömeg index (BMI). A testtömeg index a kilógrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Ha a BMI értéke 18,5 alatti, akkor soványabb, mint az ideális lenne. Ha a BMI 18,5 és 25 közé esik, akkor az Ön tömege optimális. Amennyiben a BMI 25 és 30 között van, akkor túlsúlyos, ha 30 felett van, akkor elhízott.
    • Haskörfogat mérés. Ha a zsírszövet jelentős része a hasüregben található a belek között (mezenteriális zsír), akkor "alma" típusú elhízásról beszélünk. Ha a zsírszövet zöme a csípőn, a combokon és általában a bőr alatt van (szubkután zsír), akkor az elhízás "körte" típusú. Az egészség szempontjából sokkal kedvezőbb a körte típus.
     Ha Önnek pocakja, előredomborodó vagy éppenséggel lecsüngő hasa van, akkor elhízása alma típusú. A hasüregi zsír növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. Nőknél a haskörfogat 88 cm, a férfiaknál pedig 100 cm alatt kell, hogy legyen (ezek a számok a különböző ajánlásokban néhány cm-rel eltérhetnek).

    Mind a húsz résztvevő a fogamzásgátló tablettát választotta védekezési módszernek, s hormonszintjük alakulását a kutatók a megfigyelés ideje alatt rendszeresen figyelemmel követték.

     

      Számolja ki ideális testsúlyát


    Testtömegindex (BMI) kalkulátor

    A bevételt követő első időszakban nem mutatkozott kimutatható eltérés a két csoport tagjainak hormonszintje között, ám kis idő elteltével lényeges különbség alakult ki: a vékony testalkatú nők esetében a hormonszint öt nap elteltével elérte a maximumot, és változatlan is maradt, ugyanakkor a túlsúlyos nők esetében a legmagasabb érték eléréséhez átlagosan tíz nap kellett.

    Sőt: egyikőjüknek húsz nap is kellett a maximum szint eléréséhez, ám a hormonszint ingadozása majd csak harminc nap elteltével szűnt meg; s a teherbeesés elleni „védettség” csak ekkorra alakult ki.

     

     Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása
    A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

    • Nincs fogamzásgátlás -  85
    • Megszakításos védekezés - 35
    • Naptár-módszer - 14-40
    • Spermicidek - 5-20
    • Méhszájsapka - 7-11
    • Óvszer használata - 3-4
    • Női óvszer - 1-5
    • Pesszárium spermiciddel - 2-3
    • Hőmérőzés - 0.5-3
    • Injekció - 0.03-2
    • Hormonális IUD - 0.05-0.1
    • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
    • Sterilizáció - 0.1-0.3
    • Implantátum - 0

    Ezzel a túlsúlyosak esetében minden hónapban tapasztalható egy kritikus időszak, amikor a fogamzásgátlás egyáltalán nem mondható megbízhatónak, ám ők, annak tudatában, hogy rendszeresen szedik a tabletták, teljes nyugalomban élik (nemi) életüket.

    Alternatív védekezési módszer

    A tudósok a vizsgálat lezárulta után értetlenül állnak a probléma előtt, s tanácstalanok, hogy orvosi szempontból mi lenne a megoldás.

    Az egyes tabletták dózisainak növelése szóba sem jöhet, mivel azzal együtt a trombózis, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának lehetősége is jelentősen növekedne.

      Antibiotikum és fogamzásgátló


    Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.
    Antibiotikum és fogamzásgátló>>

    A jelenség megszüntetése ugyanakkor egyre sürgetőbb, hiszen a fejlettebb országokban egyre nagyobb tömegeket érint a túlsúlyosság.

    „A további eredményekig, valamint a megnyugtató megoldásig minden túlsúlyos nőnek ajánlott orvosához fordulni, s a kritikus időszakban egy B-megoldást választania fogamzásgátlásra, például gumi óvszert” – hangsúlyozza Ganesh Cherala, az Oregon State University kutatója.

    A tapasztalt megbízhatatlanság – Cherala szerint – azzal magyarázható, hogy a fogamzásgátló tablettát – mint számos egyéb gyógyszert is – egészséges embereken tesztelik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Amikor a tabletták biztonságát és hatékonyságát vizsgálják, a magas testtömeg-indexű nők rendszerint kimaradnak a tesztből” – magyarázza Cherala – „ám a testsúly és vele együtt az egyes nők testén található zsír mennyisége drámai módon tudja megváltoztatni a gyógyszerek hatását.

    Napjainkra szükségessé vált, hogy a készítmények orvosi ajánlásakor az eddig megszokottól eltérő tényezőket, így az esetleges túlsúlyosságot, az érintett nő anyagcseréjének ritmusát is figyelembe vegyék” – teszi hozzá a szakértő.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.