A Chlamydia-fertőzés

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A Chlamydia-fertőzés napjaink leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége. A bakteriális fertőzés elsősorban nőknél okoz súlyos következményeket. Okozhat méhszájgyulladást, petevezeták-gyulladást, de igazi veszélyét az jelenti, hogy akár tünetmentes esetben is vezethet meddőséghez.

A Chlamydia trachomatis nevű baktérium fertőzése az esetek nagy részében nem okoz a betegnek semmilyen tünetet, így – bár antibiotikummal jól kezelhető – nem kerül időben felismerésre. A Chlamydia gyors terjedésének éppen ez az egyik fő oka: a tünetmentes hordozók tudtukon kívül is megfertőzik szexuális partnerüket.

A Chlamydia-fertőzés tünetei

A Chlamydia-fertőzés a nők 70 százalékában, a férfiak 50 százalékában tünetmentes.

Amennyiben tüneteket okoz, általában a fertőzést követő három napon belül enyhe vizelési panaszok (csípő érzés vizelés közben, húgycsőfolyás) lépnek fel, amelyek kezelés nélkül is elmúlnak, majd hosszabb-rövidebb idő múltával újra jelentkeznek. Nőknél Chlamydiára hívhatja fel a figyelmet a sárgás vagy nyúlós áttetsző hüvelyfolyás is. A tünetek nem jellegzetesek, kivizsgálás nélkül számos más fertőzésre is utalhatnak a panaszok.

Okozhatja a női nemi szervek gyulladását, gyakori a méhszáj- és méhnyakgyulladás, illetve a hüvelygyulladás. A méhszáj gyulladás esetén vérzékennyé, sérülékennyé válik, szexuális együttlétkor kevés friss piros vérzés észlelhető (kontakt vérzés), esetleg menstruációtól eltérő időben fellépő rendellenes vérzést tapasztalhat a beteg, ritkábban ciszták, alhasi fájdalmak jelentkezhetnek. A Chlamydiához egyéb, hüvelygyulladást okozó bakteriális fertőzés is társulhat. Amennyiben orális vagy anális közösülés történt, a garat és a végbél is produkálhat tünetet: például fájdalommal és váladékozással járó betegséget.

A Chlamydia-fertőzésre jellemző, hogy gyakran krónikus, éveken át tartó, vagy visszatérő gyulladást okoz, amely azonban gyakran szintén tünetszegény, így sok nő nem veszi komolyan a panaszokat.

A férfiak esetében is létezik néhány gyanakvásra okot adó jel. A leggyakoribb a vizelés közbeni égő, fájó érzés, ami húgycsőgyulladásra utal. További tünet lehet esetleg a vörös pénisznyílás, vagy éppen a herén jelentkező vöröses, fájdalmas duzzanat. A Chlamydia-fertőzés tünetei emlékeztetnek a gonorrhoea által okozott panaszokra.

A Chlamydia-fertőzés hosszú távú szövődményei

Amennyiben a Chlamydia-fertőzést nem ismerik fel és nem kezelik időben, úgy szövődmények kialakulásával kell számolni.

A méhnyak tünetszegény fertőzése felterjedhet a méh ürege felé, méhnyálkahártya gyulladást (endometritis), kürtgyulladást (salpingitis) és petefészek-gyulladást (adnexitis) okozhat, amelyek rendszerint az enyhe tünetek miatt szintén nem viszik a beteget orvoshoz.

Ha a fertőzés a petevezetőt is eléri, úgy a Chlamydia annak elzáródását okozva akár meddőséget is eredményezhet. Amennyiben az elzáródás nem teljes, akkor a megtermékenyített petesejt nem tud a méh ürege felé haladni, így méhen kívüli terhesség jöhet létre. Kétoldali petevezető károsodás esetén terhesség lombikprogram igénybevételével érhető csak el.

A tartós Chlamydia-fertőzés számos betegséget okozhat attól függően, hogy a kórokozó melyik altípusáról van szó, illetve melyik szervet fertőzi meg. Okozhat például

Bővebben Milyen betegségeket okozhat a Chlamydia trachomatis?

Hogyan fertőz a Chlamydia?

Chlamydia trachomatis baktérium mikroszkópos képe

A Chlamydia trachomatis egy parazitaként viselkedő baktérium, amely a sejten belül szaporodik. A kórokozó mind férfiakat, mind nőket megbetegít, ugyanakkor nők körében gyakrabban fordul elő, mivel a női szervek mikrokörnyezete kedvezőbb számára. A tapasztalatok szerint a szexuálisan aktív nők tizede fertőzött, a teljes népességre vonatkozóan 2-10 százalékra becsülik az előfordulását. A megbetegedések többsége a fiatalokat (15-25 év közöttieket) és a partnerüket gyakran váltogató idősebbeket érinti.

