• Veszélyes rezisztencia

    Szerző:
    WEBBeteg

    A többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multidrogrezisztens, MDR) tbc gyakori Oroszországban, Tádzsikisztánban, Kínában és Indiában, és a betegség egy különösen nehezen kezelhető formája, az XDR-rel jelzett fertőzés is terjed.

    A gyógyszerekkel szemben ellenálló tuberkulózis 150 ezer embert ölt meg 2008-ban, az új fertőzöttek száma pedig 400 és 500 ezer között volt világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett becslése szerint.

    Hirdetések

    A WHO szakemberei úgy vélik, hogy a nehezen kezelhető fertőzés terjed, és sürgős szükség lenne arra, hogy az országok laboratóriumokat állítsanak fel megfékezésére.

    A jelentés szerint, a többféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multidrogrezisztens, MDR) tbc gyakori Oroszországban, Tádzsikisztánban, Kínában és Indiában, és a betegség egy különösen nehezen kezelhető formája, az XDR-rel jelzett fertőzés is terjed. "A világszerte tapasztalt multidrogrezisztens esetek, csaknem 50 százaléka Kínában és Indiában fordul elő becslésünk szerint. 2008-ban a multidrogrezisztens tbc 150 ezer halált okozhatott" - állítja a WHO-jelentés.

     A TBC tünetei és kezelése

    A tbc fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. Felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek. A tbc tüdőn kívüli formái napjainkban, a fejlett társadalmakban ritkák.
    Tudnivalók a betegségről >>

    A jelentés elkészítéséhez új módszereket és új módon gyűjtött adatokat használtak, ezért a számadatok nem hasonlíthatók össze a korábbi felmérések eredményével. A tuberkulózist a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okozza.

    Több mint 2 milliárd ember fertőzött a világon, ám a fertőzések nagy része lappangó, a hordozók nem mutatják a betegség tüneteit és nem adják tovább a fertőzést.

    Átlagosan minden 10. esetben azonban megbetegszik a fertőzött ember, leggyakrabban immunrendszere legyengülése miatt, amelyet például a HIV-fertőzés okozhat.

    Antibiotikumokkal megszüntethető a fertőzés

    Antibiotikumokkal megszüntethető a fertőzés, de a kezelés hónapokig tart. Az MDR és az XDR típusú tbc esetében, azonban a szokásos antibiotikum-koktél nem hat, erősebb gyógyszerekre van szükség, melyekkel szemben még nem ellenálló az adott baktériumtörzs. Ilyenkor a fertőzött gócok műtéti eltávolítására is szükség lehet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "2008-ban a becslések szerint, 390 ezer és 510 ezer közötti számú multidrogrezisztens tbc-s eset bukkant fel világszerte (a legpontosabb becslés 440 ezer lehet)" - áll a most megjelent WHO-jelentésben. Az összes tuberkulózisos eset 3,6 százaléka lehet multidrogrezisztens változat.

    Különösen nagy arányban fordultak elő MDR-esetek Oroszországban, ahol az új tbc-s esetek 24-28 százaléka ilyen. Tádzsikisztánban - az eddigi első felmérésében - 16,5 százalék volt a multidrogrezisztens tbc aránya az új esetek között, és 61,6 százalék a korábban már kezelt páciensek körében az ország egyes térségeiben. Ilyen magas MDR-arányt eddig egyetlen régióból sem jelentettek.

    Mint a beszámoló írja, a multidrogrezisztens tbc gyógyszerezése 50-200-szor, a teljes kezelés pedig tízszer többe kerül, mint a gyógyszerekre érzékeny tuberkulózis gyógyítása, az adatok alapján azonban a beavatkozás mégis költséghatékony.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

    A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

    Felesleges a tbc ellenőrzését szolgáló szabályozás - Tanulmány

    A tanulmány szerint kicsi a kockázata, hogy repülőgépen, útitársától fertőződik meg valaki, és az utasok egészségi állapotának további nyomon követése olyan kiadást jelent a szegényebb országok számára, amelyet hasznosabb lenne a tbc megfékezésére fordítani.

    Ígéretes antibiotikum a rezisztens TBC ellen

    Amerikai kutatók olyan új antibiotikumot fedeztek fel, amely állításuk szerint ígéretesnek tünik a gyógyszerrel szemben is ellenálló TBC ellen - adta hírül pénteken a Cell című kéthetente megjelenő amerikai biológiai szaklap.

    Ismét kötelező a tüdőszűrés Debrecenben

    Százezer emberre 26 új tbc-s beteg jut Debrecenben, ezért a regionális tisztifőorvos április elsejétől elrendelte a városban a kötelező tűdőszűrő vizsgálatokat. Az ingyenes tüdőszűrésekre a harminc éven felülieket várják. Az első vizsgálatokat április 23-ától végzik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA