Milyen tényezőket vegyen figyelembe, ha fogamzásgátló tablettát szeretne alkalmazni?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Ha fogamzásgátló módszert választanak orvosával, több tényezőt is figyelembe kell venni, ezeket mindenképp alaposan gondolja át az orvossal való találkozás előtt.

Mikor szeretne gyermeket vállalni?

Ha a közeli jövőben gyermeket szeretne vállalni, akkor rövid távon leginkább a kombinált fogamzásgátló tabletták vagy a gumióvszer javasolt. A korszerű fogamzásgátló tabletták hatása reverzibilis, azaz visszafordítható, a peteérés gátlása könnyen felfüggeszthető.

Szokott-e létesíteni alkalmi kapcsolatokat? Mennyire biztos abban, hogy partnere hűséges?

A kombinált fogamzásgátló tabletták legfontosabb előnyei

A kombinált fogamzásgátló tabletták előnyei között leggyakrabban a megbízhatóságot emlegetik a nem kívánt terhességgel szemben, pedig előnyeik ettől sokkal szerteágazóbbak, nemcsak a nem kívánt terhességgel szemben védenek, de többféle nőgyógyászati, belgyógyászati, bőrgyógyászati, sőt kényelmi előnyökkel is rendelkeznek.
A kombinált fogamzásgátló tabletták legfontosabb előnyei>>

Ha felmerül annak veszélye, hogy nemi úton terjedő betegséggel fertőződhet meg, akkor érdemes gumióvszert alkalmazni. Ez nem jelenti azt, hogy mellette fogamzásgátló módszert már nem alkalmazhat. Azoknál a pároknál, akiknél nemi úton terjedő betegség kialakulása fenyeget, javasolt a „dupla holland módszer” alkalmazása, azaz gumióvszer és fogamzásgátló tabletta együttes használata.

Mennyire szabályos a menstruációs ciklusa?

A kombinált hormonális fogamzásgátlók a szabálytalan ciklust szabályossá teszik, így az életminőséget nagymértékben javítják, tervezhetőbbé válnak programjai, feladatai. Alkalomszerűen akár el is tolhatja, előre is hozhatja vérzését, bár javasoljuk, hogy ezzel a lehetőséggel ritkán éljen.

Van-e a családban örökletes trombózishajlam?

A tévhitekkel ellentétben, ha a családban magasabb a trombózisra való hajlam az átlagosnál, még nem biztos, hogy le kell mondani a hormonális fogamzásgátlásról. Például Leiden heterozigóta nőknek, akik tünetmentes hordozói a hibás génnek, mely gén vérrög kialakulására hajlamosít, alkalmazása, nem egyértelműen tilos a hormonális fogamzásgátló szedése, de az ne desogestrel, gestodene vagy cyproterone acetat tartalmú legyen. Ha már valaki átesett mélyvénás trombózison, szintén nem egyértelműen kontraindikált a tabletta szedése, jól beállított antikoaguláns kezelés mellett szedhető. Minden ilyen esetben hemosztazeológus vagy hematológus és nőgyógyász szakorvos véleményét is ki kell kérnie.

Van-e olyan betegsége, amire jó hatással lehet a fogamzásgátló tabletta szedése?

Vannak olyan kórképek, amikre kifejezetten jó hatással van a fogamzásgátló tabletta szedése, ezeknél külön előnyt jelent a tabletta szedés a fogamzásgátló hatás biztosítása mellett. Ilyen például a pattanásos bőr, a kismedencei gyulladás, a dysmenorrhoea, a premenstruációs feszültség, a vérzészavarok.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.