Alkoholfogyasztás és fogamzásgátlás - tudnivalók szilveszter előtt

szerző: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A kis mennyiségű alkoholfogyasztás alapvetően nem befolyásolja a fogamzásgátlás hatékonyságát, ám a rendszeres, vagy hirtelen nagy mennyiségben történő alkoholfogyasztás bizonyos esetekben közvetve hatással lehet a fogamzásgátlásra. Az alábbiakból megtudhatja, hogyan.

Napjainkban a nők körében egyre nő az alkoholfogyasztók aránya, akik alkoholos állapotban számos hatásnak vannak kitéve. Ezek közül egyik a nem megfelelően átgondolt szexuális együttlét, melynek igen gyakori következménye lehet a nem kívánt terhesség létrejötte; valamint még ennél is gyakrabban a valamilyen szexuális úton terjedő kórokozóval való fertőződés. Ezekben az esetekben leghatékonyabb az óvszer használata, mely helyes és időben történő használat esetén egyaránt véd mindkét fent említett problémával szemben.

Fontos megemlíteni, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésének szinte egyetlen módja a megfelelő óvszerhasználat. Az egyéb fogamzásgátló módszerek – különösen a hormonális fogamzásgátlók – nagyon hatékonyak a nem kívánt terhesség megelőzésében, ám nem kellő óvatossággal alkoholfogyasztás esetén itt is meglepetés érheti a felhasználót.

Kis mennyiségű alkoholfogyasztás

Kutatások szerint az alkoholfogyasztás alapvetően nem befolyásolja a hormonális fogamzásgátló tabletták hatásmechanizmusát, tehát a biztonságosság megmarad. Ez a kijelentés azonban a rendszeresen, nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó és fogamzásgátlót szedő nők körében nem állja meg a helyét.

Rendszeres alkoholfogyasztás

Az alkoholt – csakúgy mint a hormonális fogamzásgátló készítmények hatóanyagait – az emberi szervezetben a máj bizonyos enzimei bontják le. Rendszeres alkoholfogyasztás mellett a májban található bizonyos enzimek száma jelentősen megnő. Ennek megfelelően a szervezet jóval gyorsabban bont le bizonyos gyógyszereket, így pl. a fogamzásgátló tablettákat, ennek következtében annak hatása jelentősen csökkenhet. A biztonságosság csökkenése mellett, a közti vérzések és a nem kívánt terhességek száma megemelkedhet.

Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy a nők mája eleve kisebb, mint férfiaké, így hosszú távon a májkárosodás esélye nagyobbnak tekinthető. Tehát rendszeres alkoholfogyasztás mellett a máj szöveti átépülése és az enzimek nem megfelelő működése miatt a hormonális fogamzásgátló tabletták szedése már korántsem tekinthető biztonságosnak.

Hirtelen, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás

Alkalomszerű alkoholfogyasztás a tabletta biztonságosságát nem csökkenti, a hatást nem befolyásolja. Azonban itt is figyelni kell az esetleg hirtelen, nagy mennyiségű alkohol elfogyasztását követő kellemetlen állapotokra, mint például a hányás. Kutatások szerint a gyógyszer bevételét követő 5-6 órán belül bekövetkező bélrendszeri tünet gátolja a felszívódást, így problémát okozhat a hatásosság kérdésében.

A tabletta bevételét követő egy órán belüli hányás a tabletta felszívódásának teljes hiányával járhat, emiatt fontos ezzel a ténnyel kalkulálni és a tabletta leíratában található utasításokat követni. Mivel a hüvelygyűrű esetén nem a gyomorban történik a hatóanyag felszívódása, a hányás/alkoholfogyasztás nem befolyásolja a hatékonyságot. Alkoholfogyasztás esetén nem csökken a hatékonysága a méhen belüli eszközöknek (a hormont tartalmazó változatnak sem), a spermicideknek és a barrier módszerek többségének sem. E két utóbbi esetén azonban alkoholfogyasztás esetén jelentősen megnő a hibás használat aránya és így a nem kívánt terhességek és szexuális úton terjedő fertőzések aránya is.

Fontos megemlíteni, hogy alkoholfogyasztás mellett bekövetkezett terhesség és esetleges újabb alkoholhatás jelentősen károsíthatja a magzatot, így mindenképpen javasolt az alkohol bevitel tényét az orvossal közölni.

