Grapefruit és fogamzásgátló tabletták

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A grapefruitot már az 1930-as évek óta úgy reklámozzák, mint a karcsúságot elősegítő ételt. Számos diéta állítja, hogy ha minden étkezéshez eszünk egy grapefruitot, az segíti a fogyást, melyért a grapefruitban megtalálható flavonoidok a felelősek. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy fogamzásgátló tabletta szedésével egyidejűleg a grapefruit diéta akár életveszélyes is lehet!

Ösztrogén és véralvadás

A fogamzásgátló tablettával való születésszabályozás a legkedveltebb védekezési módszer a nem kívánt terhesség ellen.

A grapefruitfogyasztás hatása a gyógyszerekre

Mint kiderült, a grépfrútfogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását módosítani képes, sajnos negatív irányban. A felfedezés egy amerikai kutatás keretében véletlenül született, amikor az etilalkohol jellegzetes ízének elfedésére használták a grépfrútot és azt tapasztalták, hogy a grépfrútlevet fogyasztó személyek vérében jelentősen megemelkedett az amúgy vérnyomáscsökkentőként is alkalmazandó calcium-csatorna blokkoló felodipin hatóanyagú gyógyszer plazmaszintje. A grapefriutfogyasztás további hatásairól

A fogamzásgátló tabletta ösztrogént tartalmaz, mely a női szervezet ösztrogéntartalmával kombinálva növeli a vérrögképződés kockázatát. Ha egy nő szervezetében extra mértékben megnő az ösztrogén szint a fogamzásgátló tabletta illetve a túlzott grapefruit fogyasztás hatására, a vérrögképződés kockázata drámai mértékben fokozottá válik.

A Lancet című orvosi folyóirat publikált tanulmányt a fogamzásgátló tabletta mellett történő grapefruit fogyasztás veszélyeiről. Ebben említenek egy olyan esetet is, melyben a grapefruit diéta harmadik napjára az érintett nő lábában olyan mértékű vérrög képződött, hogy a lába elkezdett üszkösödni, és majdnem le kellett azt vágni. Mindez világosan bizonyítja, milyen komoly veszélyeket hordoz a fogamzásgátló tabletta szedése mellett történő túlzott grapefruit fogyasztás.

Szívroham, Stroke, akadályozott gyógyszerlebontás

A vérrögképződésen és az üszkösödésen kívül a fogamzásgátló tabletta mellett történő grapefruit fogyasztás szívinfarktushoz és agyvérzéshez is vezethet. Emellett a grapefruit erősen megnöveli a gyógyszerszintet a szervezetben. Ennek oka, hogy a grapefruit gátolja a CYP34A enzimet a megfelelő gyógyszerlebontásban, ami azt jelenti, hogy sokkal magasabb mennyiségben lesz jelen a gyógyszer a véráramban, mint kéne.

Tehát a fogamzásgátló tabletta szedésével egyidejű túlzott grapefruit fogyasztás amellett, hogy magas ösztrogénszintet eredményez a szervezetben, mely növeli a vérrögök kockázatát, az előírtnál nagyobb mennyiségű gyógyszer felhalmozódást okoz, mely növeli az esetleges mellékhatások jelentkezésének kockázatát, azok mértékét.

A grapefruit nem csak a fogamzásgátló gyógyszerrel lép káros interakcióba, de számos egyéb gyógyszer alkalmazására is hatással van.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy beszéljen orvosával arról, vajon a grapefruit diéta milyen hatással van a felírt gyógyszerre. Ne feledje, a fölösleges kilóktól más, kevésbé veszélyes módszerrel is megszabadulhat! A potenciális fogyás nem éri meg a szívroham, vagy a láb elvesztésének kockázatát!

(WEBBeteg – Cs. K.; Forrás: livestrong lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.