Tinédzserkori fogamzásgátlás

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A tinédzserkorban is alaposan át kell gondolni, hogy milyen típusú fogamzásgátló módszert választ valaki. Egyrészt törekedni kell a megbízhatóságra, mert egy nem kívánt terhesség egész életre szóló következményeket jelent, másrészt alaposan át kell gondolni a nemi betegségek veszélyét, és amennyiben van erre vonatkozóan rizikó, akkor ezek ellen is védekezni kell.

A tinédzserek gyakran nem védekeznek megfelelően

Sajnos igen elterjedt tévhit a tinédzserek (és még az idősebb korosztály tagjai között is), hogy a megszakításos közösülés (coitus interruptus) biztonságos. Ez a módszer se a nem kívánt terhesség, se a nemi betegségek szempontjából nem eléggé biztonságos. Az izgalmi előváladék is tartalmaz megtermékenyítésre képes spermiumot, és a hüvelybe jutó ejakulátum többféle kórokozót is hordozhat. A megszakításos közösüléstől jelentősen biztonságosabb megoldást jelent az óvszer vagy a fogamzásgátló tabletta, illetve ezek kombinálása.

A tinédzser lányok a fogamzásgátló tabletták széles kínálatából válogathatnak

Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogamzásgátló tablettától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Milyen típusú fogamzásgátló tabletta a legmegfelelőbb az Ön számára?
Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok>>

A tinédzserek számára sok helyen speciális tini vagy lányka nőgyógyászati ambulanciákat létesítettek, ahol nőgyógyász szakorvosok segítségével választhatják ki a megfelelő fogamzásgátló tablettát. A fogamzásgátló tabletták a legmegbízhatóbb megoldást jelentik a nem kívánt terhesség szempontjából.

Több olyan előnnyel is rendelkeznek, amik túlmutatnak a biztonságos fogamzásgátló hatáson, például javítják a tinédzserkorban jelentkező seborrhoeás (túlzott faggyútermelődéssel járó) bőrtüneteket, tervezhetővé teszik az életet, csökkentik a petefészekrák rizikóját, stb. Mivel a fogamzásgátló tabletták nem védenek a nemi betegségekkel szemben, ezért új partner esetén, illetve egyéb olyan esetekben, ahol felmerül nemi úton terjedő betegség átvitelének lehetősége, ki kell egészíteni a fogamzásgátló tablettát gumióvszer alkalmazásával.

Ha megtörtént a baj…

Ha védekezés nélküli aktus történt- mely sajnos a tinédzserkorban nem ritka- illetve, ha az alkalmazott fogamzásgátló módszer hatékonysága csökkent, például elszakadt az óvszer, vagy a fogamzásgátló tabletta hatékonysága csökkent például hányás, hasmenés, gyógyszer-kölcsönhatás miatt, akkor sürgősségi fogamzásgátló tabletta bevétele szükséges. A sürgősségi fogamzásgátló tabletták receptre kaphatóak, tehát alkalmazásukat egy orvos-beteg találkozás meg kell, hogy előzze. A legtöbb sürgősségi fogamzásgátló tabletta az aktust követő 72 órán belül alkalmazható, de piacra került már olyan sürgősségi fogamzásgátló tabletta is, mely az aktust követő 120 órán beül sikeresen alkalmazható.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.