• Sürgősségi fogamzásgátlás - A leggyakoribb kérdések

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    A sürgősségi fogamzásgátló tablettát az aktust követő 48-72 órában kell bevenni, amennyiben a védekezés nem volt megfelelő. Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdésre a válasz a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban.

    A sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem ugyanaz, mint a többi fogamzásgátló tabletta?

    Nem. A sürgősségi fogamzásgátlók sárgatesthormont tartalmaznak, nagyobb mennyiségben, mint a rendszeresen szedendő fogamzásgátlók. Gyakori szedés esetén a sürgősségi fogamzásgátlók hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló hatékonyságát.

    Hirdetések

    Mik a sürgősségi fogamzásgátló tabletták leggyakoribb mellékhatásai?

    Menzesznaptár és vérzéskimaradás


    Az úgynevezett menzesznaptár vezetése nem csak betegség esetén, és nem csak az orvosnak lehet hasznos. A páciens maga is követni tudja teste változásait, figyelni tud egészségére. Vérzéskimaradás esetén a naptár segítségével könnyebb megtalálni a kiváltó okot.
    Menzesznaptár és vérzéskimaradás>>

    Legtöbbször hányinger, hányás, vérzészavar jelentkezhet.

    A sürgősségi fogamzásgátló tabletta hogyan működik?

    A sürgősségi fogamzásgátló megakadályozza a fogamzást és a beágyazódást, tehát nem okoz abortuszt.

    A nemi életem rendszertelen. Miért nem kaphatok sürgősségi fogamzásgátlót rendszeres használatra?

    Vannak olyan okok, amelyek miatt a sürgősségi fogamzásgátló nem javasolt vagy az IUD alkalmazása orvosi szempontból kedvezőbb. Ez utóbbira példa az erős, kezelhetetlen hányás, aktív, súlyos májbetegség, olyan gyógyszerek szedése, mely enziminduktorként a sürgősségi fogamzásgátló hatását csökkenti. Másik oka az, hogy a rendszeresen szedendő tabletták hatékonysága jobb.

    A sürgősségi fogamzásgátlót olyan hamar kell elkezdeni, amilyen hamar csak lehet, vagy pár órát várhatok?

    Gumióvszerekkel kapcsolatos tudnivalók


    A férfi óvszer a második legkedveltebb fogamzásgátlási módszer. A védekezés biztonsága a helyes használat mellett még számos tényezőtől függ.
    Gumióvszerekkel kapcsolatos tudnivalók>>

    Nem szabad indokolatlanul várakozni, de pár órás várakozás nem probléma.

    A sürgősségi fogamzásgátlót csak nőgyógyász írhatja fel?

    Nem, akár a családorvos is felírhatja. Ezzel kevesen vannak tisztában, pedig időt lehetne vele spórolni, ha többen tisztában lennének ezzel a lehetőséggel.

    Szükség van-e vizsgálatra sürgősségi fogamzásgátló tabletta felírása előtt?

    Általában nem, kivéve, ha méhen belüli eszköz kerül felhelyezésre.

    Mit tegyek, ha sürgősségi fogamzásgátló tabletta bevételét követően 2 órán belül hánytam?

    Sürgősen forduljon segítségért. Ha magas a teherbe esés kockázata, akkor helyesebb lehet méhen belüli eszközt felhelyezni.

    A sürgősségi fogamzásgátló tabletta bevételét követően mikor számíthatok a menstruáció megjelenésére?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Néhány nőnél pár nap múlva jelentkezhet megvonásos vérzés a tabletta bevételét követően. Ez legtöbbször nem tűnik rendes vérzésnek, és ha nem volt várható a vérzés, akkor használjanak óvszert a következő rendes menstruációig. Legtöbb esetben a következő vérzés időben jelentkezik. Ha a vérzése késik, feltétlenül forduljon orvoshoz!

    Kell-e abortuszra menni, ha a sürgősségi fogamzásgátlás ellenére terhes leszek?

    Nem feltétlenül. Jelenlegi ismereteink szerint a sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem növeli a rendellenességek kockázatát, a döntés ugyanolyan, mint bármely más családtervezési módszer kudarca esetén.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.