A hüvelygyűrű - Előnyök és hátrányok

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Napjainkban a fogamzásgátlás egyik legbiztonságosabb és legkényelmesebb módszerének tartják számon a fogamzásgátló tablettákat. Időről-időre mégis érdemes utánanézni, vagy egy rutinvizsgálat során orvosunktól megkérdezni, milyen új termékek vannak forgalomban. Akadhat olyan, ami még kényelmesebb megoldást jelent.

A hüvelygyűrű egy rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen gyűrű, külső átmérője 54 mm, mely a hüvelybe felhelyezve, hasonlóan, mint egy tampont, a benne lévő hormonok segítségével meggátolja a teherbeesést az ovuláció gátlásával. Emellett hatása van a méhnyálkahártyára, és a nyakcsatornában lévő nyákra is.

A menstruáció első napján kell felhelyezni a gyűrűt, ahol formájának köszönhetően a helyén marad, és csak ritkán lehet érezni. Három hét letelte után kell eltávolítani, majd 3-4 nap múlva következik be a megvonásos vérzés, hasonlóan a fogamzásgátló tabletták használata során jelentkező vérzéshez, majd a 7 nap letelte után egy újabb gyűrűt helyezünk fel a hüvelybe. A gyűrű alacsony hormontartalmú fogamzásgátló módszer, benne ösztrogén és progeszteron található, amely fokozatosan szívódik fel a hüvelyfalon keresztül, a tápcsatornát kikerülve.

Feledékenyeknek jó

Ez a módszer ideális azon nők számára, akik hajlamosak elfelejteni bevenni a tablettát, hiszen nem kell minden nap emlékezni rá, és megfelelő használat esetén ugyanolyan biztonságos a használata, mint a fogamzásgátló tablettáknak.

Mivel a hatóanyag felszívódása nem a tápcsatornában történik, így nem befolyásolja a hatékonyságot a hányás, vagy a hasmenés. Használata során rendeződik a menstruációs ciklus és csökkennek a menses alatti panaszok is. Nyugodtan használhatják még nem szült nők is.

Van hátránya is a hüvelygyűrűnek

Hátrányai közé tartozik sajnos a közel 3000 forintos havi ára is. Ez közel van a legkorszerűbb fogamzásgátló tabletták árához. Ritkán okozhat helyi irritációt, esetleg gyakoribbak lehetnek a hüvelyfertőzések.

Nem nyújt védelmet a szexuális úton átvihető fertőzésekkel szemben sem. Mindezek mellett figyelembe kell venni az eszköz hormontartalmát, és hasonlóan a fogamzásgátló tablettákhoz a használata előtt szükséges egy vérvétellel ellenőrizni, hogy nem fokozott-e a trombózisra való hajlam.

Egyeztessünk az orvossal!

Mint minden fogamzásgátló módszernél az egyéni igényeket és szükségleteket kell figyelembe venni, így választható ki a számunkra megfelelő típus.

A hüvelygyűrű receptköteles készítmény, használatához elengedhetetlen az orvosi konzultáció, ilyenkor az esetlegesen felmerülő kérdéseket is meg lehet beszélni. Megfelelő használat esetén egy biztonságos és kényelmes fogamzásgátlási módszert jelenthet a hüvelygyűrű választása.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.