A Chlamydia nem kizárólag szexuális aktus során terjed, bár ez a legnagyobb kockázatot jelentő forrás – ide értve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Azonban egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet.

Nem kell tartani azonban attól, hogy egy ölelés, csókolózás, közös evőeszköz- vagy vécéhasználat, esetleg fürdés, strandolás vagy uszodai úszás során kerülnénk kapcsolatba a baktériummal, ezen a módon nem terjed.

Hogyan diagnosztizálják a Chlamydiát?

Évekkel ezelőtt a Chlamydia-szűrés úgy zajlott, hogy az orvos kenetet vett a méhnyak-környékről. A legújabb Chlamydia-tesztek már a vizeletmintából kimutatják a kórokozót, de olyan teszt is létezik, amelyet a hüvelybe helyezés után kell egy megfelelő tartóeszközbe helyezve a laboratóriumba küldeni, hogy ott az így levett kenetből tenyésztést végezhessenek. Az esetek többségében a kényelmetlen vizsgálatok tehát elkerülhetőek, ugyanakkor a fertőzés által érintett szerveknek megfelelően időnként szükség lehet kenetvételre a húgyutakból, a méhnyakról, stb. is.

A férfiaknál a pénisz nyílásán keresztül történik a kenetvétel. Itt is használható a vizeletminta-teszt, de ez nem annyira megbízható, mint a kenet. Egyik eljárás sem fájdalmas.

Hogyan kezelhető a Chlamydia?

Amennyiben a teszt Chlamydia-fertőzést igazol, néhány napos antibiotikumkezeléssel teljes biztonsággal gyógyítható. Gyanú esetén keresse fel orvosát, a megfelelő antibiotikumot orvos tudja felírni. A más bakteriális fertőzések esetén rutinszerűen alkalmazott antibiotikumok sok esetben hatástalanok, szükséges a célzott gyógyszerválasztás.

Megfelelő kezelés után a fertőzés nem újul ki, de újrafertőződéssel később is ismét jelentkezhet a betegség. Fontos a szexuális partner egyidejű kezelése tünetmentes esetben is, elkerülendő a visszafertőződést.

Más baktériumtörzs, más betegség

Fertőző lehet még a madarak által terjesztett Chlamydia psittaci (a papagájkór okozója), amely a tojáson lévő egyéb baktériumokkal kerülhet be az emberi szervezetbe, ez a kórokozó embernél légzőszervi tüneteket okozhat. Madaraknál lézőszervi és emésztrőendszeri teüneteket okozhat. Ember megfertőződése Chlamydia psittacival a beteg madarak környezetében elsősorban akkor fordulhat elő, ha illegálisan hoznak be madarakat az országba, ha nem megfelelően, hanem zsúfoltan tartanak baromfikat, és nem megfelelő higiéniás körülmények miatt.

Mit tehetünk a Chlamydia-fertőzés megelőzéséért?

Mivel döntően nemi úton terjedő betegségről van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés. Különösen fontos odafigyelni új partner esetén, ilyenkor mindenféle fertőzés kockázata lényegesen nagyobb. Alkalmi kapcsolat esetén a megelőzés fontos része a gumióvszer használata. Ez nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, de az aktus teljes hossza alatt alkalmazva megakadályozza a szexuális úton terjedő kórokozók átjutását is. Az óvszeren kívül alkalmas lehet még az antibakteriális hatású hüvelytabletta vagy krém is.

A tévhitekkel ellentétben a gyakori hüvelyöblítés nem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. A monogám kapcsolatok azonban valóban erősen lecsökkentik a fertőződés veszélyét.

A Chlamydia terjedésének szűrővizsgálattal lehetne gátat szabni, de ehhez nagyon sok, akár panaszmentes embernek (elsősorban fiataloknak, nőknek és férfiaknak egyaránt) a vizsgálata, illetve pozitív teszt esetben a kezelése lenne szükséges.

Gyakori nemi úton terjedő fertőző betegségek

Herpesz a nemi szerveken (Herpesz genitalis)

HPV (human papilloma vírus)

A gonorrhoea (tripper) tünetei és kezelése

A Candida-fertőzés tünetei és kezelése

A szifilisz fertőzés tünetei és kezelése

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos
További felhasznált forrás: Oxygen Medical

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.