Vérmérgezés ellen C-vitamin?

MTI
megjelent:

Elképzelhető, hogy a C-vitamin nemcsak megelőzheti a vérmérgezést, de nagy adagban, injekció formájában visszafordítani is képes a gyakran végzetes folyamatot.

Kanadai kutatók egérkísérleteinek meghökkentő eredményeit az Intensive Care Medicine közölte. A vérmérgezés, a szepszis világszerte a halálozások tízedik leggyakoribb oka. Becslések szerint, minden percben 1400 ember élete ér véget szepszis miatt. A legkülönbözőbb baktériumok okozhatnak vérmérgezést, és testünk legkülönbözőbb részei fertőződhetnek.

A veszélyes támadás miatt, védekező rendszerünk maximálisan mozgósítja minden sejtjét. Az immunsejtek ilyenkor észlelhető túlműködése miatt, a hajszálerekben nem kívánatos folyamat is elkezdődik: parányi véralvadékok keletkeznek, melyek a létfontosságú szervekben akadályozzák a véráramlást. A hajszálerek elzáródása, viszont a szervek működését rontja, és ezt különösen a kicsi gyerekek, az idős felnőttek és azok bírják nehezen, akiknek az immunrendszere sem működik tökéletesen. Nem véletlen, hogy még a legjobbnak tartott kezelés ellenére is, az ilyen szeptikus folyamat következtében a betegek harmada-fele, sőt néha még több is meghal.

Karel Tyml kanadai professzor és munkatársai egereken kísérleteztek. Az állatokon fertőző injekció útján, vérmérgezést idéztek elő és a hajszálereket vizsgálták. Ezek a kutatók az intravitális mikroszkópia technikáját használták, melynek lényege, hogy parányi ablakon át az élő szervezetbe néznek bele mikroszkóp segítségével.

"A szepszist sok szempontból vizsgálhatjuk, de mi az utolsó évtizedben a hajszálerek eldugulását tanulmányoztuk" - mondotta a munkacsoport vezetője. "Ha a hajszálerek elzáródnak, a létfontosságú szervek nem kapnak oxigént, a működésükhoz szükséges tápanyagokat, illetve nincs, ami elszállítaná a fölösleges anyagcseretermékeket".

Tyml professzor kísérletei során azt észlelte, hogy a szepszis előidézésekor adott C-vitamin injekció, megakadályozza a hajszálerek elzáródását. Azt is megfigyelte, hogy a vérmérgezés kifejlődése után alkalmazott C-vitamin, visszafordítja a halálos folyamatot. Ha sikerül az egérkísérletek eredményeit emberben is megismételni, az óriási jelentőségű előrelépést jelentene, különösen a fejlődő országokban, ahol az olcsó C-vitamin is elérhető, míg a drága antibiotikumokat nem tudják megfizetni.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.