Magasabb a férfiak HIV kockázata, ha partnerük terhes

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Duplájára nő a férfiaknál a HIV kockázata, amennyiben partnerük várandós – állítják a kutatók.

Egy tanulmány, mely több mint 3000 afrikai pár vizsgálatával készült, azt is kimutatta, hogy a nők sokkal érzékenyebbek a HIV fertőzésre a terhesség alatt. A kutatók szerint, a várandós nők immunrendszerében bekövetkezett változások járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a partner is könnyebben megfertőződhet.

A kutatás eredményeiről Pittsburgben, a Nemzetközi Mikrobiológiai Konferencián számoltak be, egy másik kutatással együtt, mely szerint egy mikrobicid gél használatával, biztonságosan megakadályozható a terhesség alatti HIV átvitel.

Terhesség kockázata

Számos tanulmány szól arról, hogy terhesség alatt a nőknél nagyobb a HIV fertőzés kockázata, ám ez az első alkalom, hogy kutatók bizonyították, a férfiak hajlamosabbak a fertőzésre, ha a partner terhes.

A tanulmányt 3321 olyan afrikai pár között végezték, ahol az egyik partner HIV-fertőzött volt, míg a másik nem. Két év alatt 823 terhesség fordult elő közöttük, és a vizsgálatok kimutatták, hogy ez idő alatt nőtt mind a férfiről nőre, és a nőről férfira való fertőzések száma is.

A nők esetén úgy tűnik, hogy a terhességen kívül egyéb tényezők is hozzájárultak a megnövekedett HIV- fertőzés kockázatához. Ám a férfiaknál a terhesség és a fertőzés kockázata közötti összefüggés, sokkal egyértelműbb volt, még az olyan egyéb tényezők, mint a védekezés nélküli szex figyelembevétele után is.

A kutatást vezető Dr. Nelly Mugo szerint elképzelhető, hogy a terhesség alatti biológiai változások teszik a nőket fertőzőbbekké. Ez arra is rámutat, miért olyan fontosak a szűrőprogramok. Az Egyesült Királyságban, például négyből egy HIV-fertőzött nem is tud arról, hogy megkapta a vírust, mivel sosem vett részt szűrővizsgálaton.

Az óvszerhasználat fontosságának hirdetése mellett, a veszélyeztetett csoportokban végzett szűrőprogramok segíthet csökkenteni a diagnosztizálatlan betegek számát, és a HIV továbbterjedésének kockázatát.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:bbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.