• Hatással van-e a fogamzásgátló a termékenységre?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mikor fogamzásgátlási módszert választ, sok nő aggódik a mellékhatások miatt. A hormonális fogamzásgátlók megváltoztatják a női reprodukciós rendszer működését, azáltal, hogy megakadályozzák az ovulációt és a beágyazódást. Emiatt gyakran felmerül a kérdés, milyen hatással vannak a fogamzásgátló tabletták a termékenységre?

    Aggodalomra semmi ok: noha a fogamzásgátló tabletták átmeneti meddőséget okozhatnak, nincs hosszú távú, komoly hatásuk a női termékenységre.

    Hirdetések

    Peteérés

    Amíg egy nő hormonális fogamzásgátló tablettát használ, az megakadályozza a peteérést. Két héttel a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után azonban újból van ovuláció, így fennáll a teherbeesés lehetősége.  Egyes nőknek azonban több időre van szükség ahhoz, hogy újrainduljon a peteérés.

    Ideiglenes meddőség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egyes nőknél előfordulhat ideiglenes meddőség a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után is. Ennek oka az, hogy hosszabb fogamzásgátló tabletta használat után még egy ideig a megnövekedett ösztrogén vagy progeszteronszint megakadályozza az ovulációt vagy a beágyazódást. Az átmeneti meddőség időtartama a használt fogamzásgátló tabletta típusától függ.

    A kombinált, ösztrogént és progeszteront is tartalmazó, fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása után még 2-3 hónapig előfordulhat átmeneti meddőség. A hormonális fogamzásgátló injekció alkalmazásának abbahagyása után ez az időszak 6-12 hónap is lehet.

    Vetélés

    Régebben több orvos aggódott amiatt, hogy azoknál a nőknél, akik a fogamzásgátló tabletta szedését abbahagyása után azonnal teherbe estek, nagyobb lehet a vetélés kockázata. A Mayo Klinika kutatói szerint azonban manapság, mikor korszerűbb fogamzásgátló tabletták állnak a nők rendelkezésére,  ez a teória már nem érvényes. Akár azonnal a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után teherbe eshet anélkül, hogy fokozott lenne a vetélés kockázat.

    Milyen tényezőket vegyen figyelembe, ha fogamzásgátló tablettát szeretne alkalmazni?


    Ha fogamzásgátló módszert választanak orvosával, több tényezőt is figyelembe kell venni, ezeket mindenképp alaposan gondolja át az orvossal való találkozás előtt. A fogamzásgátló tabletta kiválasztásának legfőbb szempontjai.>>

    (WEBBeteg - Cs. K. forrás: livestrong)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    A túl sok biciklizés erekciós zavart és meddőséget okozhat

    Tanulmányok által bizonyított, hogy a túl sok és túl hosszú ideig tartó biciklizés növeli a merevedési zavar és a meddőség kockázatát. Ezért a profi kerékpárosoknak, duatlonistáknak, triatlonistáknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy fagyasztassák le a spermájukat, még mielőtt az a sportkarrier áldozatává válik.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    A leggyakoribb hibák fogamzásgátló tablettát szedőknél

    A fogamzásgátló tabletta a XX. század egyik legjelentősebb gyógyszervívmánya. Sok évtized fejlesztés és finomítás után mára már ultra-alacsony hormontartalmú, mégis hatékony, biztonságos, mellékhatással szinte alig bíró készítmények találhatók a patikák polcain.

    Pattanásos bőr: kezelés fogamzásgátló tablettákkal

    A pattanásos bőr kezelésében igen hatékonyan segítenek a fogamzásgátló tabletták. A pattanások kezelésében azonban egyéb szerek is hatékonyak lehetnek, sok esetben többféle módszer is kombinálható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.