• Védőoltás és fogamzásgátlás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fertőző betegségek számos formája ellen létezik hatékony védőoltás, melyek legtöbbjét hazánkban a gyermekek az éppen aktuális oltási rend szerint megkapják. Léteznek azonban nem kötelező védőoltások, melyekre csak az adott ún. endémiás területre utazóknak van szükségük. Ezek természetesen életkortól függetlenek, tehát fogamzóképes korú nők esetében jogosan merül fel a kérdés: Hogyan befolyásolják a védőoltások a fogamzásgátló választást?

    Jelenleg érvényes oltási rend szerint az utolsó kötelező védőoltást 13 éves korban kapják meg a gyermekek. Ebben az életkorban még elenyésző a bármilyen fogamzásgátló módszert alkalmazók aránya. Tinédzser korban és csakúgy a későbbiekben a barrier módszerek esetén semmilyen gyógyszerkölcsönhatás nem jön létre, így aggodalomra sincs szükség. Más lehet a helyzet a hormonális fogamzásgátlók esetében, melyek a peteérés gátlásán túl a szervezet egyéb folyamataira is hatnak. Befolyásolják a máj által termelt fehérjék vérárambeli szintjét így módosítva immunológiai folyamatokat. Az alkalmazott védőoltások típustól függően többféle mechanizmuson keresztül ugyan, de szintén immunológiai módon fejtik ki hatásukat.

    Hirdetések

    Ez a két rendszer azonban tudomásunk szerint nem befolyásolja egymást, tehát sem a védőoltás sikerességét, sem pedig a hormonális fogamzásgátló hatékonyságát nem csökkenti az egyidejű alkalmazás. Egy dolgot azonban érdemes szem előtt tartani ha ilyen helyzetbe kerülünk: lehetőleg halasszuk a hormonális fogamzásgátló, különösen tabletták beállítását a védőoltás idején. Ez azonban csak új gyógyszer beállítására (esetlegesen előforduló mellékhatások kiszűrése végett) vonatkozik, megszakítani az évek óta biztonsággal szedett tabletta szedését semmiképp nem szükséges.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hormonális fogamzásgátló módszerek egyéb típusai, mint például a hüvelygyűrű, célszervközeli hormonfelszabadulásának köszönhetően még kisebb eséllyel befolyásolja a vakcina által kiváltott immunfolyamatokat. Hasonlóan van ez a hormon tartalmú méhen belüli eszközök esetében is. A depó-injekciók és tapaszok használatakor sem kell tartanunk a gyógyszerkölcsönhatástól.

    A humán papillómavírus méhnyakrák kialakulásában játszott kóroki szerepe lehetővé tette egy hatékony megelőzési forma, a vakcina létrejöttét. Jelenleg kétféle oltóanyag létezik: az egyik a két leggyakoribb magas kockázatú típus (HPV 16 és 18) ellen biztosít védettséget, míg a másik ezen felül véd a két leggyakoribb alacsony kockázatú típusa (HPV 6 és 11) ellen. Ez utóbbiak nemiszervi szemölcsök, az ún. condyloma acuminatum, köznapi nevén hegyes függöly kialakulásáért tehetők felelőssé.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a vakcinák ugyan védettséget biztosítanak fenti típusok ellen, ám a vírus egyéb akár méhnyakrákot okozó ritkább típusai ellen nem. Éppen ezért partnereiket gyakran váltogató vagy nem monogám kapcsolatban élő nők esetében rendkívül fontos az esetlegesen alkalmazott hormonális fogamzásgátló módszer mellett valamely barrier módszer (pl. óvszer) használata, hiszen a vírusfertőzés megelőzésének ez az egyetlen módja.

    (WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Számos veszély leselkedhet ránk a strandon és uszodákban

    Az úszás egészséges. Azonban az úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak, a magnéziumhiány pedig lábgörcsöt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.