Hogyan változtassunk a menstruáció idején?

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Sokszor előfordulhat olyan szituáció, amikor azt kívánjuk, hogy bárcsak pár nappal később vagy akár hamarabb jöjjön meg a havi vérzés, mint azt várjuk. Például egy régen várt utazást szeretnénk vérzésmentesen átélni vagy az esküvő napján nem szeretnénk a havi vérzéssel foglalkozni.

Fogamzásgátló tabletta számtalan előnye közül az egyik az, hogy napra pontosan tudjuk mikorra várható a menzesz, mivel szabályozott ciklusról van szó. Általában a tabletta szedés szünetének 3-4. napján várható a vérzés.

Fogamzásgátló tabletta szedésével beállítható a menzesz

Normális menstruáció

A menstruáció szerencsére napjainkban már nem tabutéma. Sőt a reklámokból, ha nem akarjuk, akkor is mindent megtudhatunk a tampon és a betét használatáról. Mégis szükséges tisztázni, hogy mik a normális menstruáció jellemzői, mikor is beszélünk kóros vérzésről.

Mikor beszélhetünk normális menstruációról?

Kombinált hormontartalmú (ösztrogént és gesztagént is tartalmazó) tabletta szedése esetén lehetőségünk van arra, hogy a menzeszt "beállítsuk", hogy mindig ugyanazon a napon jöjjön meg (mindig szombaton, vagy mindig hétfőn). Ilyenkor a gyógyszerszedési 7 napos szüneten kell változtatni, mégpedig úgy, hogy csak csökkenteni szabad a napok számán, és annyival kell csökkenteni a tablettamentes napok számát, ahány nappal el előbbre szeretnénk hozni a menzeszt. Minél rövidebb a gyógyszerszünet, annál nagyobb az esélye, hogy a következő levél tabletta szedése alatt pecsételő (áttöréses) vérzés jelentkezik. Ennek a pecsételő vérzésnek nincs semmilyen egészségkárosító hatása, csak kellemetlen, de a következő ciklusban nem jelentkezik.

Ha egy egész menzeszt ki szeretnénk hagyni

Amennyiben egy egész menzeszt szeretnénk kihagyni, úgy a 21 szem tabletta beszedése után azonnal, tehát szünet nélkül el kell kezdeni a következő levelet. 21 napon át ugyanabban az időben kell bevenni 1 szemet, így a 7 nap szünetben jelentkezik menstruáció, tehát egy ciklussal lehet késleltetni a vérzést. Áttöréses, pecsételő vérzésre ilyenkor számíthatunk, erre fel kell készülni.

A teherbeesés esélyét nem növeli a tablettával való ilyen manipulálás. A szabályokat azonban be kell tartani! A menzesz késleltetésére vonatkozóan találhatunk a gyógyszeres dobozba csomagolt betegtájékoztatóban is hasznos információt.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.