• Milyen tényezőket vegyen figyelembe, ha fogamzásgátló tablettát szeretne alkalmazni?

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha fogamzásgátló módszert választanak orvosával, több tényezőt is figyelembe kell venni, ezeket mindenképp alaposan gondolja át az orvossal való találkozás előtt.

    Mikor szeretne gyermeket vállalni?

    Ha a közeli jövőben gyermeket szeretne vállalni, akkor rövid távon leginkább a kombinált fogamzásgátló tabletták vagy a gumióvszer javasolt. A korszerű fogamzásgátló tabletták hatása reverzibilis, azaz visszafordítható, a peteérés gátlása könnyen felfüggeszthető.

    Hirdetések

    Szokott-e létesíteni alkalmi kapcsolatokat? Mennyire biztos abban, hogy partnere hűséges?

    A kombinált fogamzásgátló tabletták legfontosabb előnyei


    A kombinált fogamzásgátló tabletták előnyei között leggyakrabban a megbízhatóságot emlegetik a nem kívánt terhességgel szemben, pedig előnyeik ettől sokkal szerteágazóbbak, nemcsak a nem kívánt terhességgel szemben védenek, de többféle nőgyógyászati, belgyógyászati, bőrgyógyászati, sőt kényelmi előnyökkel is rendelkeznek.
    A kombinált fogamzásgátló tabletták legfontosabb előnyei>>

    Ha felmerül annak veszélye, hogy nemi úton terjedő betegséggel fertőződhet meg, akkor érdemes gumióvszert alkalmazni. Ez nem jelenti azt, hogy mellette fogamzásgátló módszert már nem alkalmazhat. Azoknál a pároknál, akiknél nemi úton terjedő betegség kialakulása fenyeget, javasolt a „dupla holland módszer” alkalmazása, azaz gumióvszer és fogamzásgátló tabletta együttes használata.

    Mennyire szabályos a menstruációs ciklusa?

    A kombinált hormonális fogamzásgátlók a szabálytalan ciklust szabályossá teszik, így az életminőséget nagymértékben javítják, tervezhetőbbé válnak programjai, feladatai. Alkalomszerűen akár el is tolhatja, előre is hozhatja vérzését, bár javasoljuk, hogy ezzel a lehetőséggel ritkán éljen.

    Van-e a családban örökletes trombózishajlam?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tévhitekkel ellentétben, ha a családban magasabb a trombózisra való hajlam az átlagosnál, még nem biztos, hogy le kell mondani a hormonális fogamzásgátlásról. Például Leiden heterozigóta nőknek, akik tünetmentes hordozói a hibás génnek, mely gén vérrög kialakulására hajlamosít, alkalmazása, nem egyértelműen tilos a hormonális fogamzásgátló szedése, de az ne desogestrel, gestodene vagy cyproterone acetat tartalmú legyen. Ha már valaki átesett mélyvénás trombózison, szintén nem egyértelműen kontraindikált a tabletta szedése, jól beállított antikoaguláns kezelés mellett szedhető. Minden ilyen esetben hemosztazeológus vagy hematológus és nőgyógyász szakorvos véleményét is ki kell kérnie.

    Van-e olyan betegsége, amire jó hatással lehet a fogamzásgátló tabletta szedése?

    Vannak olyan kórképek, amikre kifejezetten jó hatással van a fogamzásgátló tabletta szedése, ezeknél külön előnyt jelent a tabletta szedés a fogamzásgátló hatás biztosítása mellett. Ilyen például a pattanásos bőr, a kismedencei gyulladás, a dysmenorrhoea, a premenstruációs feszültség, a vérzészavarok.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.