Létezik-e allergia a hormonális fogamzásgátló módszerekkel szemben?

szerző: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Allergia bármilyen külső hatásra kialakulhat, de fokozott rizikóval kell számolnunk megjelenésére a szervezetbe bevitt anyagok esetén. Speciális formája az allergia megjelenésének a valamely gyógyszerszedés mellett jelentkező típus.

Ilyenkor az újonnan szedett gyógyszer mellett alakulhatnak ki az olyan típusos jelenségek, mint például a bőr csalánkiütése (urtica) vagy súlyosabb esetben nehézlégzés, fulladás. Ez utóbbi hátterében gégeödémát találunk, mely akár életet veszélyeztető szituáció is lehet. Érthető tehát, hogy új gyógyszer rendelésekor mindig fel kell hívnunk a páciens figyelmét arra, hogy amennyiben bármilyen szokatlan jelenséget észlel, akkor azonnal függessze fel a gyógyszer szedését és keresse fel kezelőorvosát a panaszával.

Mely fogamzásgátló szerek okozhatnak allergiát?

Nincs ez másképp a hormonális fogamzásgátlók alkalmazásakor sem. Itt azonban jóval ritkább az olyan eset, amikor a gyógyszer aktív hatóanyagával szemben alakul ki az allergiás kórkép. Ennek magyarázata elsősorban az a tény, hogy ezek a hatóanyagok a szervezetben normálisan is megtalálható hormonokhoz hasonló vegyületek (így tudják hatásukat kifejteni), így azokat az nem idegenként ismeri fel, tehát emiatt nem fog allergiás reakció kialakulni.

Hormonális fogamzásgátlók

Természetesen ennek ellenére a hormonális fogamzásgátlók használata mellett is jelentkezhet allergia, mégpedig a gyógyszerekben jelenlévő segédanyagok miatt. Csakúgy, ahogyan egyéb gyógyszerek esetében, itt is elsősorban a segédanyagok felelősek az allergia kialakulásáért. Ilyenkor sajnos a legtöbb esetben mégis az adott gyógyszert írjuk fel a páciens tiltólistájára, holott nagy valószínűséggel, másik gyártótól származó és ily módon más segédanyagokat tartalamzó tablettát nyugodtan szedhetné az illető.

Nem szájon át alkalmazott hormonális fogamzásgátlók

A nem szájon át alkalmazott hormonális módszerek esetében még ritkábban találkozunk allergiás jelenséggel. Fontos, hogy például a hüvelygyűrű használata mellet ritkán jelentkező bőrirritációt ne allergiás reakcióként értékeljük. Tapaszok esetén szintén közismert a tapasz helyén megjelenő bőrirritáció, mely szintén nem feltétlenül allergia jele.

Nem hormonális fogamzásgátlók

A nem hormonális fogamzásgátló módszerek használata mellett gyakoribb az allergiás jelenség, ám a pontos ok megtalálásával itt is megtalálhatjuk a megfelelő és biztonságos módszert.

(WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.