• Milyen fogamzásgátlási módszert válasszak, ha epilepsziás vagyok?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amennyiben Ön epilepsziás, van néhány fontos dolog, amit tudnia kell mielőtt fogamzásgátlási módszert választ, vagy gyermeket tervez.

    Bármilyen fogamzásgátló módszer, mely biztonságos a többi nő számára, általában biztonságos az epilepsziásoknak is. Ugyanakkor tudni kell, hogy az epilepszia – és a betegség kezelésére használt szerek – csökkentheti egyes fogamzásgátló eszközök hatékonyságát. Továbbá, mivel az epilepszia gyógyszerek növelhetik a születési rendellenességek kockázatát, fontos, hogy a terhességet körültekintően tervezze meg.

    Hirdetések

    Fogamzásgátlás és az epilepszia gyógyszerei

    Amennyiben Ön epilepsziás, és a rohamok megelőzésére szolgáló gyógyszert szed, használhat hormonális fogamzásgátló módszereket, óvszert, pesszáriumot, vagy méhen belüli fogamzásgátló eszközt. A természetes fogamzásgátló módszerek, mint a naptármódszer szintén nem ellenjavalt, ám nem olyan biztonságos, mint az előbb említettek.

    Ön tudta?    • Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!
    • Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.
    • Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak. A rohamok fogságában: élet epilepsziával>>
     

    Ha epilepsziás rohamok elleni gyógyszert szed, tudnia kell, hogy ezek némelyike kölcsönhatásba léphet a hormonális típusú fogamzásgátlókkal, és csökkentheti azok hatékonyságát. A különböző típusú görcsellenes készítmények különböző módon hatnak a hormonális fogamzásgátlókra.

    Májenzim indukáló gyógyszerek – Ezek hatására a máj nagyobb arányban bontja le a fogamzásgátló tabletta hormonjait, így a gyógyszer hamarabb kiürül a szervezetből. Májenzim indukáló gyógyszerek közé tartoznak a karbamazepin, oxkarbazepin, fenitoin, fenobarbitál, primidon és a topiramát tartalmú készítmények. Amennyiben ezek valamelyikét szedi, tudnia kell, hogy csökkentik a hormonális fogamzásgátló hatékonyságát.

    A valporát és felbamát tartalmú készítmények növelhetik a hormonszintet. Ezek alkalmazása mellett egyénre szabottan kell a fogamzásgátló tablettát szedni, hogy ne legyen túl sok hormon a szervezetben.

    A semleges készítmények nem befolyásolják a hormonok lebontását, így a fogamzásgátló tabletta hatását sem. Ide tartoznak a gabapentin, lamotrigin, levetiracetám, klobazám, klonazepám és tiagabin tartalmú készítmények.

    Megbízható fogamzásgátlás epilepsziával

    Amennyiben májenzim indukáló gyógyszer szed, és hormonális fogamzásgátlót szeretne használni, beszélje meg a neurológusával és nőgyógyászával is. Valószínűleg kiegészítő fogamzásgátlási módszer (pl. óvszer, pesszárium) használatát fogják javasolni.

    Régebben ilyen esetben magasabb ösztrogén dózisú fogamzásgátló tablettát írtak fel, a gyors lebontás megakadályozására, ám kiderült, hogy bizonyos epilepszia ellenes szerek (pl. lamotrigin tartalmú gyógyszer) hatékonyságát csökkentik a (magas dózisú) hormonális fogamzásgátlók.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nem csak a hormonális fogamzásgátlás jelent megfelelő védelmet a nem kívánt terhesség ellen. Az óvszer, a pesszárium vagy a méhen belüli eszközök hatékony módszerek, anélkül, hogy aggódni kellene az epilepszia gyógyszerrel való kölcsönhatása miatt.

    A természetes fogamzásgátlási módszerek a ciklushoz igazodva igyekszenek a termékeny napokat meghatározni, ám epilepszia esetén a ciklus nem mindig szabályos, gyakran rendszertelen, így megbízhatatlanná teszi az amúgy sem biztos védekezési módszert.

    Fontos, hogy a nőgyógyásza mellett a neurológusával is megbeszélje, melyik fogamzásgátlási módszert ajánlja az Ön esetében. Mindkettőjüknek tudnia kell arról, a másik mit írt fel, csak így lehet teljesen biztos a kezelések sikerében!

    (WEBBeteg - Cs. K.,fordító; Forrás: webmd; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)
     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.