Fogamzásgátló tabletta – Kezeli a fájdalmas miómákat?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A sebészettel ellentétben az esemény utáni tabletta úgy csökkenti a mióma méretét, hogy nem befolyásolja a termékenységet. Kutatók szerint a sürgősségi fogamzásgátlóként alkalmazott szer jótékony hatással van a méh fájdalmas miómáira.

A nők mintegy 80%-ának van miómája, mely jóindulatú szövetszaporulat a méhben. A miómák súlyos hasi fájdalmat, erős vérzést okozhatnak, és a pete beágyazódását is gátolhatják a terhesség során. Gyakran a műtét az egyetlen módja annak, hogy kezeljék ezeket a fájdalmas, vérző daganatokat, ám ez gyakran rontja a későbbi teherbeesés esélyeit.

A szelektív progeszteron receptor modulátorok csoportjába tartozó, fogamzásgátló gyógyszer blokkolja a progeszteron receptorokat, így akadályozza meg az ovulációt. A progeszteron nemcsak a pete kilökődésében, de a miómák növekedésében is fontos szereppel bír, így a hormonhatás hiányában a daganat mérete sem nő.

Zsugorítja a miómákat

Egy tanulmány során 57, 25-50 éves nőt vizsgáltak, akik miómái súlyos tüneteket okoztak. Azoknál, akik az említett gyógyszert naponta egyszer, három menstruációs cikluson át szedték, csökkent a mióma mérete. Nagyobb dózissal szedve jelentősebb volt a csökkenés.

Az új gyógyszer emellett jelentősen csökkentette a vérzés mennyiségét: az alacsonyabb dózist szedők 80, a magasabbat szedők 95%-ánál nem tapasztaltak menstruációs vérzést. A kutatást vezető Dr. Lynette Nieman szerint az eredmények meggyőzően bizonyítják, hogy az új sürgősségi fogamzásgátló hatékony, nem invazív kezelési módja a miómának, mégpedig úgy, hogy fenntartható a nő termékenysége, mely a műtéti eljárásnál nem volt garantált.

Noha az új gyógyszert széles körben alkalmazzák sürgősségi fogamzásgátlóként, szakértők szerint érdekesebb, hogy csökkenti a miómákkszabal összefüggő nehéz és szabálytalan menstruációt. Mindez azért is fontos, mert a miómák kezelésre eddig használt egyetlen gyógyszer korai menopauzát és klimaxos tüneteket okozott, és a műtéti eljárás is veszélyeztette a termékenység fenntarthatóságát.

Korai menopauza

A természetes menopauza átlagosan 51 éves korban alakul ki, ám genetika, betegség vagy bizonyos orvosi eljárások hatására előfordulhat, hogy már 40 éves kor előtt bekövetkezik. Az ebben az életkorban bekövetkezett természetes vagy indukált menopauzát korai menopauzának nevezzük. Bővebben a korai menopauzáról

(WEBBeteg - Cs. K. forrás: webmd)

Cikkajánló

Sürgősségi fogamzásgátlás
Amennyiben egy szexuális együttlétkor nem védekezik egyik fél sem, és az esetleges teherbeesés - ha létrejön - nem vállalható a párnak, akkor felmerül a sürgősségi fogamzásgátlás lehetősége. Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek nem pótolják a szexuális úton terjedő betegségek elleni szükséges óvintézkedéseket, és nem alkalmasak arra, hogy megszakítsák a fennálló terhességet.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.