• Fogamzásgátló tabletták a petefészek cisztára?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fogamzásgátló tabletták megakadályozzák a peteérést, peteérés hiányában pedig a funkcionális petefészek ciszták sem alakulnak ki. A fogamzásgátló tabletták éppen ezért jól használhatóak a menstruációs ciklussal visszatérő petefészek ciszták kezelésére.

    Hogyan működik?

    Azoknál a nőknél, akik nagy dózisú ösztrogént és progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tablettát használnak, csökken a funkcionális petefészek ciszta kialakulásának kockázata. Az alacsony dózisú fogamzásgátló tablettáknál kisebb az ez irányú megelőző hatás.

    Szakértők azonban még nem értenek egyet annak tekintetében, hogy a már kialakult petefészek ciszta felszámolására, illetve zsugorítására alkalmasak-e a fogamzásgátló tabletták. Egyes tanulmányok szerint ugyanis a ciszták azonos ütemben zsugorodnak fogamzásgátló tabletta alkalmazása mellett és anélkül is.

    Hirdetések

    A legújabb kutatások szerint a kombinált fogamzásgátló tabletta legalább egy évig tartó alkalmazása védelmet nyújt a méhrák ellen, hosszabb távú használata pedig a petefészek rák ellen is véd. Ugyanakkor a mellrák esélye valamivel emelkedik azoknál a nőknél, akiknek családjában már fordult elő korábban ilyen jellegű megbetegedés, ezért számukra nem ajánlott a fogamzásgátló tabletta használata.

    Mellékhatások

    Fogamzásgátlás és trombózisveszély


    A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk! Fogamzásgátlás és trombózisveszély>>

    A kombinált fogamzásgátló tabletták, tapaszok és a hüvelygyűrű lehetséges mellékhatásai hasonlóak, hiszen mind ösztrogén és progeszteron kombinációját tartalmazzák.

    A fogamzásgátló tabletta alkalmazásánál a hormonszint naponta emelkedik és csökken. A heti tapasznál 3 nap kell ahhoz, hogy beálljon egy állandó hormonszint, míg a hüvelygyűrű állandó mennyiségű hormonadagot bocsát ki a nap folyamán. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a hüvelygyűrű alkalmazásakor kisebb a fejfájás és hányinger kockázata, mint a többi hormonális eszköznél.

    Gyakori mellékhatások

    Tabletta - A leggyakoribb mellékhatások a menstruáció megváltozásában jelentkeznek, mely nagyon rövid, esetleg ki is maradhat, illetve eleinte a ciklus alatt előfordulhat pecsételő vérzés.
    Fogamzásgátló tapasz – Bőrirritációt okozhat az alkalmazott területen.
    Hüvelygyűrű – Hüvelyi folyást és hüvelygyulladást okozhat.

    Kevésbé gyakori mellékhatások

    •    Hányinger és hányás főleg az első hónapban, mely később elmúlik.
    •    Migrénes fejfájás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    •    Mellérzékenység az első hónapokban
    •    A bőr sötétebbé válása, mely eltűnik a hormonális módszer alkalmazásának megszűnése után

    Ellenjavallat

    A kombinált fogamzásgátló tabletta nem ajánlott azoknak, akik
    •    Dohányoznak vagy 35 év felettiek
    •    Cukorbetegek
    •    Aurával járó migréntől szenvednek
    •    Fennáll a vérrögképződés kockázata
    •    Koszorúér betegségben, kezeletlen magas vérnyomásban, magas triglicerid szintben szenvednek
    •    Jelentős túlsúllyal küzdenek

    Ne feledje, hogy hányás és hasmenés esetén a fogamzásgátló tabletta nem olyan hatékony, ezért ilyen esetben ajánlott kiegészítő fogamzásgátlási módszerről gondoskodni. Mindig figyeljen arra, hogy a fogamzásgátló tabletta alkalmazásának megkezdését követő első hét napban alkalmazzon egyéb fogamzásgátlási módszert. Ha a kiegészítő módszer nem megfelelően működik, használjon sürgősségi fogamzásgátló tablettát!

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító; forrás: webmd; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    A leggyakoribb hibák fogamzásgátló tablettát szedőknél

    A fogamzásgátló tabletta a XX. század egyik legjelentősebb gyógyszervívmánya. Sok évtized fejlesztés és finomítás után mára már ultra-alacsony hormontartalmú, mégis hatékony, biztonságos, mellékhatással szinte alig bíró készítmények találhatók a patikák polcain.

    Betegségek, melyeket minden nőnek ismernie kell(ene)

    A WEBBeteg.hu összeszedte a nőket leggyakrabban érintő betegségeket, amikről nem minden érintett tud eleget.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.