Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

† Dr. Szalóczy Péter
szerző: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

Tévesen okoljuk a fogamzásgátlókat

A mai korszerű, ultra-alacsony hormontartalmú tabletták, a régi nagy dózisúak esetleges súlynövelő hatásával szemben különösen ártatlanok az testsúlynövekedésben.

Egy kutatás során csaknem háromszáz hormontablettát tartósan szedő nő testsúlyváltozásának adatait feldolgozva, azt az eredményt kapták, hogy a 2 kilogrammot meghaladó súlytöbblet 12,7 %-nál jelentkezett. Változatlan volt a testsúly 73,7 %-ban. 2 kilogrammot meghaladó fogyás 13,6 %-ban volt észlelhető.

Nem elhanyagolható szempont, hogy szános nő tinédzser korban kezdi szedni a fogamzásgátlót, amikor a fejlődő szervezet esetén biológiailag természetes a testsúly gyarapodása, mely a tabletta szedésétől teljesen független, de tévesen arra fogható.

Bővebben A hormonális fogamzásgátlás típusai

Vízvisszatartó hatás

A tablettákban található tüszőhormon természetes folyadékvisszatartó hatással jár, amit minden tablettaszedő kisebb-nagyobb mértékben megtapasztalhat. Ez a szövetek között visszamaradó, rejtett folyadéktöbblet alkati függvényben 2-3 kilónyi, változó többletsúlyt jelent, ami megriaszthatja a gyógyszert szedőt. Pedig, ha gondosan odafigyel teste jelzéseire, már az egyhetes tabletta-szünetekben is tapasztalhatja, hogy a vízháztartás egyensúlya visszaáll, így részben visszarendeződik az általa megjelenő többletsúly. A tabletta szedésének abbahagyásakor rendszerint napokon belül megszűnik a vizesedés.

A tabletta cseréjét igazán csak indokolt esetben szokták javasolni az orvosok, helyette először meg kell próbálni áttérni helyes életmódra, a megfelelő mennyiségű testmozgásra. Az ideális testsúly kiszámítása lépésről lépésre.

Nagyobb testsúly esetén is azonos a hatás?

Felmerül a kérdés, hogy kifejezetten túlsúlyos nőknek elegendő-e az átlagos, kis dózisú tabletta, hiszen mint minden szervezetbe juttatott szer, a fogamzásgátló tabletta is a szövetekhez a testsúlykilogramm arányában viszonyul. Ugyanazt a tablettát kell szednie a 40 és a 90 kilós nőnek is?

Tévhit, hogy más dózist kellene alkalmazni eltérő testsúly esetén, hiszen a hormonális fogamzásgátlás biztonsági foka rendszeres, hibátlan szedés esetén 98-99 százalék. A fogamzásgátló tabletta tüszőérést és tüszőrepedést meggátló hatása annyira erős, hogy megfelelő biztonságot ad bármilyen testsúllyal rendelkező nőnek.

Extrém túlsúly esetén az igénybevett keringésre és érrendszerre gyakorolt esetleges hatása miatt ellenjavallt a hormonális fogamzásgátló szedése.

Ezt olvasta már? Mikor válik bizonytalanná a hormonális fogamzásgátló hatása?

Dr. Szalóczy Péter

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.