• Közelebb a férfi fogamzásgátló - sikeres próba

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nem kívánt terhesség ugyanolyan jól előzhető meg a férfiaknak adandó havi egyszeri tesztoszteron injekcióval, mint a nőknél a fogamzásgátló tablettával - derült ki egy Kínában végzett kísérletből.

    A nem kívánt terhesség ugyanolyan jól előzhető meg a férfiaknak adandó havi egyszeri tesztoszteron injekcióval, mint a nőknél a fogamzásgátló tablettával - derült ki egy Kínában végzett kísérletből.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az fogamzásgátló injekcióról a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be kedden a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című tudományos folyóirat alapján. A kipróbálás két és fél éven át folyt. A páciensek havonta egyszer kapták az injekciót. Fél évvel az injekció abbahagyása után a spermiumszám visszaállt a normális szintre.

    A kísérletben 1045 férfi startolt, de egyharmaduk indoklás nélkül lemorzsolódott. A próba során 100 férfiból egynek lett gyereke.

    A kutatásvezető, Ji Csün-ku szerint ha a további próbák is sikeresek lesznek, akkor a férfi hormonális fogamzásgátló 5 éven belül általánosan hozzáférhetővé válik.

    Szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy a férfi injekció csak a nem kívánt terhesség ellen jó, de a nemi betegségektől nem véd. Azokat továbbra is csak gumi óvszerrel lehet megelőzni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    Ez a Te jövőd - Gondolkodj hosszú távon!

    A világon az évente bekövetkező 208 millió terhesség 41 százaléka nem előre tervezett. Ezen kíván változtatni a 2007-ben életre hívott és minden évben szeptember 26-án megtartott Fogamzásgátlás Világnapja, amelynek célja, hogy minden korosztály tisztában legyen a fogamzásgátlás fontosságával.

    Tévhitek az óvszerrel kapcsolatban

    Amióta az emberi társadalmak fejlettsége elért egy bizonyos szintet, folyamatosan igény van a nem kívánt terhességek megelőzésére. Az antibiotikumok felfedezése előtt emberek tíz – és százezreit elpusztító nemi betegségek (pl. a szifilisz) elleni védekezéshez is szükség volt olyan eszközre, amely egyszerűen alkalmazható, olcsó, és mindenki számára hozzáférhető.

    A fogamzásgátlás története

    A fogamzásgátlás, mint a nem kívánt terhesség megelőzésének formája nem újszerű gondolat, csaknem egyidős az emberiséggel.
    Hivatásos feljegyzésekkel már az ókori Egyiptomban is találkozunk: az i.e. 19. századból származó Kahun papirusz részletesen beszámol a kor születésszabályozó módszereiről.

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Férfiak termékenysége és genitális méret - van összefüggés?

    A férfiak termékenysége és az úgynevezett anogenitális távolság közötti összefüggést állapították meg amerikai kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.