Hypertonia és fogamzásgátlás

szerző: Dr. Hazay Máté, nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Milyen fogamzásgátlási módszer javasolt a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek? Befolyásolják-e a vérnyomáse a fogamzásgátlók?

A magas vérnyomás a nyugati társadalmakban sajnos már népbetegségnek számít, a becslések szerint Magyarországon kétmillió ember küzd ezzel a tüneteket gyakran nem okozó, azonban komoly hosszútávú következményekkel bíró betegséggel.

A háttérben sok tényező összjátéka áll, és szinte mindegyik kapcsolatban van a modern, rohanó életstílussal: az elhízás, a mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, a dohányzás, a kialvatlanság, a sok stressz mind-mind kedvez a magas vérnyomás kialakulásának. Nem csoda, hogy az egészségtelen életmód miatt már a fiatalabb, 20-30 éves korosztályban is egyre gyakrabban lehet normálisnál magasabb vérnyomásértékeket mérni. Felmerül a kérdés, hogy ez az állapot befolyásolja-e a fogamzásgátlást, illetve az ilyen nőknek melyik a legkedvezőbb, legbiztonságosabb módszer.

Kombinált hormonális fogamzásgátlás

A legtöbb hormonális fogamzásgátló készítmény (tabletta ill. hüvelygyűrű) ebbe a csoportba tartozik. Azért nevezzük őket kombináltnak, mert kétfajta női hormont tartalmaznak (mesterséges tüszőhormont és mesterséges sárgatest-hormont). Ez a két hormon a női szervezetbe bejutva visszaszorítja a petesejtek érését, gátolja a tüszőrepedést (ovulációt), a spermiumok számára átjárhatatlanná teszi a méhnyak nyákrétegét, a méhnyálkahártyát elvékonyítva nehezíti az esetlegesen megtermékenyült petesejt megtapadását.

A megbízható fogamzásgátláson túl a női hormonok bevitele számos előnnyel, jótékony hatással is jár. A ma kapható fogamzásgátlók már mind a modern, alacsony hormontartalmú családba tartoznak, ezért nemkívánatos mellékhatások ritkán fordulnak elő, és azok is enyhék.

Ilyen mellékhatás a vérnyomás csekély, de kimutatható növekedése (ez nagyjából 2-3 Hgmm emelkedést jelent mind a szisztolés, mind a diasztolés értéket tekintve), bizonyos véralvadási folyamatok kismértékű erősödése, a vér zsírtartalmának (elsősorban a trigliceridek) emelkedése, az inzulinrezisztencia minimális növekedése. Mindezek a hatások fiatal, nem dohányzó, egészséges, normál vérnyomású pácienseknek semmiféle problémát nem jelentenek.

Más a helyzet akkor, ha a kombinált hormonális fogamzásgátlást idősebb (35 év feletti), dohányzó, cukorbeteg, magas vérnyomású vagy túlsúlyos páciens használja. Ezek az állapotok komolyan hajlamosítanak idősebb korban súlyos szív-érrendszeri betegségek kialakulására (szívinfarktus, agyvérzés, trombózis, embólia).

Jóllehet ezek a kórképek a reproduktív korban (vagyis amíg a női szervezet képes a megtermékenyülésre) igen ritkák, a fogamzásgátló készítmények a használat ideje alatt kismértékben ugyan, de tovább növelheti a kialakulásukra a hajlamot. Éppen ezért ilyen esetekben az alkalmazásuk meggondolandó vagy nem ajánlott.

A 140/90 Hgmm alatti vérnyomás normál értéknek számít. Ha rendszeres, rendelői ill. otthoni mérések során mindvégig ez alatt a határérték alatt marad, és nincs egyéb kizáró tényező, a hormonális fogamzásgátlásnak nincs elvi akadálya. Ha azonban ezt a vérnyomást csak vérnyomáscsökkentő szedésével lehet elérni, vagy a vérnyomás közepesen magas (140/90 feletti, de még 159/99 alatti) tartományban van, az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlásának értelmében a kombinált hormonális fogamzásgátló használata megfontolandó, ilyenkor érdemes más módszert választani.

Ha a vérnyomás 160/100 Hgmm vagy ennél magasabb, a kombinált hormonális fogamzásgátlás nem ajánlott. Ha a magasvérnyomás mellé bármilyen rizikótényező társul (például dohányzás, 30 kg/m2 feletti testtömeg-index, ismert szív-érrendszeri betegség), a fogamzásgátlás ezen formája szintén a „nem ajánlott” kategóriába kerül.

Csak sárgatesthormont tartalmazó (egykomponensű) fogamzásgátlás

Léteznek csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták illetve spirálok is. A kombinált fogamzásgátlás fenti mellékhatásait nagyrészt a tüszőhormon összetevő (általában az etinil-ösztradiol) okozza, ezért ezek a készítmények előnyösebbek azokban az esetekben, amikor a kombinált módszer például a magas vérnyomás miatt nem jön szóba.

A WHO ajánlásai alapján az egykomponensű fogamzásgátlókat akkor is lehet alkalmazni, ha a vérnyomás meghaladja a 160/100 Hgmm értéket (ez azonban nem jelenti azt, hogy a vérnyomás rendben van! ). Az egykomponensű készítményeknél a rizikófaktorok megítélése is kevésbé szigorú, használatuk túlsúlyos vagy dohányzó pácienseknél is biztonságos.

Egyéb lehetőségek

Önmagában a magas vérnyomás ritkán kényszeríti arra a pácienst, hogy lemondjon az egykomponensű hormonális fogamzásgátlásról is. Abban az esetben, ha több veszélyeztető tényező is jelen van (dohányzás, túlsúly, szív-érrendszeri betegség, migrén, trombózis vagy embólia a múltban) a legbiztonságosabb megoldás a hormonmentes spirál vagy a gumióvszer.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Hazay Máté, nőgyógyász

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.