Nyári veszélyek - Félig sült ételek

Medizóna
megjelent:

Akár rémálommá is válhat egy kellemes, nyáresti piknik, ha a nem kellően átsütött hússal, vagy éppen a nem megfelelően elmosogatott evőeszközzel, olyan baktériumok kerülnek a szervezetbe, amik – a kellemetlen tüneteken túl – komoly bajt is okozhatnak. A nyár az ételmérgezések időszaka is. Szakértővel beszélgettünk.

Élelmiszer-fertőzésre, mérgezésre akkor gyanakodhatunk, ha azonos ételt, italt fogyasztók hasonló tünetekkel, közel azonos időben – a jellemző lappangási idő letelte után – betegednek meg. A szalmonella, Campylobacter, a lisztéria és az E.coli baktériumok azok, amelyek a leggyakrabban okoznak kisebb-nagyobb gondokat.

Ahogy Csácsi Ibolya dietetikus mondja, bár általában jól kezelhető fertőzésekről van szó, ám néha súlyos, akár végzetes kimenetelű komplikáció is előfordulhat. „Az egyre népszerűbb kerti sütögetés azért lehet veszélyes, mert a nyílt lángon a nyers hús külső része gyorsan megpirul, miközben a belseje még nem sült át kellőképpen, így a hányást, hasmenést, lázat és rossz közérzetet okozó baktériumok, még vígan élnek a nyers részeken.

A szalmonella leginkább a tojásban, a hús és húskészítményekben, a cukrászsüteményekben található: de nem csak ezek közvetítésével, hanem szennyezett kézről, konyhai eszközökről is az ételbe juthat. Az E. coli a piszkos kézzel – a wc használata utáni kézmosás elmaradása kiemelendő veszélyforrás –, a munkaruháról, a mosatlan nyers zöldségfélékről kerülhet a szervezetbe.

A campylobacter-nek az a tulajdonsága, hogy a fagyasztott élelmiszerekben sokáig életben marad, ám a kiszáradást nem viseli el. "Pasztőrözött tejjel, vízzel, salátával, nem hőkezelt, főleg szárnyas hússal terjedhet”– sorolja a táplálkozási szakember.

Az ételfertőzések abban különböznek az ételmérgezésektől, hogy ez utóbbiak jelentős részét nem maguk a mikroorganizmusok, hanem azok mérgező anyagcseretermékei, toxinjai okozzák.

Ez is érdekelheti

(Medizóna)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.