• HPV-oltás: Sikeres a program

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nemi szerveken lévő szemölcsök száma fiatal nők esetében 59 százalékkal, míg heteroszexuális férfiak esetén 28 százalékkal csökkent, amióta a kormányzat Ausztráliában 2007-ben elindította a 12 és 26 év közötti nők számára HPV oltási programját.

    Az elváltozások 90 százalékáért a HVP vírus 6-os és 11-es típusa okolható. Mintkettő ellen hatékony az ausztráliában Gardasil néven forgalmazott oltóanyag, mellyel kontinensszerte oltanak. 2009-ig az oltandó lakosság 65,1 százalékát sikerült beoltani. Jelen felmérésben 2004 és 2009 között a kutatók 9867 új fertőzött esetet elemeztek. 2007-ig nem változott a megbetegedés gyakorisága.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    2007-et követően azonban, amikor az oltási program elkezdődött, a megbetegedések száma jelentősen csökkent. „A nemi szemölcsök előfordulásának csökkenése a fiatal ausztrál nők körében a HPV vakcinával való nagyarányú átoltottság eredménye, ami a fertőzési lánc megszakítása révén a heteroszexuális férfiak számára is védőfaktorrá vált” - nyilatkozta Basil Donovan, az University of New South Wales kutatója. A 2007 júliusában 26 évet már betöltött vagy annál idősebb hölgyek és a homoszexuális férfiak körében sajnos nem csökkent a megbetegedés.

    A férfiak számára az oltás sajnálatos módon nem ingyenes, ráadásul nemi partnereiket sem oltják. Ezért a homoszexuális férfiak körében a HPV fertőzés igen gyakori megbetegedés, gyakran vezet végbélrákhoz és okoz a nemi szerveken szemölcsöket, ami ráadásul megkönnyíti a HIV vírus terjedését is. Éppezért megfontolandó lenne ezen férfiak bevonása a HPV oltási programba, vélik a témával foglalkozó kutatók.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Kényes téma: kislányok a nőgyógyásznál

    A nőgyógyász széke ijesztő lehet egy kislány számára, de akár még egy tinédzserben is okozhat szorongást. Holott vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a találkozás.

    "Herpesz van a nemi szervemen, használjon óvszert a partnerem?"

    Nemrégiben kiderült, hogy genitális herpeszem van. Csak óvszerrel létesíthetek aktust, vagy van olyan gyógyszer vagy készítmény, amitől tünetmentessé lehet válni? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Volt már idén szűrésen? Tegye meg most!

    A szűrések, így például a nőgyógyászati szűrés akár életet is menthet, de legalábbis megkönnyítheti a kezelést, illetve szerencsés esetben meggyőződhetünk arról, hogy minden rendben van. Dr. Demjén László, az Oxygen Nőgyógyászat nőgyógyász főorvosa összegezte a legfontosabb vizsgálatokat.

    A megelőzés nem játék

    A nők életében két nagy félelem van: a HPV vírus és a nem kívánt terhesség. Vajon hogyan védhetők ki ezek?

    Nemi betegségek szűrővizsgálata - Az orvos válaszol

    Érdeklődni szeretnék, hogy egy STD szakrendelésen milyen nemi betegségekre szűrnek? Valamint milyen vizsgálatokra lehet számítani? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások