Fogamzásgátló tabletták a petefészek cisztára?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a peteérést, peteérés hiányában pedig a funkcionális petefészek ciszták sem alakulnak ki. A fogamzásgátló tabletták éppen ezért jól használhatóak a menstruációs ciklussal visszatérő petefészek ciszták kezelésére.

Hogyan működik?

Azoknál a nőknél, akik nagy dózisú ösztrogént és progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tablettát használnak, csökken a funkcionális petefészek ciszta kialakulásának kockázata. Az alacsony dózisú fogamzásgátló tablettáknál kisebb az ez irányú megelőző hatás.

Szakértők azonban még nem értenek egyet annak tekintetében, hogy a már kialakult petefészek ciszta felszámolására, illetve zsugorítására alkalmasak-e a fogamzásgátló tabletták. Egyes tanulmányok szerint ugyanis a ciszták azonos ütemben zsugorodnak fogamzásgátló tabletta alkalmazása mellett és anélkül is.

A legújabb kutatások szerint a kombinált fogamzásgátló tabletta legalább egy évig tartó alkalmazása védelmet nyújt a méhrák ellen, hosszabb távú használata pedig a petefészek rák ellen is véd. Ugyanakkor a mellrák esélye valamivel emelkedik azoknál a nőknél, akiknek családjában már fordult elő korábban ilyen jellegű megbetegedés, ezért számukra nem ajánlott a fogamzásgátló tabletta használata.

Mellékhatások

Fogamzásgátlás és trombózisveszély

A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk! Fogamzásgátlás és trombózisveszély

A kombinált fogamzásgátló tabletták, tapaszok és a hüvelygyűrű lehetséges mellékhatásai hasonlóak, hiszen mind ösztrogén és progeszteron kombinációját tartalmazzák.

A fogamzásgátló tabletta alkalmazásánál a hormonszint naponta emelkedik és csökken. A heti tapasznál 3 nap kell ahhoz, hogy beálljon egy állandó hormonszint, míg a hüvelygyűrű állandó mennyiségű hormonadagot bocsát ki a nap folyamán. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a hüvelygyűrű alkalmazásakor kisebb a fejfájás és hányinger kockázata, mint a többi hormonális eszköznél.

Gyakori mellékhatások

Tabletta - A leggyakoribb mellékhatások a menstruáció megváltozásában jelentkeznek, mely nagyon rövid, esetleg ki is maradhat, illetve eleinte a ciklus alatt előfordulhat pecsételő vérzés.
Fogamzásgátló tapasz – Bőrirritációt okozhat az alkalmazott területen.
Hüvelygyűrű – Hüvelyi folyást és hüvelygyulladást okozhat.

Kevésbé gyakori mellékhatások

• Hányinger és hányás főleg az első hónapban, mely később elmúlik.
• Migrénes fejfájás
• Mellérzékenység az első hónapokban
• A bőr sötétebbé válása, mely eltűnik a hormonális módszer alkalmazásának megszűnése után

Ellenjavallat

A kombinált fogamzásgátló tabletta nem ajánlott azoknak, akik
• Dohányoznak vagy 35 év felettiek
• Cukorbetegek
• Aurával járó migréntől szenvednek
• Fennáll a vérrögképződés kockázata
• Koszorúér betegségben, kezeletlen magas vérnyomásban, magas triglicerid szintben szenvednek
• Jelentős túlsúllyal küzdenek

Ne feledje, hogy hányás és hasmenés esetén a fogamzásgátló tabletta nem olyan hatékony, ezért ilyen esetben ajánlott kiegészítő fogamzásgátlási módszerről gondoskodni. Mindig figyeljen arra, hogy a fogamzásgátló tabletta alkalmazásának megkezdését követő első hét napban alkalmazzon egyéb fogamzásgátlási módszert. Ha a kiegészítő módszer nem megfelelően működik, használjon sürgősségi fogamzásgátló tablettát!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; forrás: webmd; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.