A szójától gyengül a spermakoncentráció

Független Hírügynökség
megjelent:

Kisebb a spermakoncentrációjuk azoknak a férfiaknak, akik sok szóját esznek, fedezték fel brit tudósok. Már két naponként egy pohár szójaital kimutathatóan csökkenti a spermiumok számát.

Erről a Human Reproduction című orvosi szaklapban jelent meg tanulmány, amelyet a BBC brit közszolgálati tv és rádió internetes honlapja ismertetett. A kutatók 99 férfit vizsgáltak, négy csoportba osztva őket a szójafogyasztás mértéke alapján.

Az ondófolyadékban normálisan milliliterenként 80-120 millió spermium van. Azoknál a férfiaknál viszont, akik kétnaponta egy adag szójaételt fogyasztottak, a spermasejtek száma átlagosan 41 millióval alacsonyabb volt.

A tanulmányvezető orvos feltételezi, hogy a szójában található vegyi anyagok, az izoflavonok befolyásolhatják a férfiak spermiumtermlődését. Az izoflavonoknak ugyanis hasonló hatásuk van, mint az ösztrogén női nemi hormonnak.

Kiderült, hogy a szójafogyasztás spermiumcsökkentő hatása erősebb volt a túlsúlyos vagy kövér féfiaknál. Ez egybevág azzal az ismert ténnyel, hogy a nagyobb testzsírtömeg fokozza a férfiak szervezetében a női nemi hormon termelődését.

De a tanulmány maga is elismeri, hogy Ázsia sok országában lényegesen több szóját fogyasztanak az emberek, mint ennek a kísérletnek az alanyai, mégsem tapasztalni az adott populációkban termékenységi problémákat.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.