• Fogamzásgátló tabletta szedése nyaralás alatt

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek nyaralás alatt többféle váratlan tényezővel is számolniuk kell, így például figyelembe kell venniük az időeltolódást. Az is előfordulhat, hogy elfelejtik bevenni a tablettát, sőt az idegen ételek miatti gyomor-bélrendszeri panaszok is hatással lehetnek a tabletta felszívódására, így befolyásolva annak hatékonyságát.

    Ahogy minden fontos gyógyszert, úgy a fogamzásgátló tablettát is ajánlott kézipoggyászként szállítani repülőn, arra az esetre, ha a bőrönd elkeveredne vagy később érkezne meg, mint maga az utas. Ha nem tudja, mennyi ideig fog a célhelyen tartózkodni, vigyen magával egy tartalék doboz fogamzásgátlót is, és arra sem árt felkészülni, hogy esetleg elhagyja a megkezdett dobozt, ilyenkor is jól jön a tartalék.

    Hirdetések

    Mi a teendő…?

    • Ha elfelejtette bevenni a napi tablettát

    A nyaralásra való készülődés stresszes is lehet. Ilyenkor a mindennapi dolgok könnyen feledésbe merülnek. A biztonság kedvéért jegyezze meg, hogy milyen hatóanyagú fogamzásgátlót szed és milyen adagolásban. Annak érdekében, hogy biztosan el ne felejtse, akár föl is írhatja ezeket az adatokat egy cetlire, amit indulás előtt tegyen az utazási okmányai közé. A gyógyszerek elnevezése külföldön teljesen más, de nagy valószínűséggel találni fog ugyanolyan hatóanyagú terméket, amilyet rendszeresen szed.

    Fogamzásgátló tabletták típusai


    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. A kombinált fogazásgátló tabellától a sürgősségi fogamzásgátló tablettáig. Fogamzásgátló tabletták típusai>>

    Ha egyszerűen csak elfelejtette bevenni a tablettát, 12 órán belül bepótolhatja. Így megmarad a fogamzásgátló hatás. Ha átlépi a 12 órás határidőt, a megbízható védelem már nem szavatolható.

    A mini fogamzásgátló tablettával más a helyzet. Azt ugyanis pontosan 24 óránként kell bevenni. Már akkor sem biztos a fogamzásgátló hatékonyság, ha csupán 3 órával később veszi be a tablettát. Ebben az esetben védekezzenek más kiegészítő módszerrel, például használjanak óvszert is.

    Egy nyaralás alkalmával az idegen ételek fogyasztása, vagy valamilyen fertőzés következtében könnyen kialakulhatnak gyomor-bélrendszeri panaszok. A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek ez esetben a két alapszabály:

    1. Amennyiben a tabletta bevételét követő három órán belül hány, vagy megy a hasa, 12 órán belül vegyen be egy másik szemet.

    2. Ha nem szűnnek meg a panaszok, szedje a maradék tablettát, ahogy szokta, de a biztonság kedvéért óvszert is használjanak minimum 7 napig!

    • Időeltolódás esetén

    A menstruáció késleltetése és előrehozása


    Ha éppen olyankor jelentkezne a havi vérzés, amikor rendkívül kellemetlen lenne – utazás, vizsga, állásinterjú -, a fogamzásgátló tabletta segítségével lehetőség van a vérzés késleltetésére vagy előrehozására. A menstruáció késleltetése és előrehozása>>

    Alkalmazkodásra csak akkor van szükség, ha az országban, ahol szabadidejét tölti, a magyar időhöz képest több mint 12 óra az eltérés (hagyományos  fogamzásgátló tabletta és újfajta mini változat szedése mellett) vagy több mint három óra (mini fogamzásgátló tabletta szedésekor).

    Ebben az esetben 12 órával az utolsó tabletta bevétele után – legkésőbb, mikor a nyaralóhelyre megérkezik- vegyen be egy pót tablettát (a tartalék dobozból). Ez bizonyos értelemben egy köztes tablettának tekinthető. Újabb 12 óra elteltével vegye be a következő tablettát. Ezután a megszokott 24 órás ritmust folytassa.

    Utazás előtt gondolja jól át, hogyan fogja szedni külföldön a tablettát, és ha valamiben nem biztos, kérdezze meg nőgyógyásztól.

    Ha külföldről hazaérkezik, a fogamzásgátló tablettát a megszokott időben vegye be, mivel a 24 órás ritmus megrövidülése nem befolyásolja a védekezés biztonságát.

    • Egynyári kalandok

    A fogamzásgátló tabletta sem az AIDS-től, sem más szexuális úton terjedő betegségtől nem véd meg. Ha az idegen országban kötött ismeretség alapján létesít szexuális kapcsolatot, mindenképp használjon óvszert a nemi betegségek elkerülése érdekében, de vigyázzon, ez sem nyújt 100%-os védelmet, mert az óvszer elszakadhat, és ebben az esetben sem a betegségekkel, sem a nem kívánt terhességgel szemben nem véd meg!

    A menstruáció eltolása

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A menstruáció időpontja - noha nem javasolt - elvileg eltolható, hogy az év legszebb napjait minden nő zavartalanul élvezhesse. Azonban mielőtt emellett a stratégia mellett dönt, kérje ki orvosa véleményét!

    Figyelem! A fogamzásgátló tabletta nem nyújt védelmet sem az AIDS-szel, sem más szexuális úton terjedő betegséggel szemben!

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Hogyan készítsük fel allergiás gyermekünket nyaralásra, táborozásra?

    Nyári allergológiai szakrendeléseken gyakorta elhangzik, hogy a korábban teljesen panaszmentes gyermek a májusi-júniusi iskolai erdei táborból vagy az augusztusi gólyatáborból feldagadt, bevörösödött szemmel, tüsszögve, sípoló tüdővel, nehézlégzéssel érkezik vissza.

    Mentőöv programot dolgoztak ki

    Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsának elnöke elmondta, tavaly lényegesen több súlyos baleset történt a Balatonon, mint a korábbi években. Ezért döntöttek úgy, hogy kielemzik a történteket, és a balatoni vízi rendészet ötlete nyomán, a vízi mentők mentorságával új vízbiztonsági programot dolgoznak ki. A munkába katasztrófavédelmi, meteorológus és infokommunikációs szakember is bekapcsolódott.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.