Sürgősségi fogamzásgátlás

Amennyiben védekezés nélküli együttlét történt, lehetőség van ún. sürgősségi fogamzásgátlás igénybevételére. Az ún. „esemény utáni” tabletták a védtelen együttléttől számított maximum 5 napon belül alkalmazhatóak hatékonyan a nem kívánt terhesség megelőzésére, tehát nem szükséges rögtön az aktust követően a nőgyógyászati ügyeleten megjelenni. Mivel nagy hormontartalmúak, ezért indokolt esetben használjuk csak. Ez a módszer azonban nem véd a szexuális úton terjedő betegségektől, így a HPV-, Chlamydia-, HIV-, hepatitis-, valamint egyéb gombás és bakteriális fertőzésektől sem. Ezek megelőzésében elsődleges a biztonságos és átgondolt szexuális kapcsolat létesítése.

A fogamzásgátló módszerekről

Fogamzásgátló tabletták: Rugalmasan használható hormonális fogamzásgátlási módszer; orvos írja fel, ám alkalmazásához nem szükséges orvosi beavatkozás. Egyik előnye, hogy fizikálisan nem csökkenti a szexuális élményt (szemben pl. az óvszerrel). Lehetőleg órára pontosan kell bevenni, ami időnként nehezen kivitelezhető. A fogamzásgátló tablettákról bővebben

Hüvelygyűrű: A hüvelygyűrű az egyetlen hormonális fogamzásgátló módszer, melyet a megfelelő hatás kiváltásához csupán havonta egyszer kell alkalmazni. Formailag egy hajlékony műanyag gyűrű, melybe három hétre elegendő hormont töltöttek be, speciális szerkezete pedig biztosítja a mindennapos, egyenletes hatóanyag-felszabadulást. Hormontartalma alacsonyabb, mint a fogamzásgátló tablettáké.

Hormonális injekció - A gesztagén tartalmú injekció hosszú hatású fogamzásgátló módszer, az izomba beadott injekcióból folyamatos gyógyszerfelszabadulást tesz lehetővé három hónapon keresztül. Tüszőérést gátló hatása igen jónak mondható, ám ciklusszabályozás tekintetében már korántsem ilyen megbízható.

Hormontartalmú méhen belüli eszköz - A speciális műanyag szerkezetből gesztagén hormonfelszabdulás történik a méh üregében. Ez egyrészt gátolja a peteérést, másrészt a méhnyálkahártyát olyan mértékben elvékonyítja, hogy a menstruációs vérzés mennyisége jelentősen csökken, akár meg is szűnik.

Megszakításos közösülés - A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus főleg a fiatalok körében számít népszerű módszernek a nyugati országokban, míg a kevésbé fejlett országokban, vagy ott, ahol vallási okok miatt nem engedélyezik a korszerű fogamzásgátlást szintén elterjedt módszer. Főleg azért számít népszerűnek a fiatalok körében és a szegény országok lakói között, mert a módszer nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást. A megszakításos közösülés nagyon kevéssé megbízható módszer a nem kívánt terhességek szempontjából. Megszakításos közösülés: Mennyire biztonságos módszer?

Pesszáriumok, méhszájsapkák - A pesszáriumok, méhszájsapkák latexból készült, merevítő gyűrűvel ellátott eszközök, melyek a méhszáj elé helyezve és spermicid zselékkel kombinálva a spermiumok méhszájhoz jutását hivatottak megakadályozni.

Női és férfi óvszer - Az óvszer megbízhatósága a nem kívánt terhességgel szemben igen nagy különbségeket mutat. Tökéletes használat mellett a hibaarány a legkevesebb, kevesebb, mint 2 terhesség/100 pár/év. A női óvszer tulajdonképpen a férfi változat ellentéte, Magyarországon használata nagyon ritka. Két gyűrűt tartalmaz, melyek közül az egyik a méhszáj elé a hüvelyboltozatba kerül, míg a másik a szeméremajkakat is kissé lefedve a szeméremtesten marad.

Spermicidek - A számos formában elérhető spermicidek alkalmazása Magyarországon a legelterjedtebb hüvelyi fogamzásgátló módszernek számít, amely lényege a spermiumok mozgásának csökkentése, ily módon a nyakcsatornába kerülés megakadályozása. Spermicidek

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.