Fogamzásgátló és a központi idegrendszer kapcsolata

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Milyen hatással vannak a fogamzásgátlók a központi idegrendszer működésére? Okolhatók a depresszió kialakulásáért? Milyen irányba befolyásolják a libidót, miként hatnak az epilepszia lefolyására?

Fogamzásgátlás és depresszió

A fogamzásgátlók és a depresszió kapcsolata nem teljesen tisztázott. Egy korábbi tanulmány szerint 130 depresszióban szenvedő kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nőre jutott 100, kombinált fogamzásgátlót nem szedő nő, tehát 130 esetből mintegy 30 esetben a fogamzásgátló tabletta okolható a depresszióért.

Vannak nők, akiknél a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyásával a depresszió elmúlik, majd az újrakezdés után újra jelentkeznek a depresszió tünetei. A jelenség hátterében egy aminosav módosult anyagcseréje áll.

Fogamzásgátlás és libidó

Anabolikus szteroidok

Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a teljesítményfokozás lehetősége, amelyek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság leküzdése és a koncentrálóképesség fokozása. A felépítő (más néven anabolikus) szteroidok napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok, amelyek a kereskedelmi forgalomban is fellelhetőek. Az anabolikus szteroidok és mellékhatásai>>

A kombinált fogamzásgátló tablettákat alkalmazó hölgyek esetében főleg azoknál a nőknél fordul elő libidócsökkenés, akik hangulatzavarban, például depresszióban is szenvednek. Sokszor egyértelmű külső okok állnak a libidócsökkenés hátterében, beleértve a fogamzásgátló szedése miatt meghiúsult gyermek utáni vágyat, de vannak olyan esetek, amikor a hormonok okozta élettani hatás a felelős, és egyéb módszer mellett a panasz megoldódik.

Az utóbbi esetben a jelenség hormonális okokra vezethető vissza, az magyarázza a libidócsökkenést, hogy növekedni kezd azon fehérjék vérszintje, mely a nemi hormonokat megköti, és azáltal, hogy a hormonok fehérjéhez kötődnek, a szabad hormonok szintje csökken.

A nőkben a férfi nemi hormonok felelősek a nemi vágy kialakításáért, ezek kötődnek az említett fehérjéhez, ezáltal csökken a vérszintjük. Az is előfordul, hogy a fogamzásgátlót szedő nőknél a libidó nő, ezek magyarázata lehet az, hogy a nőket nem nyomasztja a nem kívánt terhesség bekövetkezésének lehetősége, csökken a menstruáció előtti feszültség.

Fogamzásgátló és epilepszia

A kombinált fogamzásgátlók az epilepszia lefolyására nincsenek hatással, de megfigyelhető, hogy a rohamok száma általában csökken. Vannak olyan, az epilepszia kezelésére alkalmazott szerek, melyek enziminduktorként viselkednek, a fogamzásgátló tabletta anyagcseréjét felgyorsítják.

Epilepsziás nőknél az első választandó megoldás a hormoninjekció, a méhen belüli eszköz vagy a hormontartalmú hurok, a második vonalbeli fogamzásgátlási módszerek közé tartozik a kombinált fogamzásgátló, de szükség lehet a tablettamentes időszak lerövidítésére, vagy monofázisos tabletták folyamatos, szünet nélküli szedésére.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.