Hatással van-e a fogamzásgátló a termékenységre?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Mikor fogamzásgátlási módszert választ, sok nő aggódik a mellékhatások miatt. A hormonális fogamzásgátlók megváltoztatják a női reprodukciós rendszer működését, azáltal, hogy megakadályozzák az ovulációt és a beágyazódást. Emiatt gyakran felmerül a kérdés, milyen hatással vannak a fogamzásgátló tabletták a termékenységre?

Aggodalomra semmi ok: noha a fogamzásgátló tabletták átmeneti meddőséget okozhatnak, nincs hosszú távú, komoly hatásuk a női termékenységre.

Peteérés

Amíg egy nő hormonális fogamzásgátló tablettát használ, az megakadályozza a peteérést. Két héttel a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után azonban újból van ovuláció, így fennáll a teherbeesés lehetősége. Egyes nőknek azonban több időre van szükség ahhoz, hogy újrainduljon a peteérés.

Ideiglenes meddőség

Egyes nőknél előfordulhat ideiglenes meddőség a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után is. Ennek oka az, hogy hosszabb fogamzásgátló tabletta használat után még egy ideig a megnövekedett ösztrogén vagy progeszteronszint megakadályozza az ovulációt vagy a beágyazódást. Az átmeneti meddőség időtartama a használt fogamzásgátló tabletta típusától függ.

A kombinált, ösztrogént és progeszteront is tartalmazó, fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása után még 2-3 hónapig előfordulhat átmeneti meddőség. A hormonális fogamzásgátló injekció alkalmazásának abbahagyása után ez az időszak 6-12 hónap is lehet.

Vetélés

Régebben több orvos aggódott amiatt, hogy azoknál a nőknél, akik a fogamzásgátló tabletta szedését abbahagyása után azonnal teherbe estek, nagyobb lehet a vetélés kockázata. A Mayo Klinika kutatói szerint azonban manapság, mikor korszerűbb fogamzásgátló tabletták állnak a nők rendelkezésére, ez a teória már nem érvényes. Akár azonnal a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után teherbe eshet anélkül, hogy fokozott lenne a vetélés kockázat.

Milyen tényezőket vegyen figyelembe, ha fogamzásgátló tablettát szeretne alkalmazni?

Ha fogamzásgátló módszert választanak orvosával, több tényezőt is figyelembe kell venni, ezeket mindenképp alaposan gondolja át az orvossal való találkozás előtt. A fogamzásgátló tabletta kiválasztásának legfőbb szempontjai.>>

(WEBBeteg - Cs. K. forrás: livestrong)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.